Başkan alt yapı projelerini açıkladı

Başkan alt yapı projelerini açıkladı

Başkan alt yapı projelerini açıkladı
Gündem 3.11.2009 11:42:00 2412 0

Belediye Başkanı İsa Özkan, günü kurtarmak için değil geleceğe yönelik köklü çalışmalar yapacaklarını söyledi

“KALICI HİZMETLERİ AMAÇLIYORUZ”

Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ‘günü kurtaran’ çalışma anlayışı ile hareket etmeden geleceğe yönelik köklü çalışmalarla ilçenin 50-100 yıl sonrasını planlayan yatırımları yaparak kalıcı hizmetleri amaçladıklarını söyledi.

Devam eden kanalizasyon çalışmalarına ilişkin sahada incelemelerde bulunan Belediye Başkanı İsa Özkan Gökyar Mahallesinden başlayan güzergâhla, Tohma’nın her iki yakasından Sandıkkaya ve İbrahimpaşa Mahallelerinden çarşı merkezine, Nadir ve Kaldırım Mahalleleri tarafında ise Sungur Mahallesine kadar sistemin döşendiğini bildirdi. 900 işgünü ile ihale edilen süreçte 150 günün geride kaldığını belirten Özkan, 20 kilometre mesafede kanal kazısı yapılarak borular ve rögarların tamamlandığını belirtti. Başkan Özkan 2010 yılı sonunda firmanın çalışmalarını hızlandırarak projeyi tamamlamasını beklediklerini kaydetti.

Alt yapı 2012’de bitecek

Darende’nin alt yapısı ile ilgili kapsamlı bir çalışmaya başlattıklarını vurgulayan İsa Özkan; “Kanalizasyonla birlikte Darende’nin içme suyu şebekelerinin yenilenmesi, Tohma’nın ıslahı ve elektriğinin de yer altına alınmasını sağlayacak projelerimizi başlattık. 2012 yılında alt yapı işlerini tamamlayarak üst yapıya geçip daha düzenli, modern ve güzel bir Darende oluşturacağız” dedi.

İçme suyu şebekesi yenilenecek

İlçenin içme suyu şebekesinin tamamen yenileneceğini ifade eden Özkan; “Mevcut kaynaklarımızı iyileştirerek, ana isale hattını yenileyerek, yeni depolar yaparak, içme suyu sistemini ilçemizin gelecek 50-100 yıllık ihtiyacına cevap verecek şekilde tamamlayacağız. Hali hazırda nüfusumuza göre ihtiyacımız 18/ltsn iken kaynaklarımızda 73 lt/sn içme suyumuz var, ancak depolar oldukça eski, ana isale hatlarında kaçaklar var. İlçenin içerisinde de insan sağlığına zararlı aspesli ve pik borularla sistem ağır aksak çalışıyor. Kaçak kullanım ve sulama nedeniyle içme suyumuz maalesef yeterli olmuyor. Öncelikle kaynaklardaki sularımızı düzenli bir şekilde toplayarak yeni ana isale hattı ile yapacağımız büyük depomuza ulaştıracağız. Mevcut depolarımızı iyileştirerek ilçe içerisindeki pik ve aspesli boruları devre dışı bırakıp yeni bir sistem döşeyerek vatandaşlarımıza sağlıklı ve içilebilir suyu sunacağız. İçme suyunda ayrıca kartlı sisteme geçerek herkesin ihtiyacı kadar suyu kullanmasını da sağlamış olacağız” dedi.

Elektrikler yer altına alınacak

İçme suyu projesi ve kanalizasyonun arıtma projesinin önümüzdeki Nisan ayında ihale edilerek çalışmalara bir an önce başlanılacağı vurgusunu yapan Özkan, karayolu güzergâhı ile Heyiketeği, Hacıderviş ve İbrahimpaşa Mahallelerinin elektrik şebekelerinin yer altına alınmasını sağlayarak alt yapıyla ilgili kapsamlı bir çalışmayı yürüteceklerini bildirdi.

DSİ Tohma’yı ıslah edecek

DSİ yetkilileri ile yaptıkları görüşme ve girişimlerle Köprügözünden Nadir Mahallesine kadar olan mevkii de Tohma Çayı’nda ıslah çalışmaları yapılacağını ifade eden Özkan, Tohma’nın etrafının düzenlenerek, belli bir standarda ulaştırılacağını ve bu işlerin kış aylarında tamamlanarak önümüzdeki bahara kadar bitirilmesini beklediklerini belirtti.

2. etap TOKİ’ye 400 başvuru

TOKİ’nin 2. etabının başlayacağını ve bahar aylarında ihaleye çıkmasını beklediklerini kaydeden Özkan 400’ün üzerinde yeni başvuru olduğunu, aşırı ilgi nedeniyle açılacak 2. etabın hemen dolacağını söyledi.

Projelerin kaynakları hazır

İçme suyu, kanalizasyon arıtması, elektrik şebekelerinin yer altına alınması ve Tohma’nın ıslahı ile ilgili gerekli ödeneklerin bir kısmının hibe bir kısmının da kurumların yatırım programları aracılığı ile sağlanacağına dikkat çeken Özkan, belediyenin kasasından bu projelere harcama yapılmayacağını vurguladı.

Çarpık yapılaşma duracak

Özkan açıklamasında ayrıca ‘görülmeyen bir hizmet’ olduğu düşüncesiyle bu güne kadar Darende’nin alt yapı çalışmalarına ‘günü kurtaran’ çözümler üretildiğini onunda hiçbir sorunu çözmediğini bildirdi. Başkan Özkan; “Alt yapı olmadan üst yapı olmaz. İşte bunun örneği geçtiğimiz yıl 2 Milyon TL (2 trilyon) harcanarak yapılan parke taşlarını bugün kanalizasyon, içme suyu, elektrik şebekelerini döşemek amacıyla maalesef sökmek zorunda kalıyoruz. Çarpık yapılaşmaya sesini çıkarmayan vatandaşlarımız bunun hesabını bizden değil, hesapsızca bu işleri yapanlardan sormalıdır.

50-100 yıl sonrayı planlıyoruz

Yapacağımız çalışmalarla Darende’nin alt yapısıyla ilgili gelecek 50-100 yıllık ihtiyacına cevap verecek şekilde bütün sorunlarını kalıcı eser ve hizmetlerle çözeceğiz. İnşallah 2012’de Darende’nin alt yapı sorunu kalmayacak. Alt yapının ardından süratle üst yapıya geçerek yollarımızı çevre düzenlemelerini tamamlayarak daha modern, güzel ve şehirleşmesini tamamlama yolunda ilerleyen bir Darende oluşturacağız. Her yıl alt yapıya, üst yapıya para harcayacak kadar zengin değiliz, çalışmalarımızı gelecekle ilgili ihtiyaçları göz önünde tutarak yerine getirmenin gayretindeyiz. Milletin emaneti ve vebali olan bu işleri plansız yapmak hiç kimsenin kârı değildir.

Her biri bir sorunu çözse idi

Kimseyi eleştirmiyorum ama bu güne kadar gelen Belediye Başkanlarımızın her biri bir sorunu çözse idi bugün Darende’nin gündeminde alt yapı değil, gelecekle ilgili başka konular, başka çalışmalar oldurdu. Maalesef günü kurtaran çalışmalar yapıldığı için sorunlar birikmiştir” dedi.

Herkes sabır göstersin

Alt yapımızın tamamlanması sürecinde vatandaşların belki belli ölçülerde sıkıntı yaşayacaklarını ancak herkesin sabırlı olmasını isteyen Özkan; “Hergün sıkıntı yaşamaktansa biraz sabredersek gelecek kuşaklar bizim katlanmak zorunda olduklarımızı yaşamaz. O yüzden alt yapı çalışmaları tamamlanana kadar bütün vatandaşlarımızın sabırlı olmalarını özellikle istirham ediyorum” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: