Kuru Kayısının Fiyatı 50 Lira

Kuru Kayısının Fiyatı 50 Lira

Kuru Kayısının Fiyatı 50 Lira
9.08.2014 19:40:00 5459 0

Yurdun birçok yerinde kuraklığın yaşanması ve mev­sim dışı yaşanan soğuklar, meyve ağaçlarında veri­min düşmesine neden oldu.

Çiçekler henüz dalında donarak meyveye dönüşemedi. Bundan en çok kayısı ağaçları etkilendi. İlçemizde birçok ağaç bu sezon meyve vermedi. Verimlilik yüzde 80 civarında düştü.

Bu durum hem taze hem de kuru kayısı fiyatlarının bek­lenmedik şekilde artmasına sebep oldu. Bugünlerde taze kayısı bulmak oldukça zor. Olan yerlerde ise kilosu 7 ile 10 lira arasında değişen rakamlardan satılıyor. Bir önceki sezo­na göre kuru kayısının fiyatı ise adeta tavan yaptı. Kalitesine göre daha önce 3 ile 10 liradan satılan kuru kayısının fiyatı 15-16 liraya kadar yükseldi.

Yeni ürün kuru kayısının fiyatı ise altınla yarışır hale geldi. Bir esnafın, ?24 ayar? olarak sınıflandırdığı kuru kaysının ki­losu için 50 lira etiket belirlemesi dikkat çekti. Fiyatların aşırı derecede yükselmesi, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi ka­yısı hoşafının da daha az yapılmasına sebep oldu. Piyasada taze ve kuru kayısının az olduğunu belirten esnaf, arz-talep oranında fiyatların bundan etkilendiğini ifade etti.

Kayısı ağaçlarının 30 Mart gecesi soğuk aldığını anımsa­tan esnaf Ali Çelik, ?Bundan dolayı da hem taze hem de kuru kayısının fiyatı çok arttı. Geçen yılın para etmeyen kayısıları bu yıl para ediyor. Vatandaş geçen sene 2 kilo alıyorsa bu sene fiyattan dolayı 1 kilo ya da daha az alıyor.? dedi.


Anahtar Kelimeler: