Kütüphane haftası kutlandı
“Genç beyinlerin öğrendiğini unutması oldukça güçtür”
Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak, Kütüphane Haftası nedeniyle düzenlenen törende toplumumuzun küçük yaşlardan itibaren çocuklara okumayı alışkanlık haline getirmek mecburiyetinde olduğunu bildirerek; “Eğer şimdiden çocuklarımızın seviyelerine göre kitaplar okutursak yıllar geçse de onu unutmazlar, çünkü genç beyinlerin öğrendiğini unutması oldukça güçtür” dedi.
Kütüphane Haftası nedeniyle Özel Birgül Anadolu Lisesi’nde yapılan törene Kaymakam Murat Uzunparmak, Belediye Başkanı İsa Özkan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Tarak, İlçe Emniyet Müdürü Sait Tanrıkulu, daire amirleri, okul müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Günün anlamına ilişkin sunumlar ve şiirlerin ardından öğrenciler tarafından kitap okumayla ilgili tarihten kesitlerin sunulduğu tiyatro gösterimleri katılımcılar tarafından dikkatle izlendi.
Programın açılış konuşmasını yapan Özel Birgül Anadolu Lisesi Müdürü Bülent Canlı, insanlığın hizmetinde olan kütüphanelerin, her toplum için önemli olduğunu bildirerek; “Ne yazık ki ülkemizde kütüphanelere gereken önem verilmemektedir, günümüzün en yalnız, en buruk, kurumları kütüphanelerdir” dedi.
Belediye Başkanı İsa Özkan da ülkemizin çektiği sıkıntıların çoğunun eğitimsizlik ve bilinçsizlikten kaynaklandığını kaydederek, insanların televizyona ayırdığı zamanın dörtte birini kitap okumaya ayırmadığını ifade etti. İsa Özkan; “Eğitim bir ülkenin temelidir, iyi eğitilen bir toplum hızla yöresini de ülkesini de geliştirmektedir. Eğitimi aileden başlatarak geleceğimize en önemli ve en büyük yatırımı yapmalıyız” dedi.
Bir nesli bilinçlendirmenin ilk kademesinin gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak olacağını belirten Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak ise bu anlamda aileler ve öğretmenlere büyük görev düştüğüne dikkat çekti.
Murat Uzunparmak; “Bilginin sürekli yenilendiği, insanların görsel kitle iletişim araçlarına ağırlık verdiği bu dönemde gençlerimizin bir saatte olsa okumalarını sağlamalıyız. Hazıra alışan bir toplum olarak günde 8 saat televizyon izleyip dizileri kaçırmazken, aile içindeki iletişim dahi kopma noktasına gelmiş, aynı evi paylaşan insanlar bırakın okumayı, televizyona esir olarak birbirleriyle ilgilenmeye zaman ayıramaz olmuştur. Bundan kurtulmak için herkesin okumaya ihtiyacı vardır. Bir anne veya baba akşam evinde kitap okur ve çocuğuna da okumayı tavsiye ederse çok etkili bir yöntemi uygulamış olur, yoksa ‘oku yavrum’ demekle bir yol katedemez, insanın kendi yapmadığını başkasına tavsiyesi ne kadar manidardır bunu herkes bilir” dedi.
Günlük bir saatini kitap, dergi veya başka bir bilgiyi edinmek için okumaya ayıranların zihinlerinin daha güçlü, taze ve düzenli olacağını işaret eden Kaymakam Uzunparmak; “Küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza okumayı alışkanlık haline getirmek mecburiyetindeyiz. Benim ilkokuldan okuduğum kitaplardan aklımda kalan sadece ‘Cin Ali’nin Maceraları’dır. Bugün ilkokulda hangi kitapları okuduğu ileri yaşta olan başkalarına da sorulsa çok farklı sonuçlar çıkacağını zannetmiyorum, çünkü toplum olarak okumanın öneminin küçük yaşlarda verileceğinin bilincini taşımıyoruz. Eğer şimdiden çocuklarımızın seviyelerine göre kitaplar okutursak yıllar geçse de onu unutmazlar, çünkü genç beyinlerin öğrendiğini unutması oldukça güçtür” diye konuştu.
Darende Kaymakamlığı olarak yeni bir kampanya başlatacaklarına vurgu yapan Murat Uzunparmak, ilçedeki kurum amirleri, memurlar, sivil toplum kuruluşları, esnaflar ve vatandaşlara alışkanlık kazandırmak için günde bir saat kitap okuma programı düzenleyeceklerini bildirdi. Uzunparmak bu çalışma ile hem kütüphanenin şenleneceği, hem de toplumda bir okuma alışkanlığı oturacağını sözlerine ekledi.
Programın sonunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan bir araştırmayla okullarda en çok kitap okuyan öğrencilere kitap hediye edildi.