Tehlike saçan trafo merkezi taşınmalı

Tehlike saçan trafo merkezi taşınmalı

Tehlike saçan trafo merkezi taşınmalı
Gündem 3.10.2014 18:15:00 2543 0

Darende ve bölgedeki birçok yerleşim alanının elektriğini sağlayan TEAŞ?a ait trafo merkezi ilçenin gelişmesine bağlı olarak yeni yapılaşma ile Zaviye Mahallesi?nin içinde kalınca, yaydığı elektromanyetik dalga ve yaşanılan tehlikelere tepki gösteren vatandaşlar, trafonun taşınmasını istedi.

Birçok konutun bulunduğu Zaviye Mahallesi?ndeki trafo merkezi, yüksek gerilim ve enerji nakil hatları ile aileleri tedirgin ediyor. TEDAŞ başta olmak üzere çok sayıda kuruma başvuruda bulunduklarını söyleyen Muhtar Celalettin Ateş, yaşanan durumu ?Her an ölüm tehlikesi ile karşı karşıyayız.? şeklinde özetledi.

Yaklaşık 30 yıl önce inşa edilen ve merkeze yakın kurulması nedeniyle de büyüyen mahallenin ortasında kalan trafo merkezi geçen yıllarda çıkan yangın ile büyük bir tehlike atlatmış. Vatandaşlar ilgili kurumlara başvurarak trafonun doğal yaşam alanlarından uzak bir yere taşınmasını istemiş ancak bu konuda şu ana kadar hiçbir gelişme olamamıştır.

Enerji nakil hatları baz istasyonlarından tehlikeli!

Zaviye Mahallesi Muhtarı Celalettin Ateş ?Trafo, enerji nakil hatları, hatlarındaki fazla enerjiler elektromanyetik dalgalar halinde çevreye yayıldığı için, baz istasyonlarına göre daha tehlikeli ve riskli bir durumun söz konusudur.? dedi.

Günümüzde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak sanayi başta olmak üzere birçok alanda elektromanyetik enerji kullanıldığını ifade eden Ateş, ?Yüksek gerilim ve enerji dağıtım hatları başta olmak üzere enerjiyle ilgili tüm tesisatlar çevrelerinde elektromanyetik alan oluşturuyor. Dünya genelinde enerji nakil hatlarının geçtiği bölgelerde yaşayan insanlara yönelik riskin belirlenmesi amacıyla epidemiyolojik çalışmalar yapılıyor. En fazla elektromanyetik dalga enerji nakil hatlarından yayıldığı için en büyük riski de bu hatlar taşıyor. Daha sonra cep telefonları, radyo ve televizyon vericileri, baz istasyonları ile evlerde kullanılan elektrikli ev eşyaları risk taşıyor." diye konuştu.

Ateş, trafo ve enerji nakil hatlarının yerleşim yerlerine uzak olması gerektiğini vurgulayarak, yetkililerden sorunlarına çözüm bulmalarını istedi.


Anahtar Kelimeler: