Köprüler açılmayı bekliyor

Köprüler açılmayı bekliyor

Köprüler açılmayı bekliyor
Gündem 4.06.2009 16:41:00 1858 0

Yapımı biten köprüler açılmayı bekliyor

Projesi Hulûsi Efendi Vakfı’nca hazırlanan ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nce onarımları yapılan tarihi Uzunok ve Nadir Köprüleri bitirilmesine rağmen, eksiklikleri giderilmediği için henüz trafiğe açılmadı.

Darende’nin tarihi, kültürel ve doğal yapısının hem korunması hem de yenilenmesi amacıyla çalışmalar yürüten Hulûsi Efendi Vakfı tarafından projeleri hazırlattırılan, yapımları için de konunun takibini sağlayarak onarımlarının gerçekleşmesi sağlanan köprüler, üzerinden insanlar ve araçların geçeceği günleri bekliyor.

En eski köprü idi

Keban Valisi Beşir Mehmet Paşa’nın görev yaptığı dönemde (1596’da) yapıldığı tahmin edilen ve Darende’deki en eski köprü olan Nadir Köprüsü aslına uygun olarak 3 gözlü haliyle yeniden inşa edildi. 3.5 metre sırt genişliği olan ve 16.5 metre uzunluğundaki köprü karayolu ile arasındaki istinat duvarı yapılmadığı için ulaşıma açılmadı.

Nadir köprüsü ile karayolu arasındaki duvarın, yolu yapan firma tarafından inşa edilmek üzere programlanmasına rağmen bu konuda henüz bir gelişme olmadı. Köprünün yanına geçici olarak yapılan demirlerin üzerinden ulaşım sağlanırken, onarımı üzerinden bir yıl geçmesine rağmen henüz trafiğe açılmamış olması çevredeki vatandaşları da rahatsız etmeye başladı. Ulaşımda güçlük yaşayan vatandaşlar eksikliklerin giderilerek köprünün açılmasını istiyor. Mahalle sakinleri, köprünün çevre düzenlemeleri ve aydınlatmasının da yapılmasını istedi.

İlçedeki en uzun tarihi köprü

Kaldırım ve İbrahimpaşa Mahalleleri arasındaki Uzunok Köprüsü de çevre düzenlemesi bekliyor. Hafız Ahmed Hilmi Efendi tarafından 1779 yılında yaptırılan ve onarımı aslına uygun olarak tamamlanan köprü, iki mahalleyi birbirine bağlıyor.

40 metre uzunluğundaki köprünün karayolundan gözükmesi için Belediye tarafından etrafında hafriyat ve düzenleme çalışmaları yapılması ile ayrıca aydınlatılarak geceleri de görülmesinin sağlanması gerekiyor. Yayaların ulaşımına açık olan köprü yapı itibarı ile araç geçişine müsait olmazken, tarihi ihtişamına yeniden kavuşan iki köprünün yok olmadan aslına uygun restore edilmesi Darende için büyük kazanım oldu.


Anahtar Kelimeler: