Ozan Mescidi ilgi bekliyor

Ozan Mescidi ilgi bekliyor

Ozan Mescidi ilgi bekliyor
2.01.2010 15:30:00 2724 0

Darende’nin Ozan Köyü yakınlarındaki 8. yüzyıldan kalma bir dönem kilise daha sonra da mescid olarak kullanılan tarihi yapı, uğradığı tahribatla yok olmak üzere. Yapının kenarlarındaki taşıyıcı kolonlarının alt kısımlarının çökmesi, tavanından kopan taşlar ve etrafındaki oyuklar eseri tehdit ediyor.

İlk adım atıldı

Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak yapıyı kurtarmak için harekete geçtiklerini ve restorasyon için ilgili yazışmaları yaptıklarını söyledi. Kaymakam Uzunparmak daha önce Darende’de çeşitli projeler hazırlayan İstanbul Teknik Üniversitesi Restorasyon Bölümünden Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller başkanlığında bir heyetin Ocak ayında ilçeye gelerek Ozan Mescidi’nin onarım projesini hazırlayacaklarını kaydetti.

Ozan Köyü Muhtarı Ş. Hamit Özdemir’de İslamiyet’in Anadolu’daki yayılışı sırasında Battal Gazi tarafından kiliseden mescide çevrilen eserin onarılmasını istediklerini kaydetti. Eni 5 metre olan kare planlı yapının 7 metre yüksekliğinde üzeri düz olmasına rağmen içinin kavisli bir kubbe ile kapalı olduğunu kaydeden Muhtar Özdemir, eserin süslemeleriyle de dikkat çekici olduğuna vurgu yaptı.

Her geçen gün aleyhte

Define avcıları tarafından tahrip edilen ve doğa şartlarının da etkilemesiyle yokolma tehdidiyle karşı karşıya olan yapının aslına uygun halde tamir edilip, etrafında düzenleme çalışmaları yapılması gerektiğinin önemini vurgulayan Özdemir; “Her geçen gün, tarihi yapının aleyhine işliyor. Birgün yıkılacak diye korkuyoruz. Kaymakamımıza durumu ilettik, gelip incelemelerde bulundu, yapılacak girişimlerle inşallah asırlardır ayakta durmayı başaran yapının yokolmaktan kurtulacağına inanıyoruz” dedi.


Anahtar Kelimeler: