Karayollarından iyi haber

Karayollarından iyi haber

Karayollarından iyi haber
Gündem 6.05.2010 09:17:00 2471 0

MALATYA YOLU 2011’DE BİTECEK

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, D 300 karayolunun Malatya-Darende arasında yapımı devam eden bölünmüş yol çalışmaları ve 1800 rakımlı Karahan Geçidi’ni pasifize edecek tünelin yeni başlayan delme işlemlerini yerinde inceledi. Habip Soluk, “Malatya-Darende arasındaki D 300 karayolunu kullanan ve ‘benden aman dilemeden geçemezsiniz’ diyen Karahan geçidi dize geliyor, en geç 2011 yılında sürücülerin çilesini bitireceğimizi tahmin ediyorum” dedi.

Darende şehir geçişi düzenlenecek

Sivas’tan gelen Müsteşar Soluk Darende’de, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Belediye Başkanı İsa Özkan ve beraberindekilerce karşılandı. Somuncu Baba Külliyesi ve Hulusi Efendi Vakfı’nı ziyaret eden Soluk, ilçenin içerisinden geçen karayolunda düzenlemeler yapılması için gereken desteği sağlayacaklarını söyledi. Soluk, Darende şehir geçişinin belediye ile ortak bir proje dâhilinde düzenlenerek ışıklandırması, kaldırımlar, cepler ve diğer çalışmalar ile yeni bir çehreye kavuşturulacağını ifade etti.

AK Parti Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz’ün de eşlik ettiği gezi ile yapımı devam eden çok sayıda Doğu ilini Batı’ya bağlayan D 300 karayolunun Malatya-Darende kesimleri arasında incelemelerde bulunan Habip Soluk, bin 600 metre çift yön olarak inşa edilmeye başlanılan tünellerin bir aksilik olmazsa matematiksel hesapla 2010 yılında bitirilmesini beklediklerini bildirdi. Bölgeye ilk defa geldiğini kaydeden Habip Soluk, tünel çalışmasını yürüten firma yetkililerinden çalışma hakkında bilgi aldı. Karayolları Elazığ, Kayseri ve Sivas Bölge Müdürlerinin de eşlik ettiği incelemelerde Müsteşar Soluk, süratle yolu tamamlayarak yaşanan sıkıntıyı bitirmeye çalıştıklarına dikkat çekti.

Soluk yaptığı açıklamada; “Karahan geçidi, özellikle kış aylarında geçit vermeyen yapısı, kar yağmasa dahi bölgede esen rüzgar nedeniyle fırtına diye tarif ettiğimiz tipisi, yılın 120 günü 0 derecenin altındaki konumuyla sürücüleri zorlamaktaydı. Sadece Malatya’yı değil, çok sayıdaki Doğu illerinin Batı’ya ulaşımını sağlayan konumu itibariyle D 300’ü kullanan illerin problemini çözmek için tünel çalışmaları başlatılmıştır. Tünelin batı girişinde yaşanan toprak kayması gibi olumsuz şartları da göz önünde bulundurarak 2011 yılına sarkması muhtemel olan çalışmayı yüklenici firma bu yılın sonunda da tamamlayabilir. Giriş ve çıkışından karşılıklı olarak çalışma yürütülerek 200 gün gibi bir sürede henüz başlamış olan bu işin bitirilmesi hedeflemektedir. D 300 karayolunu kullanan ve ‘benden aman dilemeden geçemezsiniz’ diyen Karahan Geçidi dize geliyor, en geç 2011 yılında sürücülerin çilesini bitireceğimizi tahmin ediyorum” dedi.

Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı da, AK Partili Malatya Milletvekilleri olarak gösterdikleri birlik ve beraberliğin nimetlerinden birisi olan, birçok ille birlikte kenti Batı’ya bağlayan Malatya-Darende karayolunda yıllardır hayalleri süsleyen tünel çalışmasının başlamasını görmenin kendilerini oldukça mutlu ettiğini söyledi. Malatyalıların laf değil, iş üretene, ağlayana değil, çalışana bakacağına dikkat çeken Fındıklı; “Karahan tüneli Malatya’nın rüyasıydı, bütün çalışma arkadaşlarımızla gördüğünüz bu eseri tırnaklarımızla kazıyarak bu hale getirdik” dedi.

Geziye katılan Öznur Çalık da, “Malatya-Darende yolu büyük bir başarının hikayesidir. 2007’de gündeme getirdiğimiz, 2008’de programa alınan ve bugün önemli bir kısmı yapılan yolu bu şekilde görmek bize büyük bir memnuniyet vermiştir. Nakış nakış işlenen bir sürecin sonunda bu tabloyu görmek, hepimizi mutlu etti” diye konuştu.

TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz ise, bugüne kadar yapılamayanların gerçekleştğini gördüklerinde mutluluk duyduklarını ifade etti. Faruk Öz; “Coğrafik şartlar müsaade ederse 2010’da bitmesi planlanan tünelle birlikte, şu an çalışmaların devam ettiği ulaşımla ilgili diğer işleri de göz önünde bulundurursak Malatya’nın hem Güney’e, hem Batı’ya giden güzergahları duble yollarla donatılmış olacak. ‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’ atasözünde olduğu gibi bu milletin vekilleri olarak kalben ve vicdanen müsterihiz. Günümüzün 24 saatinde de insanlarımızın daha müreffeh yaşaması için çalışıyoruz” şeklinde görüşlerini bildirdi.

AK Parti Malatya İl Başkanı Mustafa Şahin, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ve diğer yetkilerin de katıldığı gezide Müsteşar Habip Soluk Elazığ’a kadar giderek, çalışmaları inceledi.


Anahtar Kelimeler: