Yüzleri güldürecek proje

Yüzleri güldürecek proje

Yüzleri güldürecek proje

Malatya’nın en fazla kayısı üreten ilçemiz Darende’de sulu tarım olanağını artırmak için planlanan ve yapımı devam eden Gökpınar Sulama Projesinde sona yaklaşıldı. 58 kilometresi açık kanalla gelen 22 kilometrelik bölümü boru sistemi ile geçilerek arazilere ulaştırılacak suyun, ilçedeki üretime büyük katkı sağlaması bekleniyor. Boru sistemi kazıları tamamlanmak üzere olan projede son 3.5 kilometrenin inşasının yapımına devam edildiği bildirildi.

550 Bin TL ödenek çıkarıldı

AK Partili Darende İl Genel Meclis Üyesi Mehmet İnci Yenice Beldesinde devam eden kanal kazı çalışmalarını inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. 2009 ödeneği olarak 8 Milyon TL tahsis edilen projenin yan şebekeleri için Malatya İl Genel Meclisi tarafından 550 Bin TL ödenek çıkarıldığını bildiren İnci, gelecek çalışma sezonu için daha fazla ödenek verilmesinin planlandığını kaydetti.

100 km şebeke döşenecek

Çalışmayı yürüten Kayaoğlu firmasının şantiye şefi Numan Ünalan da açık kanal çalışmasının ardından bu yıl boru sisteminin büyük bir kısmını döşediklerini söyledi. 2 metre derinliğinde kazı yaparak 1100 cm çapında boruları montajlayarak gömdüklerini kaydeden Ünalan; “Bu yıl 10 kilometre kazı yaptık, gelecek yılki çalışmamızla geriye kalan 3.5 kilometrelik kısmın borularını döşeyerek ana arteri tamamlayacağız. Ana hattın döşenmesinin ardından toplam 100 kilometre uzunluğunda şebeke boruları döşeyerek arazilere su verilebilmesi için çalışma yapacağız. Bu dönem Yavuzlar Köyünden Aşağıulupınar Beldesine kadar olan alanın borularını döşedik. İyi bir ödenek çıkarsa önümüzdeki yıl çalışma tamamlanabilir” dedi.

Projenin bitme hedefinin 2011 olduğunu ancak çok fazla bir iş kalmadığını vurgulayan Numan Ünalan, vatandaşların dört gözle beklediği suya kavuşmalarına çok az bir zaman kaldığını ifade etti.

Sit alanı iddiası

Çalışmaları sırasında Yenice Beldesi Sekicik mevkiinde boru hattının tarihi kalıntılar olan bir yere denk geldiğini ve bir süre çalışamadıklarını da bildiren Ünalan; “Sekicik mevkiindeki güzergâhımız üzerinde 50 metreye 50 metre genişliğinde taş duvarlarla çevrili bir alanla karşılaştık. Arazi sahibi bölgenin sit alanı olduğu iddiasıyla çalışmamızı engelledi. Ancak Anıtlar Kurulu ve Müze Müdürlüğünden gelen yetkililer çalışma yapmamıza engel bir hâl olmadığına karar verdi. Şu an 1.5 kilometrelik çalışma yaptığımız yerdeki kazılarımızı Malatya Müze Müdürlüğünden gelen bir görevli nezaretinde sürdürüyoruz” diye konuştu.

Roma döneminden kalma olduğu üzerinde durulan duvar kalıntılarının yer aldığı bölgedeki çalışmaların tamamlandığı herhangi bir eser ve tarihi kalıntı çıkmadığı belirtildi.