Tavukçuluk, Darende?de sektör olacak

Tavukçuluk, Darende?de sektör olacak

Tavukçuluk, Darende?de sektör olacak
Gündem 10.02.2014 17:37:00 5903 0

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)`na sunduğu tavuk üretim çiftliği projesi kabul edilerek desteklenen Darendeli müteşebbisin tesisi ilçemizde yeni bir sektöre kapı araladı. Civcivlerin getirilmesi ile üretim de başladı.

Civcivlerin tesliminden önce tesisi ziyaret eden Darende Kaymakamı Bünyamin Kuş, tavukçuluğun Darende`de yeni ve gelişmeye müsait bir sektör olacağını söyledi.

Kaymakam Kuş, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hilmi Öksüztepe ve Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya ile alanında Darende`deki ilk tesis olan Aşağıulupınar Beldesi`nde tavuk üretim çiftliği kuran Bünyamin Erdoğan`ı ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi edindi.

Otomasyon sistemli tesis

Tesisi tamamladıklarını söyleyen Erdoğan; "Bir firma ile anlaşma yaptık, üreteceğimiz tüm tavukları onlara vereceğiz, buradan Elazığ`daki kesimhaneye götürecekler. Yılda 160 binin üzerinde üretim yapmayı hedefliyoruz. 8 bin metrekare arazi üzerinde 2 bin 500 metrekarelik kapalı alana son teknolojik otomasyonlu sistemle kurulan tesisimizde Avrupa Birliği standartlarında el değmeden üretim yapılacak." dedi.

Projenin hazırlanma aşamasından, gerçekleşme sürecine kadar olan zamandaki ilgilerinden dolayı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve TKDK yetkililerine teşekkür eden Erdoğan; "Darende`deki ilk et tavuğu üretim tesisini kurmayı başardık. Projemiz Türkiye genelinde örnek seçildi. İnşallah bu sektör diğer girişimcilere de örnek olur." diye konuştu.

Darende`de ilk oldu

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hilmi Öksüztepe de Kaymakam Kuş`a proje hakkında bilgi vererek, TKDK`dan 1 milyon 300 bin liralık destek sağlayan Erdoğan`ın ilçede bir ilke imza atarak, Darende`ye tavukçuluğun gelmesini sağladığını ifade etti. Proje bedelinin yüzde 65`inin hibe yüzde 18`lik KDV`sinin de devlet tarafından teşvik olarak ödenmekte olduğuna işaret eden Öksüztepe; "Bünyamin Beyi örnek olarak gören diğer çiftçilerimiz de TKDK`nın 11. çağrı dönemine 4 proje sundu, 12. çağrıya da 7 proje hazırladı. Böylelikle tavukçuluk Darende`de atak yapmış olacak." ifadelerini kullandı.

Hedef 1 milyon 750 bin adet

TKDK`nın projelerin hazırlanması ve uygulanması konularından hassas bir çalışma ve takip sistemi ile çalıştığını dile getiren Öksüztepe diğer projelerinde destek alması halinde Darende`de yılda 1 milyon 750 bin civarın da tavuk üretilebileceğini sözlerine ekledi. Öksüztepe; "Son 1 yılda Malatya genelinde 27 tavuk üretim çiftliği kuruldu. İlimizdeki bu gelişmeden Darende`de gerektiği şekilde nasibini alacaktır. Türkiye çapında hizmet üreten bir firmanın bölgeye ağırlık verip tesisler kurması ile sektör gelişmiştir." diye konuştu.

Darende`de yeni bir sektör gelişecek

Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya da Darende`de ilk olması nedeniyle projenin ilçe adına büyük önem taşıdığını belirtti. Erdoğan`ın projesinin gerçekleşmesi için büyük çaba sarfettiğini kaydeden Kaya; "Tavuk üretim projelerinin ilgi göreceğine inanıyorum. Böylelikle Darende`de yeni bir sektör gelişmeye başladı." diye konuştu.

Erdoğan`ı girişimi ve başarısından dolayı kutlayan Kaymakam Kuş da, üretime dayalı çalışmaları önemsediklerini belirtti.

Gelişmeye müsait bir sektör

Kuş; "Tavukçuluğun Darende`de yeni ve gelişmeye müsait bir sektör olacağına inanıyorum. İlçemizde alanında bir ilk olması nedeniyle bu projeyi önemsiyoruz. Bu proje diğer girişimci ve çiftçilerimize de örnek olmaktadır. Umarım, başarılı bir şekilde ilerleyerek Darende yeni bir sektör kazanır ve vatandaşlarımız da yeni bir gelir kapısı aralanmış olur." dedi.

Tavukçuluğun Türkiye`de tarım kesiminin en güçlü sektörlerinden biri olduğunu dile getiren Kuş, benzer projelerle geleneksel ev tipi tavukçuluk yerine modern işletmecilik anlayışının hakim olacağını kaydetti.


Anahtar Kelimeler: