Çocuklarımıza anlatacağımız övünç
“Çanakkale, çocuklarımızın motivesine yeter”
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 95. Yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Darende’de de törenler yapıldı. Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak törenlerde yaptığı konuşmada Çanakkale Zaferinin, çocuklarımızın geleceğe motivasyonu için bile yeterli olduğunu söyledi.
Hükümet Konağı önündeki ilk törende Kaymakam Murat Uzunparmak, İlçe Jandarma Komutan V. Jandarma Kıdemli Başçavuş Ali Güneş ve Belediye Başkanı İsa Özkan Atatürk anıtında çelenk sundu. Resmi kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluş yöneticilerinin yanı sıra şehit yakınları ve gazilerde törende hazır bulundu.
Darende Lisesi sundu
Darende Lisesi tarafından METEM salonunda bir anma programı düzelendi. İlçe protokolü ve diğer yetkililerin yanı sıra okul müdürleri ve çok sayıda öğrencinin izlediği törende günün anlamına ilişkin şiirler okunarak çeşitli sunumlar yapıldı.
İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili İ. Erdem Gülcü törenin açılış konuşmasında Çanakkale’nin; “Millet olma bilincinin tohumlarının atılarak kurtuluş savaşının kazanılmasına zemin hazırlayan bir prestij ve azim mücadelesi” olduğunu kaydetti.
Geleceğe motivasyon için yeterli
Kaymakam Murat Uzunparmak da Çanakkale’nin memleketin her yerinden Türk’ünden, Kürdüne, Arabından Lazına bir milletin bütün evlatlarının aynı şuur ve bilinçle ortak bir amaç için verdikleri mücadeleyi simgelediğini bildirdi. Murat Uzunparmak; “Bizleri birbirimizden ayıran ötekileştiren birlik ve beraberliğimize zarar veren her türlü eylemlerden sakınmamız gerektiğinin tarihsel kanıtıdır. Henüz 15 ve 16’sında olan vatan evlatlarının, milletin bağımsızlığı tehlikede olduğundan okulunu bırakıp hürriyet ve bağımsızlığı için cepheye koşmuşlardır. O övünülmesi ve gıpta edilmesi gereken gençlerimizi unutmak onların aziz hatıralarına ihanettir. Çanakkale, çocuklarımızın geleceğe motivasyonu için bile yeterlidir” dedi.
Tarih bilincimizi perçinliyor
Kaymakam Uzunparmak; “Bin yıllık şanlı bir geçmişin tarih bilincinden yoksun, kendi değerlerine yabancılaşmış bir nesli, bu manalı günlerle nasıl bilinçlendiririz ve bu uğurda kendimizi sorgulamalıyız. Milli birlik bilincini kendi çocuklarımıza nasıl aşılayabiliriz endişesini hepimiz taşımalıyız. Bu tür anma programlar da, öncelikle gençlerimize ve herkese bir uyanış, birlik beraberliğimizin ve tarih bilincimizin bütün dimağlara perçinlemesini sağlamalıdır” diye konuştu. Uzunparmak konuşmasının sonunda Çanakkale’de şehit olan Darendeli vatan evlatlarının isimlerini okudu.
Programın sonunda öğrencilerin sunduğu “Vatan Sağolsun” adlı tiyatro gösterimi ilgiyle izlendi.