Gebeliği tesadüflere bırakmayın

Gebeliği tesadüflere bırakmayın

Gebeliği tesadüflere bırakmayın
Sağlık 4.06.2009 16:42:00 7461 0

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse insanların en ufak bir eşyayı bile alırken araştırdığını ancak devam edecek nesli oluşurken planlama yapmadığını belirtip; “Gebelik tesadüflere bırakılmamalı” dedi.

Rıfat Köse Darende Hulûsi Efendi Devlet Hastanesinde incelemelerde bulunup hastaları ziyaret etti. 6 Mayıs 2009 günü Malatya İl Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin’le birlikte geldiği hastane hakkında Başhekim Dr. Metin Gülseren’den bilgi alan Rıfat Köse, doğum salonları ve hamile hastalarla yakından ilgilendi.

Türkiye ilk beşte

Köse burada yaptığı açıklamada Türkiye’nin anne ve bebek ölümlerini hızla en asgariye çeken dünyadaki ilk beş devlet arasında yer aldığını kaydetti. Anne ve çocuk ölümlerini kısa sürede iyi bir planlama yaparak asgariye çektiklerini bildiren Köse; “Ülkemizde bu konuda ciddi bir çalışma yapılmaktadır. Gebeliğin tespitinden itibaren doğuma kadar tüm anneleri yakından izleyip muayene etmekteyiz. En ücra köşede bile bir vatandaşımızın gebe olduğu bilgisini alsak görevlilerimiz onu doğum sonuçlanıncaya kadar takip etmektedir. Bu çalışmayla kısa sürede anne ve çocuk ölümlerinde çok ciddi bir düşüş yaşanmıştır. Kısa sürede anne ve çocuk ölümlerini düşüren dünyadaki ilk beş devletin içerisindeyiz” dedi.

Sağlıklı bireyler

Açıklamasında gebeliklerin iyi planlanarak yapılmasına da değinen Rıfat Köse; “Elbette ki kaç çocuk sahibi olunacağı kişilerin takdiridir, buna kimse müdahale edemez ancak geleceğimizi oluşturacak nesilleri meydana getirirken iyi bir planlama yapılmalı. Nasıl insanlar bir eşya, bir araç hatta elbise alırken araştırıyorsa çocuk yapmayı düşünürken de iyi bir planlama yapmalı, uzmanların fikrini almalı, mutlaka hekimlerimizle görüşmeli gerekli tetkik ve muayeneleri yaptırmalıdır. Nesillerimizin sağlıklı bireylerden oluşmasını temin etmek insanların elindedir. İnsanlar bu konularda hiçbir zaman utanmamalı, çekinmemeli ve doktorlarla, ebelerle görüşmelidir. Özürlü bir çocukla 24 saat geçiren bir annenin halini insanlar düşünmeli ve ona göre hareket etmelidir. Doğumdan sonra bebeklerin topuklarından alınan bir damla kanla çocuğun beyin, beden ve sağlığıyla ilgili gelişmeler belirlenebilmektedir. Dolayısıyla gebelikler tesadüflere bırakılmamalıdır. İnsanlar çevrelerindeki gebelere ‘hastaneye gittin mi, doktorla görüştün mü’ diye sorabilir ve teşvik edebilir. Her anne baba adayının bu konuyu önemsemesi lazım” diye konuştu.

Hastaneye tam not

Darende Hulûsi Efendi Devlet Hastanesinin de bölge için önemli bir hizmet olduğunu ifade eden Rıfat Köse tüm detayları ile hastaneyi mükemmel bulduğunu belirtti. Köse, hastaneye yeni çekilen kurada mecburi hizmetini yapacak bir çocuk doktoru ataması yapıldığını, diğer doktor eksikliklerinin giderilmesi amacıyla da görüş ve tavsiyelerini ilgililere bildireceğini sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: