Hatırlarda ve satırlarda kalanlar

Hatırlarda ve satırlarda kalanlar

Hatırlarda ve satırlarda kalanlar
Gündem 2.01.2010 15:33:00 2691 0

2009 yılı ülkemizde olduğu kadar Darende için de bir hayli yoğun gündemle geride kaldı. Koca bir yıl maziye karışırken, hafızalardaki en kalıcı konu seçimler oldu. Turizm alanında yıldızı parlayan Darende yine önemli konuklar başta olmak üzere 400 bin civarında misafiri ağırladı. İlçenin gelişimine katkı sağlayacak önemli projeler hizmete girerken yenileri için de girişimler başlatıldı. Yıl içerisinde önemli isimler Hakk’ın rahmetine kavuştu, ölümü en fazla etki yapan kişi, seçimlerden önce helikopter kazası geçiren BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu oldu.

OCAK

-Nüfusu 2 binin altında çıktığı için kapatılmasına karar verilen Darende’nin Ağılbaşı, Ilıca ve Yenice Beldeleri de mahkemeye başvurarak seçime katılmak için harekete geçti.

-Darende AK Parti İlçe Başkanlığını 7 yıl yaptıktan sonra kendi isteğiyle görevi bırakan İsa Özkan, Darende Belediye Başkanlığı için aday adaylık başvurusunu yaptı.

-Sağın kalesi olarak bilinen Darende’de uzun bir aradan sonra Demokratik Sol Parti (DSP) Belediye Başkanlığı için Ali Kızılocak’ı aday gösterdi.

-Darende eski Kaymakamlarından Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdulkadir Atalık, Çanakkale Valisi oldu.

-Darende’de 32 yıl CHP İlçe Başkanlığı yapan Hacı Bekir Özalp (78) yaşlılığa bağlı rahatsızlığı nedeniyle vefat etti.

ŞUBAT

-Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, helikopter kazasından kısa süre önce Darende’de partisinden belediye başkan adayı olan Seydi Güşen’in seçim bürosunun açılışında yaptığı konuşmada milletimizin birliğe ihtiyacı olduğu ve toplum olarak herkesin el ele vererek güçlü durması gerektiğini söyledi.

-Darendeli hemşehrimiz eski Milletvekili Mehmet Ali Bilici AK Parti’nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu.

-AK Parti Malatya Belediye Başkan adayı Ahmet Çakır, adaylığının Başbakan tarafından açıklanmasının ardından kente gelişinde Malatya il sınırında hemşehrilerimiz tarafından karşılandı.

-AK Parti’den istifa eden Darende Belediye Başkanı Memduh Önal, Saadet Partisi’nin Belediye Başkan adayı oldu.

- MHP Darende Belediye Başkan Adayı olarak Cengiz Kocaman’ı belirledi.

-Darende’ye bağlı Ağılbaşı beldesinde 22 yıl Belediye Başkanlığı yapan Süleyman Yıldırım, CHP’den istifa ederek, DSP’ye geçti.

-Karayolları 6. Bölge Müdürü Fuat Soyal, bu yıl yapılan çalışmalarla çok sayıda kazanın meydana geldiği Gümüşlüdere mevkisinde güzergâh değişikliği yapacaklarını kaydetti.

-Darende Hulûsi Efendi Devlet Hastanesinde Anestezi ve Reanimasyon Uzmanının gelmesiyle Genel Cerrahi, Ortopedi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili her türlü ameliyatlar başarıyla yapılmaya başlandı.

MART

-Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in beraberindeki iş adamı heyetiyle yaptığı Suriye gezisinde Darendelilerin ticarette ‘usta’ olduklarını söyledi.

-Eski İçişleri Bakanlarından Hasan Fehmi Güneş, Malatya’dan Sivas’a giderken Darende’de bir süre dinlendi.

-Devlet Bahçeli MHP Darende Belediye Başkan Adayı Cengiz Kocaman’ın seçim bürosunda vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı. Bahçeli: “Belediye başkanlıklarının üzerinde bir baskı oluşturulmaya çalışılmaktadır” dedi.

-Saadet Partisi (SP) Onursal Genel Başkanı Recai Kutan bazı siyasilerin seçimi kazanmak için ülkede kamplaşma oluşturmak istediğini böylelerine milletin sandıkta gereken cevabı vereceğini söyledi.

-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Darende Merkez Müdürlüğü 18 Mart 2009 günü yapılan törenle açıldı.

-Malatya Belediye Başkanlığına AK Parti’nin adayı Ahmet Çakır, en yakın rakibi M. Yaşar Çerçi’ye 40 bin fark atarak getirildi.

-29 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Darende Belediye Başkanlığı’na AK Partili İsa Özkan 2 bin 108 oy alarak seçildi. Özkan, dünün geride kaldığını, Darende’ye hizmetin peşinde olacaklarını bildirdi.

-Adana’da bölge sanayisine önemli hizmetler kazandıran hemşehrimiz Abdurrahman Başer İstanbul`da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

NİSAN

-Maden Tetkik Arama (MTA) Orta Anadolu 4. Bölge Müdürü Yunus Ay, Darende yöresinde çimento hammaddesi rezervinin bulunduğunu bildirdi.

-Gümüşlüdere mevkiinde lastiği patlayan bir kamyondan 79 mülteci çıktı.

-İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü’nün ortak çalışması sonucunda Malatya genelinde incelenen okullar arasında 7’si Darende’den olmak üzere 11 öğretim kurumuna temizliği temsil eden beyaz bayrak verildi.

-Darende’ye 15 Nisan 2009 günü sabah saatlerinde yağan kar, çiçeklerini dökmüş olan meyve ağaçlarını don tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

-Malatya’da 2008 yılı kazançlarına göre en fazla vergi ödeyen ilk 100 mükelleften 10’unu Darendeliler oluşturdu.

MAYIS

-Darende Zaimoğlu Çarşı Camii’ne kurulan sistemle vaazlar sinevizyon görüntüleri eşliğinde verilmeye başlandı.

-Darende’ye bağlı Ayvalı Beldesi’nde taşımalı eğitim gören 197 ilköğretim öğrencisi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye başvurdu.

-Türkiye Grekoromen Güreş Turnuvasında Darende Özel Birgül Lisesi öğrencisi Muhammed Şahin 50 kg’da Türkiye şampiyonu oldu.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar Göksel Darende’yi ziyaret etti.

-Egebank`ın eski genel müdürü ve ortağı olan, hayırsever hizmetleriyle tanınan, yüzlerce Darendelinin ekonomi alanı başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş sahibi olmasını sağlayan hemşehrimiz Sami Erdem vefat etti.

-Darende Haber, ilkeli duruşu, tarafsız haberleri, yorumlar ve araştırma yazılarıyla 10. yıla girmenin sevinç ve mutluluğunu yaşadı.

HAZİRAN

-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Darende’nin sahip olduğu değerler ve insanlar üzerinde bıraktığı etki ile yerinin gönüllerde olduğunu söyledi.

-Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olan hemşehrimiz Ali Kolat Sivas Valiliğine atandı.

-Bu yıl sekizincisi yapılan Hulusi Efendi Vakfı ve Darende Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği “Darende, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri”ne onbinlerce kişi katıldı.

-Her geçen gün ziyaretçi sayısı artan Somuncu Baba Camii’nin alan olarak yetersiz gelmesi nedeniyle Hulûsi Efendi Vakfı tarafından 3 bin 500 kişilik yeni bir cami inşaatı başlatıldı.

-Darende’nin kanalizasyon problemini çözmek amacıyla İller Bankası Genel Müdürlüğü’nce projesi hazırlattırılan 8 Milyon TL’lik dev çalışma başladı.

-Darende Milli Eğitim Müdürü Necati Tarak ilçe genelinde 3 binin üzerinde vatandaşın okuma yazma bilmediğinin belirlendiğini kaydetti.

-Malatya-Kayseri yolunun Karahan’da yapımı planlanan tünel 52 milyon TL bedelle ihale edildi.

-Darendeli üç işadamı krize inat kendi alanında Türkiye`de eşi benzeri olmayan anne, bebek ve çocuk marketini hizmete açtı. 

TEMMUZ

-Bu yıl 3.’sü yapılan Ayvalı Alabalık Festivali 4-5 Temmuz günlerinde yoğun katılımla gerçekleşti.

-Darende’de bulunan ve Cumhuriyet ile yaşıt olan eski Cumhuriyet İlkokulu ve civarının restore edilerek Darende turizmine kazandırılması çalışmaları başladı.

-Malatya ve genelinde hesaplamalara göre kayısıda en fazla üretim dalında 13.450 ton ile Darende birinci olarak ipi göğüsledi.

-Hükümet tarafından kamu yatırım programında yer alan toplu ve toplulaştırılmış projeler için Darende’ye 5 milyon 285 bin TL ödenek tahsis edildi.

-Milli Eğitim Bakanlığı`nın organizesi ile Gönül Köprüsü Projesi çerçevesinde Hatay`dan gelen 120 kişilik öğrenci grubu Darende’yi gezdi.

-Darende’ye bağlı Güdül Köyü’ne yapılan yeni köprü ulaşıma açıldı.

-Gürün’ün Gökpınar Gölü’nden alınan su ile Darende ve yöresini sulamak amacıyla başlatılan projeden faydalanılmaya başlandı.

AĞUSTOS

- Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilen 196 konutunun yapımı tamamlandı.

-Darende’ye gelen Danıştay’da görevli yüksek yargı temsilcileri tarihi ve turistik mekânları gezerek stres attı.

-Darende`ye bağlı Ilıca Beldesi’nin 12 köyü geleneksel hale getirdikleri Yıkılhan 3. Yayla Şenliği yapıldı.

-Un fiyatlarının düşmesine rağmen ekmekte indirime gitmeyen Darende’deki fırıncılarla rekabete giden Darende Belediyesi, Malatya’dan getirterek 20 gün süren ucuz ekmek satışı yaptı.

-İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Tohma Kanyonu’nun da aralarında yer aldığı 19 projeyi ‘en iyi uygulamalar seti’ne seçti.

-Darende’deki tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri gezerek bilgi alan Malatya’nın yeni Valisi Ulvi Saran Tohma Kanyonu’nda rafting yaptı.

-Darende Kaymakamlığı’na Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 2 yıldır görev yapan Murat Uzunparmak atandı.

-Bu yıl 56’ncısı gerçekleştirilen ve 3 gün süren Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali etkinliklerle kutlandı. Zengibar er meydanında bu yıl bir ilk yaşandı ve festivalin ağalığı AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a verildi. 325 pehlivanın yarıştığı festivalde Hulusi Efendi Vakfı adına güreşen Türkiye Şampiyonu milli atlet, Serdar Böke Zengibar’ın Başpehlivanı oldu.

-Yapımı tamamlanan kapalı spor salonu açıldı.

-Yüzyılın en önemli gelişmelerinden birisi olan kanamaları durduran ilacı bularak tarihe geçen Prof. Dr. H. Cahit Fırat Darende’yi gezdi.

-Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Darende’de hizmet eden insanların iç güzelliğinin mimariye ve çevreye yansıdığını söyledi.

-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin Darende’deki tarihi ve turistik mekânları gezdi.

-Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk işadamlarından oluşan hemşehri gurubuyla Darende’yi gezdi.

-Özel Birgül Okulları geleneği bozmadı, SBS ve ÖSS’de Darende birinciliklerini aldı.

-Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı ve Darende Belediyesi tarafından ortaklaşa yapılan Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında kabul edilen ‘SEV SEVİL’ projesi için 8 ayrı ülkeden 33 genç ilçemize gelerek bir hafta süren bir dizi etkinliğe katıldı.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, ilk kez ziyaret ettiği Darende’de karşılaştığı güzelliklerin insanı hayran bırakmaya yettiğini söyledi.

-Yenice Beldesinin eski Belediye Başkanlarından Mustafa Eser (79) vefat etti.

EYLÜL

-TBMM Başkanı olarak Darende’ye gelme sözünü veren Mehmet Ali Şahin, başarılı insanlar yetişen ilçenin ülkemizin önemli yerlerinden birisi olduğunu söyledi.

-Hulusi Efendi Vakfı tarafından organize edilen Somuncu Baba Camii önündeki halka açık iftar sofraları geleneği bu yıl da devam etti.

-Darende’de devam eden bölünmüş yol yapım çalışmalarında aylardır stablize yoldan tek şerit halinde verilen güzergâhta yol asfaltlanarak trafiğe açıldı.

-İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Tarak ÖSS’ye giren 282 öğrenciden 95’inin, SBS’ye giren 458 öğrenciden 165’inin yerleştirmelerinin yapıldığını bildirdi.

-Türkiye Hapkido Federasyonu’nun organize ettiği Hapkido Türkiye Şampiyonası 1’nci eleme turları Darende’de yapıldı.

EKİM

-Darende Hulûsi Efendi Devlet Hastanesine ilk defa Kulak Burun Boğaz (KBB) hastalıkları uzmanı bir doktor atandı.

-İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Darende’de uygulamalı Turizm Meslek Yüksekokulu kuracaklarını bildirdi.

-Yunanistan’a gitmek üzere yola çıkan Burma uyruklu 34 kişi Jandarma tarafından Darende’de yakalandı.

-Darende’de Hulûsi Efendi Vakfı tarafından bayramın birinci günü bedensel engelli iki vatandaşa özel donanıma sahip motorlu ve akülü araç hediye edildi.

-Dünya kayısı başkenti Malatya’da dönerden kolonyaya, sabundan meyve suyuna kadar değişik ürünler elde edilen kayısının turşusu da yapıldı.

KASIM

-Malatya İl Asayiş Toplantısı Vali Ulvi Saran başkanlığında Darende’de yapıldı.

-Başbakan Malatya’ya gelerek, açılım sürecinin ilk mesajını Malatyalılarla paylaştı. Erdoğan; "Biz Malatya`nın diliyle Osman Hulusi Efendi`nin nasihatlarıyla yolumuza yürüyoruz, yürümeye devam edeceğiz`` dedi.

-Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ‘günü kurtaran’ çalışma anlayışı ile hareket etmeden geleceğe yönelik köklü çalışmalarla ilçenin 50-100 yıl sonrasını planlayan yatırımları yaparak kalıcı hizmetleri amaçladıklarını söyledi.

-Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı Darende’yi gezdi.

-Kayseri’nin Talas ilçesi Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım, Darende’deki Somuncu Baba türbesi, külliye ve civarındaki turistik mekânları gezdi.

-Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahmi Aksungur, Darende’ye yaptığı ziyarette insanları etkileyen bir güzelliğe sahip Somuncu Baba Külliyesine işi bilen ehil ellerin değdiğinin belli olduğunu söyledi.

-Rock müziğin sevilen sanatçısı Murat Kekilli Darende’ye yaptığı ziyarette güzelliklere doyamadığını ve annesi ile arkadaşlarını alarak ilçeye yeniden geleceğini söyledi.

-Darendeli girişimci Sebahatdin Ateş, bahçesinde bölgenin ilk pepinosunu yetiştirdi.

-İşadamı hemşehrimiz Zeki Pilge, İstanbul’da kurşun yağmuruna tutuldu.

-Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak, ihtiyaç sahibi 40 ailenin ilköğretim 7 ve 8. sınıfa giden çocuklarının daha iyi bir eğitim alması amacıyla dershane ücretlerini karşılayacaklarını söyledi.

-Darende’de Kaymakamlık etrafı çıplak dağlarla kaplı olan ilçenin yeşillendirilmesi için bir ağaçlandırma kampanyası başlattı.

-Darende Belediye Başkanı İsa Özkan İşkur’la ortaklaşa yürüttükleri proje kapsamında 20 işsiz vatandaşın istihdam edildiğini söyledi.

-Van, Hakkari, Bitlis ve Bingöl gibi illerden olup Darende’de yatılı öğrenim gören öğrenciler, Malatya’da yapılan kros yarışmalarında takım halinde birinci oldu.

ARALIK

-Başbakan Erdoğan, işadamı hemşehrimiz Erman Ilıcak’tan, Darende Meslek Yüksek Okulu binalarının yapım işini üstlenmesini istedi.

-Pakistan’da faaliyet gösteren Khubaib Vakfı Başkanı Nadeem Ahmed Khan, Türkiye’ye gelerek yaptıkları yardımlardan dolayı çalışmalarına katkı sağlayan Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş’e binlerce yetim ve ihtiyaçlının teşekkürlerini bildirdi.

-Malatya`da, doğa ve spor turizmini geliştirmek için alternatif proje üretme çalışmaları çerçevesinde Vali Ulvi Saran`ın davetlisi olarak kentte bulunan heyet Darende`yi ziyaret ederek bazı temaslarda bulundu.

-İstanbul’da teröristlerin İETT otobüsüne molotofkokteyli atmasıyla yüzü, elleri ve bacakları yanan 17 yaşındaki Serap Eser, 7 Aralık günü yaşam savaşını kaybetti.

-Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen Darende’yi ziyaret etti.

-Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Darende’yi ziyaret ederek ilçenin sahip olduğu değerlerle mükemmel bir yer olduğunu söyledi.

-Hulûsi Efendi Vakfı tarafından, Muharrem ayı nedeniyle temsilciliklerinin bulunduğu 6 ilde Cuma namazı çıkışında 6 bin Aşûre dağıtıldı.

-Darende’de, beşinci kuşak torununu gören 112 yaşındaki Münevver Aygün, yaşamını yitirdi.


Anahtar Kelimeler: