Üretimini yaygınlaştıracak

Üretimini yaygınlaştıracak

Üretimini yaygınlaştıracak
Gündem 3.11.2009 11:39:00 1790 0

Anavatanı Güney Amerika olan ve son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik meyve pepino, içerdiği yüksek potasyum oranı ile kan şekerini düşürüyor, barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile vücudu kansere ve kalp krizine karşı koruyor. Darendeli girişimci Sebahatdin Ateş, bahçesinde bölgenin ilk pepinosunu yetiştirdi. Ateş, birçok hastalığa da iyi geldiği belirtilen pepinonun, ılıman iklimi sevdiğini, ekiminin yaygınlaşması halinde önemli bir gelir kaynağı haline gelebileceğini kaydetti.

Pepinonun, kavun, muz ve ananası andıran aromaya sahip olduğunu ve ince kabuğunun soyularak kavun gibi yenildiğini anlatan Sebahatdin Ateş, pepinonun, dondurmalar veya karışık meyve salatalarına garnitür olarak katılabildiğini, turşu ve reçelinin de yapıldığını söyledi.

Şeker hastalığına iyi geliyor

Ateş açıklamasında: ``1 dönüm araziye dikilecek 3 bin adet pepino fidanından 9 tona kadar ürün alınabilir. Bir fidan her biri 100 gramdan bir kiloya kadar 15 meyve veriyor. Bölgemiz nem ve ısı açısından pepinonun yetişmesi için çok uygun alanlara sahip. Bir saksıda bile yetiştirilebilen pepino, ekonomik getirisi yüksek bir egzotik bitki. Büyük marketlerde tanesini 7-8 liraya kadar satıyorlar. 1 dönüm alandan 20 bin TL kazanç elde etmek mümkün Pepinoyu deneme amacıyla 5 yıl önce bahçemize diktik. Çok verimli sonuç aldık. Pepino ilaç gibi bir meyve. İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini artırır. Kolesterol ve şeker hastalığına iyi gelmektedir. Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir. Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar ve birçok rahatsızlığa ilaç olarak kullanılmaktadır. Bazı insanlar pepinoyu ilaç olarak, bazıları da meyve olarak tüketmektedirler`` dedi.

Üretimini artıracak

Darende’nin pepino üretimine müsait olduğunu ve üretimi artırmayı amaçladığını ifade eden Sebahatdin Ateş, ``Ürettiğim meyveleri tadan bazı vatandaşlar benden fide talebinde bulundu. Onlara da fide temin ettim. Şimdilik ürettiği pepinoları evimizde ve balık restoranımızda tüketiyoruz, birazını da çevresindeki sevdiğimiz dostlarımızla paylaşıyoruz`` diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: