Mevlana Müzesi Müdüründen övgü

Mevlana Müzesi Müdüründen övgü

Mevlana Müzesi Müdüründen övgü
Gündem 4.06.2009 16:55:00 2474 0

Mevlana Müzesi Müdürü Yusuf Benli;

“Güzel insanlar güzel işler ortaya koyar”

Somuncu Baba Külliyesi, Darende Tanıtım Merkezi ve civarında incelemelerde bulunan Mevlana Müzesi Müdürü Yusuf Benli, güzel insanların güzel işleri ortaya koyduğunu söyledi.

Arkadaşları ile çıktığı bir gezide Darende’yi de ziyaret eden Yusuf Benli; “Burasının methini çok duymuştuk, müzeler haftası öncesinde çıktığımız gezide ziyaret planına aldığımız Darende bizi gerçekten çok etkiledi, vakıf tarafından müthiş bir çalışma ortaya konmuş” dedi.

Her türlü güzelliği sergilenmiş

Darende Somuncu Baba Tanıtım Merkezini gezdikten sonra Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş’le görüşen Yusuf Benli, inanç turizminin önemli merkezlerinden birisi olan Darende’nin insanları ağırlama, göz ve gönül zevkiyle doyurmada her türlü güzelliği sergilediğini ve bu çalışmaların bir vakıf tarafından yapılmasının takdire şayan olduğunu kaydetti.

Turizm sezonunun başlaması, havaların ısınmasıyla insanların gezmeye, etraflarını tanımaya, tarihi, doğal ve kültürel değerleri yerinde görmeye başladığını ifade eden Benli, yol güzergâhında bulunan Darende’nin de bu anlamda önemli bir durak olduğunu bildirdi.

İnce ayrıntılar düşünülmüş

Bir müze müdürü olarak sıradan bir ziyaretçi gibi gezdiği Darende Tanıtım Merkezi’nin içerisinde yer alan eşyalar, tanıtımı yapılan değerler ve dizaynın mükemmel olduğunu dile getiren Yusuf Benli; “Doğrusu burada böylesi bir güzellikle, ince ayrıntıları düşünülmüş dizaynla göz zevkine sunulan bir müzeyle karşılaşmayı beklemiyordum. Gördüklerim beni ve arkadaşlarımızı oldukça etkiledi. Profesyonel bir düşünce ile organize edilerek düzenlemesi yapılan tanıtım merkezi görülmesi gereken en önemli yerlerden birisidir. Üstelik, Somuncu Baba gibi bir maneviyat büyüğünün kabrinin yer aldığı külliyede onun ve güzel neslinin feyzini almak, etraftaki tarihi ve doğal güzelliklerle göz-gönül zevkini doyurmak mümkün.

Somuncu Baba’nın misafirleri

Somuncu Baba’dan başlayan halka ile evlatları ve neslinden gelenlerin Darende’ye çok büyük anlam kattığını ve hizmet ettiğini gözlemledim. Zaten güzel insanlar güzel işler ortaya koyar ve yaptıklarıyla insanlara faydası olur. Burada da bu düşüncenin yansımalarını en bariz örnekleriyle görmek, yaşamak mümkün. Ve en önemli hususlardan birisi de bu kadar çalışmayı bir vakfın yapmış olmasıdır. İnsanlığa hizmeti kendisine ilke edinmiş Hulûsi Efendi Vakfı’nın buraya gelen her misafiri Somuncu Baba’nın konuğu olarak görmesi ve ona göre ev sahipliği yaptığını görmekten büyük mutluluk duydum” dedi.

Çok sayıda ziyaretçinin gezdiği müzenin Darende ve civarının kültürel yansımasının yaşandığı önemli bir nokta olduğunu aktaran Yusuf Benli; “Mevlana Müzesini 2008 yılında yaklaşık 1 milyon 600 bin turist ziyaret etmiştir, gelecekte burası da her yıl milyonlarca kişinin ziyaret edeceği bir mekan olma yolunda ilerlemektedir” diye konuştu.

Görüşmede H. Hamidettin Ateş de dünyanın ve ülkemizin önemli müzelerinden birisinin yöneticisi olarak Darende, Somuncu Baba Külliyesi ve özellikle de Tanıtım Merkezi’yle ilgili güzel düşüncelere sahip olarak duygularını dile getiren Benli’ye teşekkür etti.

Mevlana müzesine şiiri asılacak

Görüşmede bir divan şairi olan Hulûsi Efendi’nin Mevlana Hazretlerinin türbesini ziyaretle ilgili kaleme aldığı beyitleri okuyan Yusuf Benli önemi ve vurguladığı anlamı nedeniyle bu sözleri müzeye asmak istediklerini belirtti. Hüseyin Konevi adlı hattata Osmanlıca ve Türkçe olarak levha halinde yazdırılacak beyit müzeye asılarak ziyaretçilerin görmesi sağlanacak.

Hulûsi Efendi’nin Mevlana Hazretlerini ziyaretle ilgili yazdığı beyitler

“İhtirâm eyle varup türbet-i Mevlânâ’ya

Hâk-i pây ol da eriş hazret-i Mevlânâ’ya

 

Şems`in etrâfını devr eyleyü pervâne gibi

Cân ile bende olup hidmet-i Mevlânâ’ya

 

Ta`zim ile dergâhına yüz koy da Hulûsî

Mazhar ol merhamet-i şefkat-i Mevlânâ’ya”

Anahtar Kelimeler: