Mustafa Yücel´in azim dolu hayat hikayesi

Mustafa Yücel`in azim dolu hayat hikayesi

Mustafa Yücel´in azim dolu hayat hikayesi
Hemşehriler 2.01.2010 15:06:00 5825 0

Seyyar tezgahtan geldi, elektronik pazarında devleşti

Merkezi Elbistan’da bulunan Yüceller Elektronik’in sahibi Mustafa Yücel 30 yıl önce el arabasıyla taşımacılık yaparak para kazanmaya başlamasının ardından girişimciliğiyle seyyar tezgahlarda saat sattı. Yücel, daha sonra elektronik işine merak sarınca, piyasada devleştiği pazarlama ağını kurarak Ankara’dan Ağrı’ya kadar 25 ilde bin 500 müşteri ile değişik markalarda ürünleri piyasaya sundu…

Mustafa Yücel’le Elbistan’daki şirket merkezinde buluştuk. Sohbetimiz sırasında masasında duran bir fotoğraf dikkatimi çekti ve bu başarı öyküsü de öyle ortaya çıktı. Mustafa Yücel, seyyar bir tezgah üzerinde saat satarken çekilen fotoğrafına her gün bakarak; “Nerden geldiğini unutma, sabır, dürüstlük ve azim, işinin başarısındaki sırdır” düşüncesini sürekli hatırlamak amacıyla yıllar önce çekilen fotoğrafından ilham alarak işlerini yürütüyor.

Kol saati modası

Onun yaşam hikayesi Darende’nin Yenice Beldesi’nde 1966 yılında başladı. Hacı Yücel’in oğlu olan Mustafa Yücel, ilk ve orta öğreniminin ardından Darende İmam Hatip Lisesi’ne girerek öğrenimini sürdürdü. Sonra, birçok Darendeli gibi ekmeğinin peşine düşerek akrabaları ve beldesinden çok sayıda kişinin gittiği Elbistan’da el arabasıyla taşımacılık yaparak hayatını kazanmaya başladı. Bir süre sonra o günlerin modası olan kol saatlerinin piyasada tutulduğunu görerek seyyar tezgahlarda saat satmaya başladı. Elbistan, Darende, Gürün ve Malatya gibi yakın çevrede saat satarak ticari becerisinde tecrübe kazandı. Saat işinde kendini geliştiren Yücel sonra bu işin toptancılığını yaptı.

İlk işyeri 20 metrekare

Saat toptancılığı yaparken gelişmekte olan elektronik sektörünü kendisine hedef olarak seçip, pazarlama ağına bu ürünleri de kattı. 1995’de yerleşik ticarete geçerek işlerini yürüttü. 2000 yılında ilk mağazasını açarak elektronik ürünler satışı yaptı. 20 metrekarelik dükkanı zamanla 200 metrekare oldu. Bu arada toptan dağıtım işinde piyasada oldukça tutundu. Halen ülkemizin 25 ilinde elektronik ürünler satışı yapan mağazalara ürün pazarlıyor. Bin 500 müşterisiyle Ankara’dan Ağrı’ya kadar geniş bir hinterlanda hitap ediyor. Toptan dağıttığı ürünleri Elbistan’daki bin metrekarelik lojistik merkezden yönetiyor. Sunny, Premier, Gold Master, Tefal, Brown, Arzum markalarının ülkemizdeki sayılı distribütörlerinden birini yöneten Mustafa Yücel, işlerin başında bizzat bulunarak sabah kendisi açtığı işyerini akşam kendisi kapatıyor. Kardeşleri Hulusi ve Yusuf’la el ele vererek ticari çalışmalarını sürdüren Yücel, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak çeşitli illerdeki müşterilerini kendisi de ziyaret ederek ürün satışları, personelinin kontrolü ve ekonomik akışı sürekli kontrol ediyor. 40 personel ve 15 dağıtım aracıyla ürünleri müşterilere ulaştırıyor. Çalışanlarının bir çoğu da Darendeli.

Afşin’in en büyük AVM’si

Ticarette edindiği tecrübeleri yeni mağazalar açarak sürdüren Mustafa Yücel, Afşin’de 4 katlı İdeal AVM’yi açarak Vestel, Yataş ürünlerinin yanı sıra zücaciye, elektrikli ev aletleri ve halı showroomun yer aldığı devasa mağazada müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor.

Ayrıca İstanbul İSTOÇ’da aydınlatma ve avize çeşitleri üzerine faaliyet gösteren bir işyeri daha bulunan Mustafa Yücel Çin’den ithal ettiği değişik ürünleri sektörde pazarlayarak kullanıcıların beğenisine sunuyor.

Elektronik fabrikası kuracak

Yücel’in piyasaya kazandırdığı elektronik aletler ve eşyalar da bulunuyor. Kaon marka uydu, microsat marka uydu ve aparatları ile hünkâr markalı mutfak aletlerini de üretiyor. Elbistan Sanayici ve İşadamları Derneği (ELSİAD) üyesi olan Mustafa Yücel gelecekle ilgili planında ise 400 kişiyi istihdam edecek elektronik eşya ve ev aletleri üretimi gerçekleştiren bir fabrika kurmayı hedeflediğini ifade ederek bölgede hem istihdam hem de üretime dayalı örnek bir çalışmayı öngördüğünü kaydediyor.

İnternetten de satış yapıyor

Yücel’in bir özelliği de bölgenin en büyük işletmelerden biri olmasının yanı sıra Elbistan’da en fazla vergi ödeyen Darendeli esnafların başında geliyor. 2006-2007 yıllarında Elbistan’da vergi rekortmeni olan Yücel, “İstanbul’da civciv olmaktansa, Elbistan’da horoz olmayı yeğlerim” düşüncesi ile Anadolu’da yatırım yapmayı ve büyümeyi sürdüreceğinin işaretini verirken gelişen teknoloji ile internet üzerinden de ‘www.goldmagaza.com’ adresinden sanal ortamda alışveriş imkanını da sunarak müşterilerine en iyiyi kazandırmanın gayretini yaşıyor.

Hemşehri ve memleket sevgisi yüreğinde hep ayrı bir yere sahip olan Mustafa Yücel, arabalarının tamamının plakasında bir 44 rakamı seçerek dört dörtlük iş yaptığını ilan ediyor.


Anahtar Kelimeler: