Başkanlar hayran kaldı

Başkanlar hayran kaldı

Başkanlar hayran kaldı
Gündem 18.05.2015 15:06:00 1456 0

"Tarihi Kentler Birliği Malatya Buluşması" için kente gelen aralarında il ve çok sayıda ilçe belediye başkanının bulunduğu konuklar, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser tarafından konuk edilerek ilçedeki tarihi, doğal ve turistik mekanları gezdi.

27`si büyükşehir olmak üzere 400 dolayında üyesi bulunan ve Türkiye genelinde önemli çalışmalara imza atan Tarihi Kentler Birliği, 15-17 Mayıs tarihleri arasında Malatya`da düzenlenen programla dünya kayısı başkentinde toplandı. Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Darende, Battalgazi ve Arapgir Belediyeleri birliğin aktif üyesi olarak etkinliklerde yeralırken, Türkiye`nin farklı illerinden gelen konuklar Malatya ve ilçelerini yakından tanıma imkanını buldu.

Tarihi Kentler Birliği`nin Meclis Toplantısı ile `TKB`nin 15. Yılında Geçmişe ve Geleceğe Bakmak` konulu panelin ardından konuk belediye başkanları, Malatya şehir merkezi, Battalgazi, Sultansuyu Harası, Levent Vadisi ve Darende`de ziyaretlerde bulundu.

Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser tarafından kerpiç evleri ve ilgi çeken mimarili camisi ile ünlü Balaban Mahallesinde karşılanan konuklar, tarihi mekanları gezdi. Başkan Eser konuklarına Balaban`daki kerpiç evler hakkında bilgi vererek, gerçekleştirilen sokak sağlıklaştırma çalışmalarını anlattı. İlginç mimarisiyle gören herkesin dikkatini çeken Şeyh Abdurrahman Erzincani Camisi`ni tanıtan Eser, konuklarına yöresel `ıspanaklı ekmek` ikram etti. Konuk belediye başkanları ve birlik üyeleri daha sonra Günpınar Şelalesi ile Somuncu Baba Külliyesi ve çevresinde ziyaretlerde bulundu. Başkan Eser burada yaptığı konuşmada; "Darende`yi geçtiğimiz yıl 700 bin kişi ziyaret etti. İnanç turizmi ön planda olmak üzere Somuncu Baba Külliyesi ve çevresi ile ilçemizdeki diğer tarihi, doğal ve kültürel mekanlar vatandaşlarımızın ilgisini çekiyor. Cumhurbaşkanımız ilçemizi ziyaretinde `Darende Malatya`ya sığmayacak kadar büyük` ifadelerini kullanmıştı, sahip olduğu değerleri ile bu gerçeğin kıymetini bilmek hepimizi vazifesidir" dedi.

Darende`de tarihi yapıların korunması ve turizme kazandırılması gibi çok sayıda çalışmaları olduğunu belirten Eser; "Köklü bir geçmişe sahip olan ilçemizde Medişeyh, Hasan Gazi, Şeyh Abdurrahman Erzincani, Somuncu Baba ve yakın yüzyılı aydınlatan Osman Hulusi Efendi gibi manevi dinamiklere yurt olmuştur. Dolayısıyla bu manevi etkileşim bugün yüzbinlerce insanın ziyaret ettiği güzel bir ortama dönüşmüştür. İmkanlarımız ölçüsünde buraya gelen konuklarımızı en iyi şekilde ağırlamak için sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret gösteriyoruz. Her geçen gün buraya gelen konuklarımızın sayısı artmakta bu da bizleri oldukça memnun etmektedir. Bugün siz değerli dostlarımızı da Darende`de ağırlamanın mutluluğu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen`de Darendeli olarak konuklara bugün evsahipliği yaptığını ve ilçede gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Sözen; "Kerpiç evler, aslında Balaban ve civarındaki çok önemli geleneği gösteriyor. Orta Anadolu`da bu gelenek çok güçlü bir şekilde yaşıyor. Kerpiç mimariyi Aslantepe`de de gördük. Tarihin her döneminde, özellikle evlerde başlı başına bir uygulama alanı. Balaban`da ise kerpiç mimarinin en güzel örneklerini görüyoruz. Müthiş bir planlamayla yapılmış. Evler, beraber yaşama kültürüyle planlanmış, evlerinin üstünde kayısı kurutmak için özel alanlar ayrılmış. Aslında bunlar çok önemli ayrıntılar. Tüm mimarlık okullarında ve sanat tarihi merkezlerinde bu mimarinin öğretilmesi gerekiyor. Fakat daha önce geldiğimizle şimdiki arasında çok büyük yıkım var. İşte bir süre bunları toparlayabildik. Her geldiğimde çok üzülüyorum, çünkü her gelmemde beş on evin bittiğini görüyorum. Hepimizin desteği ile bu dünya mirasımızı sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ise, "Tarihi Kentler Birliği toplantısı için Malatya`ya geldik. Bu vesile ile Malatya`nın tarihi ve turistik yerlerini görme fırsatımız oldu. Bugün de Türkiye`de isimi duyurmuş ve Türkiye`nin çok önemli yerlerinden biri olan Darende`deyiz. Öncelikle Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser`e bu güzel ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Burası tarih, kültür ve manevi duyguları öne çıkan bir ilçemiz. Balaban`ın kerpiç evlerini, Günpınar Şelalesi`ni, manevi iklimin yoğun olduğu Somuncu Baba külliyesini gezdik. Darende görülmeye değer bir yer. Buraya ailenizle birlikte 2-3 günlüğüne gelmeniz gerekiyor. Aslında burada yaşamak gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Yemek ikramının ardından program sona ererek konuklar şehirlerine hareket etti.

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=4064 


Anahtar Kelimeler: