Çanakkale Zaferi?nin 100. Yılı etkinliklerle anıldı

Çanakkale Zaferi?nin 100. Yılı etkinliklerle anıldı

Çanakkale Zaferi?nin 100. Yılı etkinliklerle anıldı
Gündem 18.03.2015 18:30:00 1826 0

Çanakkale Zaferi`nin 100. Yılı etkinliklerle anıldı

Darende`de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 100. Yılı nedeni ile  bir dizi etkinlikler düzenlendi.

 Şehitler, sabah namazında anıldı

Merkez Zaimoğlu Çarşı Camisi`nde de sabah namazında Çanakkale şehitleri için Kur`an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Namaz ve duaların ardından vatandaşlara, Çanakkale Savaşı`nda askerlerin yediği buğday çorbası, ve ekmek ikram edildi. 

Şehit ve gazi ailelerine yemek

İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından şehit ve gazi yakınlarına öğlen yemeği  verildi. Yemekte bir konuşma yapan İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Rauf Özgenç, vatanımızı vatan yapan şehit ve gazilerimiz olduğunu belirterek, "Vatanımız uğruna canını veren aziz şehitlerimiz, bağımsızlığımızın ve bütünlüğümüzün ölümsüzleşen şahsiyetleridir. Onların geride bıraktıkları aileleri de şehitlerimizin bizlere emanetidir. Şehit aileleri ve gaziler bizim her daim başımızın tacı olacaktır." dedi. 

Atatürk büstüne çelek konuldu

Hükümet Konağı önündeki düzenlenen resmi törende Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Daha sonra Hasan Gazi Şehitler Abidesi ve Türbesi ziyaret edildi. Şehitlikteki anma sırasında Darende Müftüsü Ahmet Varol tarafından dua edildi.

Darende Kaymakamı Bünyamin Kuş abideyi gezerek, Darendeli şehitlerin isimlerini okudu. Kaymakam Kuş, burada yaptığı kısa konuşmada Çanakkale Zaferi`nin şanlı tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biri olduğunu söyledi. Kuş; "Çanakkale zaferi bütünüyle yaşanmış, inanılmaz hadiselerden oluşan bir destandır. Bu zaferin Türk tarihi içinde ayrı bir yeri vardır" dedi.

 Şehit komiser kabri başında anıldı

Hasan Gazi Şehitler Abidesi dönüşünde 1979 yılında şehit düşen Komiser Osman İnal mezarı başında ziyaret eden ilçe protokolü Fatiha okuyarak dua etti. 

Törenler daha sonra Özel Hacı Naciye Ateş Okulları konferans salonunda okulun hazırladığı program ile devam etti. 

Şehitlik yolu duygulandırdı

Özel Hacı Naciye Ateş Okulları öğrencileri, Çanakkale Savaşında şehit düşmüş Darendelilerin kabirlerini temsilen hazırladığı Türk bayraklı şehitlik, İlçe protokolünü duygulandırdı. Kaymakam Bünyamin Kuş, "Allah bu millete bir daha böyle acılar yaşatmasın. Mecbur kalmadıkça, vatanımız hain bir saldırıya uğramadıkça bir daha kan çiçekleri açmasın bu topraklarda." dedi. 

Tarihin akışını değiştiren zafer

Burada günün anlamına ilişkin konuşmayı yapan Özel Hacı Naciye Ateş Okulları Genel Müdürü Resul Kesenceli, Çanakkale zaferinin tarihin akışını değiştiren bir olay olduğunu söyleyerek; "Çanakkale geçilseydi, Osmanlı imparatorluğu teslim olacak ve muhtemelen bugünkü Rusya dahil Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinin sosyal, politik, ve coğrafi durumları şimdikine hiç benzemeyecekti" ifadelerini kullandı.

Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar küçük bir yarım ada üzerinde bir milyona yakın insan kitlesinin katıldığı bir savaş olmadığını dile getiren Resul Kesenceli; "Çanakkale müdafaası yapılmış ve kazanılmıştır. Görev, orada savaşan komutan ve askerler için bitmiştir. Ancak bizler için yeni başlamaktadır. Çanakkale topraklarında kanlarını akıtanlar ölmek için ölmediler. Şehitleri büyük yapan ölümleri değil, ölüm sebepleridir. Bu vatan için hayatını feda eden şehitlerimizin kan borcunu son damlasına kadar ödemek zorundayız" diye konuştu.

Öğrencilerin şiirler okuduğu tören "Son Kale" adlı tiyatro gösterimi ile son buldu. 

Törene Kaymakam Bünyamin Kuş, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Rauf Özgenç, Belediye Başkan Yardımcısı Tacettin Ateş, İlçe Emniyet Müdürü Arif Köse, ilçe Milli Eğitim Müdürü Fevzi İnce, şehit yakınları, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=3694


Anahtar Kelimeler: