Köyler suya kavuştu

Köyler suya kavuştu

Köyler suya kavuştu
Gündem 19.12.2007 23:41:00 2735 0

Darende Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Genel Kurulu Kaymakam Vural Karagül başkalığında il genel meclis üyeleri ve köy muhtarlarının katılımıyla gerçekleşti.

Darende Kaymakamı Vural Karagül, 2006-2007 Köylerin Altyapısını Destekleme (KÖYDES) projesi çalışmalarını değerlendirerek, "Yıl sonu itibariyle KÖYDES projelerinin gerçekleşmesinde büyük mesafeler katettik. Projelerin biri dışında hepsi tamamlandı. Darende, KÖYDES projelerinin gerçekleşmesi bakımından yapılan çalışmalarda Malatya genelinde ilk sıralarda yer almaktadır. Yani gelen paraya oranla yapılan iş bakımından birçok ilçeden iyi durumdayız. Bu projelerin gerçekleşmesinde siz değerli muhtarlarımızın da çok büyük katkı ve destekleri olmuştur. Bu bakımdan hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Toplantıda 2007 yılı birlik bütçesi ve 2006 yılı birlik ek bütçesi görüşüldü. 2007 yılı bütçesi birlik başkanı Vural Karagül ve birlik encümenleri oylarıyla 5 Milyon 250 bin YTL gelir, 5 Milyon 250 bin YTL gider olarak kabul edildi.

Genel Kurulun kapanış konuşmasını yapan Kaymakam Vural Karagül, "KÖYDES kapsamında yapılan çalışmalarımız genelde içme suyu ve yol yapımı ile ilgili oldu. Bu çalışmaların yolla ilgili kısmı genel olarak bitirilmiş durumdadır. Barındır, Şahinler, Günerli-Sakarya arasına başlandı. Stabilize çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Mürselpınar yolunu da yapağız. Yine arada talepleriniz olduğu takdirde imkanlarımız ölçüsünde hizmetlerimizi sizlere ulaştıracağız. Stabilize konusunda fazla bir yerimiz yok kalan yerleri bahara kadar bitireceğiz. Asfaltlama çalışmalarımız Ağustos ayının başından itibaren bitti. Asfalt yaptığımız yollarda bir sıkıntı yok olduğu takdir de ise işin yapımını üstlenen müteahhit firma gelip yolu yapıyor. 2008 yılında yollarımızla ilgili tekliflerimiz oldu" dedi.

Köylerin içme suları konusunda çok iyi gelişmelerin olduğunu söyleyen Karagül,

" İçme suyu sıkıntısı çeken köylerimizde çok güzel sonuçlar çıktı. Yıllardır suyu olmayan köylerimiz suya kavuştu. İçme suları konusunda en son Çaybaşı Köyü, Hisarkale Köyü ve Kaynak Köylerinde sondaj vurduk, netice aldık. Barındır ve Günerli Köyleri de yine aynı durumda bunlara hava şartları el verdiği müddetçe çalışmalarımız devam edecektir. Kuzpınar Köyünde depo çalışması devam ediyor. Barındır Köyündeki eksiklikler için de talimat verdik çalışmalarımız devam ediyor. İçme suyu ihalesi yapılan yerlerimizin çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Mürselpınar, Ozan Köylerinde içme suyu çalışmalarımız devam ederken Mollauşağı ve Kerim’li köylerindeki çalışmalar da bitmiştir" dedi.

2 yılda 200 km yol yapıldı

Darende’nin köylerinin yolsuz kalmayacağını iki yılda büyük mesafeler kattedip 200 km yol yaptıklarını belirten Darende Kaymakamı Vural Karagül, "Köylere Hizmet Götürme Birliğine KÖYDES çalışmalarının dışında Özel İdare’den sizin talepleriniz olduğu zaman para geliyor. 2007 yılının Mart ayından Eylül ayına kadar 6-7 aylık süreç içerisinde Özel İdareden 929 bin YTL birliğimize gelmiştir. Bunlar vatandaşlarımızın ihtiyacının olduğu yerlerde harcandı. Devam eden Spor Salonu ve Şelale projeleri için 1.5 Milyon YTL para geldi. Kurumalara ilk kez kaymakamlığımız tarafından büyü yardımlar yapıldı. Kurum yardımlarını birlikten çıkış yapmadık. Ayrıca değerlendirdiğimiz işler. Vatandaş destekli yapılan işler bunlar. 2007 yılında toplam 49 kilometre asfalt çalışması yapıldı. Bunlar birinci ve ikinci katın toplamlarıdır. 2006 yılında ise 60 km asfalt yaptık. İki yılda toplam 100 km asfalt yapıldı. 60 km stabilize çalışması yaptık iki yolda ise toplam 80 km stabilize yaptık. 2 yıl içinde 190 kilometre yol yaptık. Hedefimiz sezon kapanmadan 200 kilometre yol yapımını geçmekti o da gerçekleşti. 2008 yılında da bahar ayının girmesiyle birlikte çalışmalarımız bütün hızıyla başlayacaktır" dedi.


Anahtar Kelimeler: