İlham vermeye devam edecek

İlham vermeye devam edecek

İlham vermeye devam edecek
13.04.2009 11:37:00 1939 0

İstiklal Marşı’nın kabulünün 88. yılı ve Mehmet Akif Ersoy`u anma gününde konuşan Darende Lisesi Müdürü Sami Ulu "İstiklal marşımız, ebediyete kadar bu milletin manevi varlığını beslemeye ve genç kuşaklara ilham vermeye devam edecek bir metin olarak önümüzde duracaktır" dedi.

İstiklal Marşı’nın kabulünün 88. yılı ve Mehmet Akif Ersoy`u anma günü dolayısıyla Darende’de bir tören düzenlendi. Törene Kaymakam Vural Karagül, Belediye Başkanı Memduh Önal, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Eroğlu, Emniyet Amiri Hüseyin Tanrıkulu, Milli Eğitim Müdürü Necati Tarak, Darende Müftüsü Dr. Nurdoğan Türk,  belediye başkan adayları, siyasi parti temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrencileri ve öğrencilerin velileri katıldı.

Etkileyici kişiliğe sahipti

Törende bir konuşma yapan Sami Ulu, Atatürk`ün bu mücadelenin halka daha iyi duyurulması için düzenlenen yarışmada birinci olan milli şairimiz Mehmet Akif’i Ankara`ya çağırdığını ifade etti. Ulu, Mehmet Akif`in Ankara`ya gelmeden önce 7 ay Kastamonu`da kaldığını ve Nasrullah Camisi`nde verdiği hutbenin büyük ilgi gördüğünü söyledi. Hutbenin yurdun her köşesinde gazetelerde yayınlandığını, birliklerde okunduğunu anlatan Ulu, bu metinin çok önemli olduğuna ve inkılap tarihi ile birleştirildiğinde bir çok konunun çok daha iyi anlaşılacağına dikkati çekti.

Milli iradenin ihtiyacı vardı

Sami Ulu, Mehmet Akif Ersoy`un Ankara`daki günlerinde şair kimliğinin çok ön planda olmadığını, Ankara`da 5-6 tane şiir yazdığını belirtti. Bu süreçte ilk defa devletin varlığının, milletin iradesinin ortaya konulması için bir metine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Ulu, bu nedenle İstiklal Marşı yarışması düzenlendiğini ve bu yarışmaya 724 şiirin geldiğini söyledi. Bu şiirlerin çoğunun şimdi nerede olduğunun belli olmadığını belirten Sami Ulu, bu şiirlerin Türk Edebiyatı için çok önemli olduğunu ve ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti.

METEM Salonu`nda ilköğretim öğrencileri arasında düzenlenen İstiklal Marşını güzel okuma yarışmasına 6 okul katıldı. Yarışmada, Cumhuriyet İlköğretim Okulu`ndan Fatma Özkan birinci, Nadir İlköğretim Okulu`ndan Betül Sönmez ikinci, İzzet Paşa İlköğretim Okulu`ndan Nuray Kayacı üçüncü oldu.

Yarışmada dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından öğrenciler tarafından hazırlanan program sunuldu. Şiirlerin okunduğu programda Akif’in eserleri seslendirildi.


Anahtar Kelimeler: