Hulûsi Efendi’nin sözleri Mevlâna müzesine asıldı

Hulûsi Efendi’nin sözleri Mevlâna müzesine asıldı

Hulûsi Efendi’nin sözleri Mevlâna müzesine asıldı
Gündem 2.01.2010 15:24:00 2862 0

Her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği Konya Mevlâna müzesine Hulûsi Efendi’nin Mevlâna türbesini ziyarette gösterilecek hürmet ve özeni dile getiren sözleri levha halinde asıldı. Ünlü hattat ve tezhip ustaları tarafından hazırlanan levha, müzeye girişte türbeye yakın bir yere monte edildi.

Bir süre önce Darende’ye gelen Mevlâna Müzesi Müdürü Yusuf Benli Somuncu Baba’nın türbesini ziyaret edip, külliyeyi gezerek Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş’le görüşmesinde Hulûsi Efendi’nin Mevlâna ile ilgili sözlerinin önemi hakkında konuşmuş ve “ziyaretin özellik ve öneminin en güzel ifadelerinden birisi” olarak değerlendirdiği beyitlerin müzede yer almasını istediklerini bildirmişti.

Hattat’ı Hüseyin Konevi

Hulusi Efendi’nin bir Konya seyahatinde ziyaret ettiği Mevlâna türbesini gezerken kaleme aldığı sözler, Hüseyin Konevi adlı hattata Osmanlıca harflerle yazdırılıp, müzehhipler tarafından özenle hazırlanan levha, Mevlâna`nın 736. vuslat yıl dönümü öncesinde müzedeki yerine monte edildi.

İkisi de kutlu

Mevlâna Müzesi Müdürü Yusuf Benli sözlerin güzelliği ve manasının levhayı okuyan ziyaretçilerin dikkatini çekerek daha anlamlı bir hale geleceğini söyleyip; “Hulûsi Efendi gibi önemli bir mutasavvıf ve divan şairinin Mevlâna hazretleriyle ilgili yazdığı beyit müzemizde sergilenerek, sözleri yazan ve ziyaret edilenin değerini ifade etmesi bakımından manidardır” dedi.

Hulûsi Efendi’nin Mevlâna Hazretlerini ziyaretle ilgili yazdığı beyitler;

“İhtirâm eyle varup türbet-i Mevlânâ’ya

 Hâk-i pây ol da eriş hazret-i Mevlânâ’ya

Şems`in etrâfını devr eyleyü pervâne gibi

Cân ile bende olup hidmet-i Mevlânâ’ya

 Ta`zim ile dergâhına yüz koy da Hulûsî

 Mazhar ol merhamet-i şefkat-i Mevlânâ’ya”

Şeb-i Arus törenleri

Bu arada Mevlâna`nın 736. vuslat yıl dönümü nedeniyle Konya’da Şeb-i Arus töreni düzenlendi. Şeb-i Arus törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Haris Slajdziç, Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, çok sayıda ülkenin Ankara büyükelçileri ile yerli, yabancı turistler katıldı.

Ötekileştirmemenin en güçlü çağrısı

Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Mevlâna’nın büyük aşk adamı olduğunu belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da konuşmasında, Mevlâna’nın aşk dolu, sevgi dolu gönlüyle aydınlattığı yolu takip ettiklerini vurguladı. Erdoğan, “736 yıl sonra böyle manidar bir gecede, aşk diyarı Konya’da, Hazreti Mevlâna’nın manevi huzurunda olmanın heyecanını yaşıyoruz. O büyük aşkı ile gönüller fethetmişti. Herkes için kapılar açmış, tarihin en büyük açılımını yapmıştı. İstikametinden, doğru yoldan, aşkla bağlandığı Hakk’ın yolundan öyle emindi ki; kimseyi ötekileştirmemenin en güçlü çağrısını modern zamanlardan tam 800 yıl önce yaptı ve ‘kim olursan ol gel’ diye herkesi hakikate çağırdı. O hakikati kendi tekelinde sananlar gibi, asabiyete, taassuba, körü körüne inanca karşı çıkmış ve gönlünü ve kollarına açabildiği kadar açmıştı” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından, İstanbul Tarihi Türk Müziği topluluğu sahne aldı. Topluluğun Genel Sanat Yönetmeni ve Solisti Ahmet Özhan, tasavvuf musikisinden örnekler sundu. Daha sonra semazenler sahneye çıkarak sema gösterilerini sundu.


Anahtar Kelimeler: