Darende Mal Müdürlüğünden alınan bilgiye göre ilçe genelinden 2007 yılında 4.8 Milyon YTL gelir elde ederken 20 Milyon YTL’de gider oluştu.
Mal Müdürlüğüne bağlı farklı resmi dairlerde çalışıp maaş alan personelin 796 olduğu Darende’de 12 bin 713 yevmiyenin hak edişe geçtiği öğrenildi. 1 Ocak 2007 tarihinden 31 Aralık 2007 tarihine kadar geçen günlerde konut kira gelirlerinden 58 bin 670 YTL, diğer kira gelirlerinden 6 bin 324, ecrimsil gelirlerden 296 YTL alınırken taşınmazların satışından ise 28 bin 925 YTL gelir elde edildi. İlçede hazineye ait olan 115 bin 280.51 metrekare taşınmazın tahsisi yapılmış olup, 477 bin 470.48 metrekaresinin Darende Organize Sanayi Bölgesine tahsisi için başlatılan işlemlerde sona gelindiği öğrenildi.
İlçede resmi kurumlara ait 9 adet lojman bulunken Emniyet Müdürlüğünün 16, Milli Eğitim Müdürlüğünün 16, Adliye’nin 6, İlçe Tarım Müdürlüğünün 1, Askerlik Şube Başkanlığının 2, Mal Müdürlüğünün 1 ve Meteoroloji Müdürlüğünün ise 3 olmak üzere 45 daire ilçede görev yapan resmi kurum müdürleri tarafından kullanılıyor.
Darende Mal Müdürlüğüne bağlı olarak Gerçek usule tabi mükellef sayısı 331, basıt usule dayalı mükellef sayısı 517, kurumlar vergisine tabi mükellef sayısı 53 iken motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin sayısının ise 3 bin 120 adet olduğu öğrenildi.
Malatya İl Defterdarlığına bağlı olarak çalışan ilçe Malmüdürlüğü vezne, muhasebe, tahakkuk, tahsilat, milli emlak ve muhakemat servislerinden oluşuyor.
Maliyelerin görevinin her türlü gelir gider işlemlerinde devletin hesabını tutmak olduğunu söyleyen Darende Mal Müdürü Ercan Sunay, maliyenin görevlerini şu şekilde sıraladı: " Mal Müdürlüklerimiz, Maliye politikasının hazırlanmasına yardımcı olmak, maliye politikasını uygulamak, devletin hukuk danışmanlığını ve muhakemat hizmetlerini yapmak. Harcama politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması ile devlet bütçesinin hazırlanması, uygulanması, uygulamanın takibi ve yönlendirilmesine ilişkin hizmetleri yürütmek. Devlet hesaplarını tutmak ve saymanlık hizmetlerini yapmak. Gelir politikasını geliştirmek, uygulamak ve devlet gelirlerini tahsil etmek. Devlete ait malları yönetmek, kamu malları ile kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmaz malları konusundaki yönetim esaslarını belirlemek ve bunlara ilişkin diğer işlemleri yapmak. Her türlü gelir gider işlemlerine ait kanun tasarılarını ve diğer mevzuatı hazırlamak veya hazırlanmasına katılmak. Milletlerarası kuruluşların bakanlık hizmetlerine ilişkin çalışmalarını takip etmek. Bu konulardaki bakanlık görüşünü hazırlamak, yurt dışı ve yurt içi faaliyetleri yürütmek. Kara para aklanmasının önlenmesi konusunda gerekli araştırma ve incelemeleri yapmak. Bu konuya ilişkin uygulanacak esas ve usulleri belirlemek" dedi.