Buğday da üreticiyi memnun etmedi

Buğday da üreticiyi memnun etmedi

Buğday da üreticiyi memnun etmedi
15.10.2009 15:08:00 6783 0

“Buğdayın satışı maliyetinin altında”

Darende’de buğday hasadının tamamlandığını bildiren Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, ürün fiyatlarının maliyetin altında olmasının çiftçileri büyük zarara uğrattığını söyledi.

Yaptığı açıklamada Darende genelinde yaklaşık 200 bin dönüm alanda buğday üretimi yapıldığını kaydeden Vedat Ali Kaya, bu yılki buğday rekoltesinin 20 bin ton dolayında gerçekleştiğini belirtti. Darende’deki buğday üreticileri için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin şube açarak alım yapması talebinde bulunduklarını ancak olumsuz yanıt aldıklarını ifade eden Kaya, ilçedeki üreticilerin kendi kaderiyle baş başa bırakıldığını bildirdi.

Çiftçinin gemisi su alıyor

Vedat Ali Kaya; “60 kuruştan buğdayını eken çiftçimiz ürettiği mamulü 35-40 kuruştan binbir güçlükle satmış, ektiği üründen kâr elde etmek yerine Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını dahi ödeyemez hâle gelmiştir. Çiftçinin gemisi su almaya başlamıştır, batması çok uzun sürmeyecektir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yeni bir yapılandırma paketi hazırlamalı ve borçlarla ilgili düzenleme yapmalıdır. Destekleme fiyatlarının artırılması gerekmektedir. Sofrasında üç öğün çiftçinin ürettiği besinlerle karnını doyuranlar kendisine gıda temin edenleri unutmamalıdır. Çiftçimiz ekmez, biçemezse dışa bağımlı duruma düşeriz” dedi.

Yüksek nakliye maliyeti

İl merkezlerine uzak olan Darende’de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin şubesi bulunmadığı için üreticilerin esnafın eline baktığına dikkat çeken Vedat Ali Kaya; “Darende Malatya’ya uzak olduğundan, üreticilerimiz yüksek nakliye maliyeti nedeniyle tahılını il merkezine götüremiyor. Ofisin alım yeri yok, mecburen esnaf ne fiyat verirse onu kabul ediyor. Üstelik sattığı ürünün karşılığını alması da çok uzun sürüyor. Yetkililerin buna çare bulmasını vatandaşlarımızı yaşadıkları bu mağduriyetten kurtarmasını istiyoruz” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: