Tarih: 05.12.2009 23:22

Trabzon hurması yetiştirdiler

Facebook Twitter Linked-in

Fırat’ın ana kollarından birisi olan Tohma Çayı’nın hemen yanıbaşındaki bahçesine iki tane Trabzon Hurması diken aile 10 yıldır meyve almaya devam ediyor. İlçenin başka yerlerinde de denendiği ancak ağaçların gelişmediği öğrenilirken iki ağaçtan ortalama 50 kg meyve alan aile, kendi ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra hurmalardan komşularına da ikram ediyor.

Ahmet ve İ. Alaattin Ateş adlı kardeşler babaları Ali Ateş tarafından dikilen ağaçlardan meyve almaya devam ettiklerini ve Darende’de sadece kendi bahçelerinde bu meyvenin bulunduğunu söyledi. Bahçelerinde Trabzon hurması yetişmesinin ardından başkalarının da denediğini belirten İ.Alaattin Ateş, denemelerin olumsuz sonuçlandığını ifade etti.

Potasyum ve kalsiyum kaynağı

Ateş, bahçelerinde bulunan ve bölgede pek yetişmeyen bir meyvenin yararlarını da araştırdıklarını söyleyerek, Trabzon hurmasının, kalp-damar sistemi, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiğine değindi. Bağışıklık sistemini güçlendiren meyvenin, yüksek tansiyonu düşürdüğünü bildiren Ateş; ``Bu meyvenin magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosforu yüksek oranlarda bulundurduğu araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu ürün, iyi bir demir, potasyum ve kalsiyum kaynağıdır. Kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına ve soğuk algınlıklarına karşı iyi geldiği bilinir. Dünyada sevilerek tüketilen ve aranan bu meyvenin ishali kesmede, iştah açmada etkili olduğu uzmanlar tarafından araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır” dedi.

Meyvenin sos, şerbet, jelatinli tatlılar, sakız, dondurma, kek dolgusu, kokteyl yapımında değerlendirilerek tüketilebildiğini kaydeden Alaattin Ateş, son yıllarda meyvenin yapraklarının da Uzakdoğu ülkelerinde tıbbi ilaç ve bitkisel çay olarak tüketildiği öğrendiklerini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —