42 yıl sonra yapılan ziyaret

42 yıl sonra yapılan ziyaret

42 yıl sonra yapılan ziyaret
Hemşehriler 4.03.2010 10:17:00 2325 0

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşayan işadamı hemşehrimiz Mehmet Duru, ilk defa gittiğinde Darende’ye hayran kaldığını söyledi. Darende Haber Yazı İşleri Müdürü Aslan Tektaş’ın ziyaret ettiği Mehmet Duru, ailesinin 1960 yılında Dörtyol’a gelerek yerleştiğini, yakınlarından sürekli dinlediği Darende’yi ilk defa ziyaret ettiğinde müthiş heyecanlandığını ve hayran kaldığını bildirdi.

Lokantası da var çiftliği de

Darende’nin İbrahimpaşa Mahallesi’nden merhum Abdusselam Duru’nun oğlu olarak 1966 yılında dünyaya geldiğini ve babasının yanında esnaflık yaparak ticarete başladığını kaydeden Mehmet Duru, züccaciyeciliğin ardından lokantacılık yaptığını ifade etti. Halen idaresiyle bizzat ilgilendiği lokantanın yanı sıra inşaat, hayvancılık ve tarımsal üretim gibi alanlarda da 100 kişiye istihdam sağlayan çalışmalar yaptığına dikkat çeken Duru, ticaretin Darendelilerin ruhunda olduğunu belirtti.

İlk ziyaret 2008’de

Mehmet Duru, 2008 yılına kadar Darende’yi hiç görmediğini ve ilçedeki bir grup arkadaşıyla ilk gezme imkânı bulduğu babaocağına hayran kaldığını söyledi. Özellikle Somuncu Baba Külliyesi civarı ve Hulusi Efendi Vakfı’nın yaptığı hizmetlerin Darende için büyük bir kazanım olduğuna inandığını ifade eden Duru ilk defa gittiği ilçede kendisini oldukça şaşırtan bir anı yaşadığını da kaydetti.

Memleketinde tanınma sevinci

Duru’nun anısı da paylaştı: “Arkadaşlarımızla Darende’ye gittik. Somuncu Baba civarını gezdik gördüğümüz güzellikler ve hizmetleri yapanlara teşekkür etmek amacıyla Hulusi Efendi Vakfı’na gittik. Dörtyol’dan gittiğimizi söyleyerek Vakıf Başkanı Hamidettin Ateş Efendiyle görüşmek istedik, bizi kabul ettikleri salona gelen Ateş, hepimizle tek tek tokalaşarak ‘hoşgeldiniz’ dedi. Ben kendisini ilk defa görüyordum. Benimle tokalaşırken yüzüme baktı ve “Siz Darendeli misiniz?” dedi. Heyette Darendeli birinin olduğunu kimse söylememişti, büyük şaşkınlık yaşadım ve memleketimde arkadaşlarımın yanında ilçemin ileri gelen ve saygın bir ismi tarafından tanınmak beni çok mutlu etti. Benden birkaç kişi ileride bulunan Nebi Özbakır Beyle görüşürken de “Siz Yeniceli misiniz?” dedi. Nebi Bey de ilk kez görüşüyordu. Kimse söylemeden, simalarımıza bakarak bizi tanıması çok etkilemişti, bu olay Darende’ye olan bağlılığımızı daha da arttırdı, sonra birkaç kez daha ziyaret etme imkânımız oldu”


Anahtar Kelimeler: