Güneşin İzini aradılar

Güneşin İzini aradılar

Güneşin İzini aradılar
21.07.2009 08:53:00 1737 0

TRT 2’de yayınlanan Güneşin İzinde adlı belgesel için Darende’de çekimler yapıldı. Belgeselin genel yönetmenliğini yapan Ahmet Güneştekin, Malatya’daki çekimleri sırasında en fazla kültür ve turizm değeriyle Darende’de karşılaştıklarını söyledi.

Anadolu’da çoğu artık yok olmaya yüz tutmuş zanaatkârların hünerlerini belgelemeyi ve onların geleneksel çalışmalarını sanatla birleştirerek farklı bir dil ortaya çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Güneştekin, yöreleri kültürel ve turizm değerleriyle tanıtmaya çalıştıklarını ifade etti.

Ahmet Güneştekin; “Anadolu`nun her yöresi kültürel açıdan zengin bir tarihe sahip. Bu zenginlik hem sözlü edebiyata yansıyor hem de halk sanatçılarının ürünlerine. Güneşin İzinde belgeselinde öncelikle sözlü edebiyatın peşine düşüyoruz. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yüzyıllardan beri var olan efsanelerin kahramanlarından yola çıkılarak her bölümde bir hikâye anlatıyoruz. Darende ilçesinde de ‘Yalnız Minareler’ ve ‘Kahraman Balıklar’ efsaneleri üzerine çekimler yaptık. Çok sayıda insanın ziyaret ettiği Somuncu Baba Külliyesi’ni ve etrafındaki yerlerle tarihi ve doğal güzellikleri yansıtan görüntüler kaydettik. Çok etkilendiğimiz bir ziyaret oldu. Malatya yöresinde en zengin görüntüleri burada kaydettik” dedi.

‘TRT ŞEŞ’de çekti

TRT 6 kanalı Darende’yi tanıtan bir belgesel çekimi yaptı. Kültürel zenginliklerin yayınlandığı belgesel çekimi için Darende’ye gelen ekibin ziyareti Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Kültür Etkinliklerinin yapıldığı günkü programa denk gelince binlerce kişinin katıldığı dua merasimi de kayda alındı.


Anahtar Kelimeler: