Dünya devi oldu

Dünya devi oldu

Dünya devi oldu
Gündem 20.12.2007 00:02:00 22861 0

HABER: İSMAİL HAKKI DEMİR

Rusya Federasyonu’nun muhtelif şehirlerinde, 11 adet dünya çapında ödül kazanmış projelerle alışveriş merkezinin müteahhit sıfatıyla yapımını gerçekleştirmiş olan Rönesans İnşaat Firması’nın başkanı hemşehrimiz Erman Ilıcak’la bir söyleşi gerçekleştirdik. Erman Ilıcak, bundan 13 yıl önce Rusya da Enka adına çalışan ODTÜ mezunu genç bir mühendisken işinden ayrılarak 26 yaşında 1993 yılında St. Petersburg Rusya’da Rönesans inşaat adıyla kendi şirketini kurdu. Uzun ve zor bir mücadeleden sonra bu genç girişimcinin şirketi, bugün Rusya Federasyonun’ da 13 yılda bitirdiği toplam kontrat tutarı 1 milyar Dolara yaklaşan 300 proje ile ülkemiz ve Rusya Federasyonu’nun en büyük inşaat şirketlerinden biri haline geldi. Dünya sıralamasında ilk 61. sıraya girdi. Gama, Tefken, Nurol, GAP, Doğuş, Alarko gibi dev şirketleri geride bırakarak zirveye tırmanan Erman Ilıcak, dünya genelindeki 225 müteahhit firma arasından 61. sıraya girerek büyük başarı elde etti.

Firmanızın kuruluşu ve bugünki faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

1993 yılında Rusya’nın St. Petersburg şehrinde "itinayla tamirat yapılır" diyerek kurduğu küçük bir şirketle girdiği inşaat sektöründe Rusya’da 2 Milyar dolarlık toplam cirosu, 11 bin çalışanı ile dünyanın en büyük 61. şirketinin patronu oldu. Türk kamuoyu onu son dönemde "1.5 Milyar dolarlık Zeytinburnu projesini kazanan genç işadamı" olarak adından söz ettirirken o mütevazi yapısıyla başarıdan başarıya koşuyor.

Rönesans inşaat, 1993 yılının sonlarında, St. Petersburg, Rusya’ da çok az bir sermaye, birkaç yıllık tecrübe ve benimle beraber Enka İnşaat’dan ayrılan biri kalfa, üçü ustanın Türk ve gazete ilanlarından bulunan 5 Rus ofis personeli ile eski bir binanın çatı aralığındaki 40 m2’lik bir ofiste kuruldu. Çarlık Rusya’sının başkenti olan St. Petersburg, uzun yıllar Moskova’nın gölgesinde yaşadıktan sonra 5 milyon nüfusu, stratejik lokasyonu ve eğitimli insan gücü ile 1980’lerin sonunda yaşanan politik değişimlerin hemen ardından küçük tadilat, tamirat tarzında 30-40 bin USD’lik iddiasız fakat yüksek karlı projeler ile başlayan şirketimiz 3. yılında şehir merkezinde bulunan eski binaların yüksek standartlarda tamiratı, tadilatı işlerinde en çok aranan firma haline gelmişti. 1996 - 1997 yıllarında, 600 - 700 kişilik kadromuz ile artık tanınmaya başlamış, Rus ve yabancı firmaların Rusya’da ki endüstriyel yatırımlarında ihalelere girebilmeye başlamıştık. 1998 yılından tam 5 yıl sonra diğer İskandinav firmaları bu sektörden tamamen çekilmiş ve biz tüm Rusya Federasyonu genelinde % 45’i bulan pazar hakimiyetimiz ile anahtar teslimi hafif sanayi tesisleri inşaatında lider olmuş, 2500 çalışanımız ile yılda 15 tesis bitirebilecek kapasiteye ulaşmıştık. 1998 Ağustos’unda ekonomik kriz ile sarsılan Rusya ekonomisi, 2000 yılından itibaren Başkan Vladimir PUTİN’in istikrarlı yönetimi, tüm dünyada görülen ekonomik iyileşme ve artan petrol fiyatları ile tekrar büyük bir hızla büyümeye başladığında biz 5 bölgeye yayılmış ofislerimiz, sağlam sermaye yapımız ve hepsinden önemlisi firmaya ve birbirlerine gönülden bağlanmış, o yıllarda yaş ortalaması 33 olan 20 kadar üst düzey yöneticimiz ile artık dünya devleri ile yarışırken Türk mühendislerini ve Türk halkını en iyi şekilde temsil edebilecek bir duruma gelmiştik. 2003 yılından itibaren Rusya’nın her yerinde başlayan alışveriş merkezi inşaatları bizim için başarılı olabileceğimiz yeni bir pazar oluşturdu. Bugünlerde ağırlıklı olarak sanayi tesisleri ve alışveriş merkezleri inşa ediyoruz. Anahtar teslimi alışveriş merkezleri inşaatında da tahmin edeceğiniz gibi çok iddialıyız.

Firmanızın Rusya ve Ukrayna’da çalıştığı, Türk uzmanların yanında çok sayıda Rus ve Ukraynalı profesyonellerin de çalışmakta olduğunu belirttiniz. Uluslararası içerikli ekibin yüksek kaliteli, disiplinli ve uyumlu çalışmasını nasıl sağlıyorsunuz?

Hizmet sektöründe, şirket çalışanları arasındaki uyum, basarı için ön şarttır. Uyum bir şirket içerisinde sürekli olarak üst yönetimden alt kadrolara verilen doğru mesajlar ile sağlanabilir. Bulunduğunuz ülkeyi, insanlarını, mesleğinizi ve meslektaşlarınızı sevdiğiniz ve bilgilerine saygı gösterdiğinizde kurulan sağlam ilişkiler Türk, Rusya’ da Ukraynalı kimliklerinin ötesinde güvene dayalı bir ilişkiye ve bir senteze olanak sağlıyor. İşte bu sentez bence yabancı bir ülkede başarılı olmanın belki de en önemli şartı. Biz Rönesans’ın her kademesinde bu güveni ve bu sentezi sağlamayı başardık ve çalışanlarımızı dinlerine, dillerine, uyruklarına bakmadan firmaya olan katkıları ile değerlendirmeyi ve saygı göstermeyi öğrendik.

İşinizin ana prensipleri nelerdir?

Ana prensiplerimiz dürüst ve tedbirli olmaktır. Çünkü uzun vadede başarılı olmanın temli şartı, işverenlerimizin, çalışanlarımızın, tedarikçilerimizin memnuniyetini ve güvenini kazanmak ve korumaktır. Memnuniyet ve güveni kazanmak ve korumak için sadece dürüst olmak ya da sadece tedbirli olmak değil her iki temel şartı da aynı anda yerine getirmek gerekmektedir.

Rusya, Ukrayna ve diğer BDT ülkeleriyle işbirliğiyle ilgili ileriye yönelik planlarınız nasıl?

Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve Dış Ticaret’ den sorumlu Devlet Bakanımız Sn. Kürşad Tüzmen kişisel gayretleri ile son yıllarda yakın tarihimizde belki de ilk defa Bölge ülkelerinin Başkanları ve Bakanları ile çok yakın ilişkiler kurdular. Ülkeler arasında en tepede kurulan bu ikili, samimi ilişkiler, arkalarından giden iş adamlarımız için çok büyük imkan kapıları açmaktadır. İkili ilişkilerin geliştirilmesi karşılıklı ticaretin ve turizmin arttırılması ile olacaktır. Bu aşamada biz iş adamlarına düşen görev çıkan fırsatları en iyi şekilde değerlendirirken ülke imajımıza zarar vermemek ve verilmesini engellemektir. Rönesans İnşaat olarak biz Rusya ve Ukrayna’da ki büyümemizi orada yapacağımız alışveriş merkezi ve konut yatırımlarımız ile artırmayı ve geliştirmeyi düşünüyoruz.

Gayrimenkul yatırımlarına ağırlık vermenizin başlıca nedenleri nelerdir?

İlk başlarda bir inşaat mühendisi olarak inşaat yaparak edindiğim birikimi yine inşaat yaparak değerlendirmem gerekir diye düşünüyordum. Zaten finans piyasaları hakkında fazla bir bilgimde yoktu! Bundan 5 yıl önce başka yatırım araçlarını öğrenebilmek için Amerika’ da üst düzey yöneticiler için verilen bir işletme masteri yaptım. Daha sonra çapraz kurlar, bonolar, hisse senetleri vs. ürünler üstüne biraz daha detaylı çalışma ve biraz da yatırım yapma imkanım oldu. Menkul kıymetler konusunda bilgim arttıkça tereddütlerim de arttı ve tekrar başladığım noktaya döndüm. Artık bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde uzun vadede en karlı ve en az riskli yatırımın arsaya veya düzenli gelir getirecek gayrimenkullere yapılan yatırımlar olduğuna çok daha fazla inanıyorum. Şu anda tüm birikimimizi diğer birçok kişi ve kurum gibi biz de bu alana yönelttik.

Yüksek kapasiteli bir alışveriş merkezi olan Optimum Outlet Center’in işletmesini nasıl organize ediyorsunuz?

Optimum Outlet Center’in çağdaş mimarisi Ankara’nın genel mimarisine çok iyi uymuştur. Burada iş günlerinde de ziyaretçilerin yoğun olması projemizin dinlenmek, gezmek ve alışveriş yapmak için uygun olduğunu ispat etmektedir. Alışveriş merkezimizi ziyaret eden halkımızdan ve Etimesgut İlçesi Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz’dan aldığımız manevi destek ile binamızı 2.5 kat büyüttük. Şu anda Malatya, Antalya ve İstanbul gibi bazı illerimizde yine bu tarz alışveriş merkezi geliştirme projelerimiz devam etmektedir. Ayrıca ülkemizin nüfusu 200 bini geçen her ilinde büyük arazi arayışlarımız devam etmektedir. İş yaptığımız, projelerini bitirdiğimiz yabancı yatırımcıları, ülkemizde yatırım yapmaya ikna etmek öncelikli hedefimizdir. Bir alışveriş merkezinin başarılı olması için gerekli şartlar, sırası ile lokasyonu, konsepti, mağaza karması, projelendirilmesi, inşaatı, kiralanması ve ruhsatı alındıktan sonraki en az 50 yıllık süre içerisinde de iyi yönetilmesidir. Bu şartlardan herhangi biri yerine getirilmediğinde, alışveriş merkezleri başarısızlığa mahkûm olmaktadır. Ülkemizde çok iyi yerlerde yapılmış fakat istenildiği şartlardan kiralanamamış ya da satılamamış birçok proje bulunmaktadır. Arsa sahibi kuruluşların ya da şahısların özellikle alışveriş merkezi gibi yüksek maliyetli yatırımlar öncesinde profesyonel destek almalarının çok faydalı olacağını bu işin her tarafında yer almış bir insan olarak kesinlikle öneririm.

ERMAN ILICAK KİMDİR?

1967 yılında Darende’nin Hacıdevriş Mahallesi’nde doğmuştur. Avukat Bekir Ilıcak’ın oğludur. 1969 yılında Ankara’ya yerleşmişlerdir. İlköğretim ve lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde tamamladıktan sonra ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden 1990 yılında mezun olmuştur. Amerika’da işletme masteri yapmıştır. İngilizce ve Rusça bilmektedir. Ayrıca TÜSİAD’a da üyedir. Enka İnşaatın Libya ve Rusya şantiyelerinde çalıştıktan sonra 1993 yılında Rönesans İnşaat firmasını çok az bir sermaye ile Rusya’da kurmuştur. Aldığı 500’e yakın projeyi başarı ile tamamlayan Rönesans İnşaat günden güne büyüyerek bu yıl 11.000 çalışanı ve yıllık 1.000.000.000 Dolar Cirosu ile Türkiye’nin en büyük inşaat firmalarından biri olmuştur. Dünya sıralamasında 61., Türkiye sıralamasında Enka’dan sonra 2, firma seçilmiştir. Alışveriş Merkezleri konusunda uzman olan Erman Ilıcak Rusya’daki büyük Alışveriş Merkezleri ve Endüstriyel projelerine ilave olarak iki yıl önce Ankara Eryaman’da 80.000 m2 lik Optimum Alışveriş Merkezi’ni yapmıştır. Bu yıl İstanbul’da Kozyatağı’nda, Göztepe’de, Kadıköy Merkez’de, Silivri’de, Adana Merkez’de mülkiyeti kendisine ait arsalar üzerinde Alışveriş Merkezleri inşaatları devam etmektedir. Yine Gaziantep’de iki projede Alışveriş Merkezleri inşaatları devam etmektedir.


Anahtar Kelimeler: