Somuncu Baba?nın ekmeği fırınından dağıtıldı

Somuncu Baba?nın ekmeği fırınından dağıtıldı

Somuncu Baba?nın ekmeği fırınından dağıtıldı
Gündem 1.05.2014 23:18:00 3534 0

Darende`de Regaip Kandilini Somuncu Baba Külliyesi`nde idrak eden vatandaşlar, 650 yıllık geleneği yaşatmak için yapılan fırından dağıtılan ekmek sürpriziyle karşılaştı. Osmanlı Padişahlarından Yıldırım Bayezid döneminde yaşayan ve Hacı Bayram-ı Veli gibi çok sayıda ünlü talebesi bulunan Somuncu Baba`nın hatırasını yaşatmak için ilçede dağıtılan ekmeklere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Genel merkezi Darende`de bulunan ve çok sayıda ildeki temsilcilikleri aracılığıyla sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda hizmet üreten Hulusi Efendi Vakfı, Somuncu Baba`nın geleneğini yaşatmak amacıyla Bursa`daki tarihi fırınların aynısından ilçedeki asıl ismi Şeyh Hamid-i Veli olan zatın türbesinin yakınına yaptırdı.

Kabri Darende`de kendi adıyla anılan külliyede bulunan Somuncu Baba`nın fırınları inanç turizminin önemli merkezlerinden olan ve heryıl yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği alanda tanıtıma katkı sağlarken, fırından kandil ve dini günlerde ekmek dağıtılmaya başlatıldı.

Hulusi Efendi Vakfı Genel Müdürü Resul Kesenceli, Somuncu Baba`nın geleneğini sürdürmek amacıyla Bursa`daki fırınının aynısından Darende`ye yapıldığını belirtti.

Kesenceli, "Somuncu Baba Hazretleri nasıl ki, `Somunlar Müminler` diye ekmeklerini dağıtarak insanlara şifa kaynağı olduysa Darende`de Somuncu Baba`nın evlatları da şifa kaynağı olarak mübarek gecelerde ve Cuma günlerinde Somuncu Baba`nın ekmeklerini dağıtmaktadır. Bunlar insanlara birer ikram olarak verilmekte böylece gelenek tarihi misyon içerisinde yaşatılmaktadır" dedi.


Anahtar Kelimeler: