Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahmi Aksungur, Darende’ye yaptığı ziyarette insanları etkileyen bir güzelliğe sahip Somuncu Baba Külliyesine işi bilen ehil ellerin değdiğinin belli olduğunu söyledi.
Malatya’daki bir programa katılmak üzere İstanbul’dan gelen Rektör Aksungur beraberinde üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Alpan ve Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Özturanlı ile Darende’de bir süre dinlendi. Tesadüfen uğradıkları Somuncu Baba Külliyesi ve civarından oldukça etkilenen Rahmi Aksungur ve beraberindekiler ilçedeki tarihi ve turistik mekânları gezdi.
Her bir detay göze hoş geliyor
Rektör Aksungur Türk-İslam motiflerinin oldukça sade ve güzel işlendiği külliyenin manevi havasının mimarisi gibi etkileyici olduğunu bildirdi. 14. yüzyıl eseri olan Somuncu Baba Cami ve türbesi, Darende Tanıtım Merkezi, Tohma Kanyonu ve civardaki turistik yerleri gezen Aksungur, her bir detayın göze hoş görünecek şekilde işlendiğini ifade etti.
Manevi havayla bütünleşen mimari
Aksungur geziye ilişkin yaptığı açıklamada; “Ülkemizdeki Güzel Sanatlar Fakültelerinde öğrenim gören ve okullarını birincilikle bitiren öğrencilerimizin eserlerinin yer aldığı Malatya İnönü Üniversitesinin ev sahipliğiyle geniş katılımlı bir sergi düzenlendi. Serginin açılışına gelirken tesadüfen uğradığımız Darende ilçesinin gizli güzellikleri olduğunu görünce daha geniş bir zamanda burayı gezmek amacıyla dönüşte arkadaşlarımızla yeniden uğradık. Öncelikle burada bizi etkileyen her yer tertemiz ve düzenli. Sadeliği esas alarak yapılan bütün çalışmalar göze hoş geliyor. Buraya değer katan manevi havayla bütünleşen mimari ve çevre düzenlemelerini oldukça beğendik.
Darende’nin geleceğine katkı
Bir de eserlerinden aydın bir kişiliğe sahip, insanlara hizmeti öngören birisi olduğu anlaşılan Hulûsi Efendi’nin Darende’nin geleceğine katkılar sunduğunu tespit ettik. Bu çok önemli, çünkü insanlar eserleriyle yaşar ve anılır, dolayısıyla Hulûsi Efendi bu anlamda büyük bir değermiş. Yolda gelirken Balaban Beldesinde mimarisi oldukça muhteşem bir eser olan Abdurrahman Erzincani Camisini gördük. Sorduğumuzda projesinin şeklini 1960’da Hulûsi Efendi’nin tarifi ile çizildiğini öğrendik. Bundan yarım asır önce estetik mimari özelliklere sahip, enteresan bir eseri düşünen kişinin, aydın bir din adamı olduğu anlaşılmaktadır. Keza yine ilçedeki eserleri ve kendisinden sonra gelenlerin müthiş çalışmalar sergilediğini görmekten büyük keyif duyduk” dedi.
İşi bilen ehil eller
Abdurrahman Erzincanî Camisi ile Somuncu Baba Külliyesinin mimari çizimlerini yapan ve uygulamalarla bizzat ilgilenen Yüksek Mimar Mühendis Şerif Ali Akkurt ile de görüşen heyet, tebriklerini iletti. Aksungur görüşme sırasında; “Burada gördüğümüz çalışmalara işi bilen ehil eller değmiş, insanları etkileyen müthiş bir atmosfer var ve her şey birbiriyle uyumlu” diye konuştu.