Hemşehrilerimiz unutmadı

Hemşehrilerimiz unutmadı

Hemşehrilerimiz unutmadı
30.01.2010 21:45:00 2052 0

Cumhuriyet döneminin unutulmayan Milli Eğitim Bakanlarından Darendeli Mustafa Necati, Adana Darendeliler Derneği’nin ev sahipliğinde ölüm yıldönümünde anıldı. Anma toplantısına eğitimci, öğretmen, hukukçu Darendeli ve Malatyalı hemşehrileri katıldı.

DASEV Başkanı Nazım Turgut`un, selamlamasıyla başlayan konferansta söz alan Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak, Darende’de görev yapmanın ve Darendelileri daha yakından tanımanın mutluluğunda olduğunu, Darende’nin ve Darendelilerin dışarıdan izlendiği gibi olmadığını içinde olmakla nice değerlere sahip olduğunun bilincinde bulunduğunu belirterek programı gerçekleştiren Adana Darendeliler Derneği’ne teşekkür etti.

Belediye Başkanı İsa Özkan ise, Adana’da çok sayıda hemşerilerini ziyaret ederek Darende’ye yaptıkları hizmetler hakkında bilgi verip, “Hemşerilerimizin arzu etmeleri halinde kendilerine en yakın kişi olduğumu düşünüyorum” diyerek organizenin güzelliğini dile getirip teşekkür etti.

Merhum Mustafa Necati Bey’in yaşam ve hizmetlerini, Milli, İslami ve insanı açıdan sunan Dr. Ömer Fetullahoğlu dinleyenlere duygulu anlar yaşattı.

Mustafa Necati`nin hayatından kesitler;

Dr. Ömer Fetullahoğlu, Mustafa Necati’nin hayatı ve özgeçmişini şöyle özetledi: “Darendeli bir ailenin çocuğu olan Mustafa Necati, 1894 yılında İzmir’de doğdu. İstanbul Hukuk Okulu’nda okudu. İzmir Öğretmen okulunda kısa bir süre öğretmenlik, Özel Şark okulunda müdürlük (1915–1918) daha sonra da avukatlık yaptı. İzmir, Yunanlılar tarafından 15 Mayıs 1919’da işgal edilince, Balıkesir Cephesindeki çete savaşlarına katıldı. Anzavur kuvvetlerine karşı, Kuva-i Milliye komutanı olarak savaştı. Yunanlılara karşı girişilen savaşlarda da bulundu. Balıkesir’de, İzmir’e Doğru gazetesinde Milli Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen yazılar yazdı. Saruhan Milletvekili oldu (1920). İstiklâl Mahkemesi başkanlığı yaptı. Millet Meclisi’nin ikinci dönemine, İzmir Milletvekili olarak girdi. Mübadele ve İmar-İskân Bakanlığı’na (1923) daha sonra da Adliye Bakanlığına getirildi (1924). İki yıl kadar Öğretmenler Birliği Başkanlığı’nda bulundu. 1925 yılından, ölünceye kadar da Milli Eğitim Bakanlığı (Maarif Vekilliği) yaptı. Darendeli Mustafa Necati 1929’da Ankara’da öldü.”


Anahtar Kelimeler: