Vatandaş planlamayı öğrendi

Vatandaş planlamayı öğrendi

Vatandaş planlamayı öğrendi
Sağlık 5.04.2010 12:58:00 7094 0

Darende’de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Kadın sağlığı ve aile planlaması’ konulu seminerde konuşan Dr. Diren Kaya, Türkiye’de son on yılda özellikle gebeliği önleyici modern yöntemlerin kullanımında önemli bir artış görüldüğünü kaydetti.

Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen seminere genç yaşlı çok sayıda bayan ilgi gösterirken bazı annelerin çocuklarını da yanlarında getirdiği gözlendi. Beklenilenin üzerinde bir ilgiyle karşılaştıklarını belirten Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Ahmet Ölçer, benzer seminerleri daha geniş salonlarda yapacaklarını ifade etti.

Eş seçimi kadar önemli

Darende Hulûsi Efendi Devlet Hastanesi’nde Aile Hekimi olarak görev yapan Uzman Dr. Diren Kaya seminerde kadın sağlığı, gebeliği önleyici yöntemler ve ilgili konularda bilgisayar destekli sunumla açıklamalarda bulundu. Kaya, bayanlara evlilikte eş seçimi kadar aile planlamasının da önemli olduğunu vurguladı.

Doğurganlık oranı düştü

Diren Kaya evliliğin ilk yıllarında biraz dikkatli olarak, ilk çocuğu yaparken biraz düşünülmesi gerektiğini söyledi. Dr. Kaya; “Ülkemizde yapılan resmi araştırmalara göre doğurganlık düzeyi azalmaya devam ediyor. Türkiye’de doğurganlık düzeyi kadın başına ortalama 2.2 doğuma düştü. Doğurganlık seviyesinde son 20 yılda yaklaşık olarak üçte bir oranında azalma yaşandı. Kadın başına ortalama çocuk sayısı Batı Anadolu’da 1.7, Doğu Anadolu’da 3.3 çocuktur.

Türkiye’de son on yılda özellikle gebeliği önleyici modern yöntemlerin kullanımında önemli bir artış görülmektedir. Ülke genelinde evli ve doğurgan çağdaki kadınların yüzde 73’ü gebeliği önleyici herhangi bir yöntem kullanıyor. Doğum öncesi ve sonrası bakım hizmetlerindeki iyileşme de artarak devam ediyor” dedi.

Vücudun toparlanması lazım

Doğumdan sonra bir süre annenin ruhsal, fiziksel sağlığı ve vücudun toparlanması için  genel olarak en az bir yıl süreyle yeni bir gebelik önerilmediğini ekleyen Diren Kaya, “Bu sebepten belli bir dönem gebelikten korunmak şarttır. Ancak bu bir yıl içinde vücut tam olarak kendini toparlayabilir” şeklinde konuştu.

Dr. Kaya, bayanların doğum kontrol yöntemleri, dikkat edilmesi gereken hususlar ve merak ettikleri konular hakkındaki sorularını da yanıtladı.


Anahtar Kelimeler: