2013?ten Darende?de tarihe düşülen notlar

2013?ten Darende?de tarihe düşülen notlar

2013?ten Darende?de tarihe düşülen notlar
Gündem 4.01.2014 15:13:00 7252 0

 

2013`ten Darende`de tarihe düşülen notlar

2013 yılı birçok gelişme ve olayla geride kaldı, yıl boyunca ilçemizde önemli gelişme ve olaylar yaşandı. 2013`e damgasını vuran gelişme Başbakan Erdoğan`ın ilçemize yaptığı ziyaret oldu. Darende, tarihinde ilk defa bir Başbakan`ı ağırladı. 2013`te Darende`de gündemin önemli konularından, gerçekleştirilen hizmet ve çalışmalar, önemli ziyaretler, etkinlikler, korkulu günler yaşatan kurt saldırıları ve gündemin sıcak konu başlığı seçimlere ilişkin başlıkları `tarihe not düştüğümüz` haber başlıkları halinde hatırlanmak üzere bir kez daha paylaşmak istiyoruz.

 

OCAK

-İlçe Emniyet Müdürü Salih Köken, 2012 yılında meydana gelen olayları bir önceki yılla kıyaslayarak, vatandaşların polisle olan diyalogunun arttığını ve güven ortamının sağlandığını bildirdi.

-Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi`nde 2012 yılı içerisinde 144 bin kişiye tedavi hizmeti verildi.

-Van`dan İstanbul`a gitmekte olan bir yolcu otobüsünün Darende yakınlarında yoğun kar yağışı, tipi ve buzlanma nedeniyle kontrolden çıkarak devrilmesi sonucu 23 kişi yaralandı, Ankara`ya gitmekte olan bir yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu ise 1 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

-Darende Kaymakamlığı ve Darende Spor Kulübü, "Sporla Sağlıklı Gençliğe, Umutla Bakılan Geleceğe" adlı projesi İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından açılan proje yarışmada dereceye girerek 53 bin liralık bütçe ile desteklendi.

-Darende`nin nüfusu 1 yılda bin 767 kişi azaldı. 2011 yılı sonunda 31 bin 153 olan ilçenin nüfusu 1 yılda 29 bin 386`ya geriledi.

 

ŞUBAT

-Yüzyılımızın en önemli mutasavvıf ve Divan şairi Darendeli Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi`nin, doğumunun 100. yılı olan 2014`ün UNESCO tarafından "Hulusi Efendi Yılı" olması için adaylık başvurusunda bulunuldu.

-Polonya, İspanya, Litvanya, Romanya, Hırvatistan, Hollanda, Yunanistan ve Türkiye`den 20 genç, Avrupa Birliği eğitim programı ile Darende`de hem Türkiye`yi ve kültürünü, hem de birbirlerinin kültürlerini tanıma etkinliğine katıldı.

-İhtiyaçlı aile çocuklarının ayakkabı, toka, kazak, top gibi almayı hayal ettikleri farklı talepler Mehmet Emin Ilıcak Anadolu Öğretmen Lisesi`nin "Dilek Ağacı" adlı projesi ile temin edilip, dilekleri gerçeğe dönüştürüldü.

-Darende Kaymakamlığı tarihi, mimari, arkeolojik, doğal ve kültürel değerleriyle ün yapan ilçemizi tanıtan yazılı kaynak haline getirdiği "Darende Kültür Envanteri" adlı eseri yayınladı.

-Suriye`deki iç karışıklıktan dolayı Türkiye`deki kamplara yerleştirilen sığınmacılar için Darende`de yardım kampanyası başlatıldı.

 

MART

-Aşağıulupınar beldesinde bir vatandaşın ahırına giren kurt, 18 koyunu telef etti.

-Darende Belediyesi çarşıda modern ve düzenli işyerleri oluşturmak amacıyla çalışma başlatarak 54 işyerinin yeraldığı inşaatın temelini attı.

-Darende`de içme suyu şebekesinin yenileme çalışmalarına başlandı.

-İlçemizde bir ambulans bulunması nedeniyle hasta sevki, trafik kazaları ve vakalara müdahalede tek araç ve ekibin yetersiz kalması üzerine görevli sayısı artırılarak, yoğun bakım özelliği bulunan 2013 model ambulans tahsis edildi.

-Hava sıcaklıklarının geceleri eksi 7 dereceye düşmesiyle Darende`de çiçek açan kayısı ağaçları dondan zarar gördü.

-Körüklü fotoğraf makinesiyle Cumhuriyetin ilan edildiği günlerde Darende`de ilk defa fotoğraf çeken ve pratik zekasıyla birçok mesleği icra edip, farklı alanlarda ilklere imzasını atarak çevresindekilere yardımcı olan Mevlüt Zontul, 108 yaşında vefat etti.

 

NİSAN

-BİM Market Türkiye genelindeki 3 bin 745`inci mağazasını Darende`de açtı.

-Maden Tetkik ve Arama (MTA) Malatya Bölge Müdürü Yunus Ay, Darende`de jeotermal inceleme yapılacağını söyledi.

-Güdül 2 Hidro Elektrik Santrali`ne (HES) su taşıyan Yeşiltaş Köyü ile Ilıca Beldesi arasındaki 12 kilometrelik kanalın çocuklar için tehlike oluşturduğunu belirten vatandaşlar, önlem alınmasını istedi.

-Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Darende`de din görevlileri Kızılay`a kan bağışladı.

-Kayseri Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı tiyatro oyuncuları tarafından çocuklar için "Masal dünyasına yolculuk" ve büyükler için "Komşu köyün delisi" adlı tiyatro oyunları sahnelendi.

 

MAYIS

-Hulusi Efendi Vakfı tarafından Tokat, Amasya, Samsun, Bolu ve Bosna Hersek`te "Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Paneli" düzenlendi.

-Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş Bosna Hersek`teki ziyaretleri kapsamında Cumhurbaşkanı Bakır İzzetbegoviç ile görüştü.

-Malatya Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca, 200 milyon liralık Orköy projesi ile il genelinde badem ormanları oluşturup olgunlaşınca bunları vatandaşlara devrederek, ayrıca hayvancılık, arıcılık, mantarcılık ve benzeri programlarla orman köylüsünü kendi köyünde güçlendirip köyden şehirlere göçü önlemeyi hedeflediklerini söyledi.

-İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (BESYO) tarafından Besyo Trophy etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında 4 üniversiteden 40 katılımcı Darende`de bir araya geldi.

-İlahiyatçı yazar Ömer Döngeloğlu, "Hazreti Muhammed`in örnek hayatı" konulu bir konferans programına konuşmacı olarak katıldı.

-Mehmet Emin Ilıcak Anadolu Öğretmen Lisesi`nde öğrencilerin hazırladığı projeler "TÜBİTAK Bilim Fuarı"nda sergilendi.

 

HAZİRAN

-Kaymakamlık tarafından Ayvalı beldesine, "Çok Amaçlı Toplum Merkezi" yapılması amacıyla Japonya Büyükelçiliği`nin 2013 hibe çağrısına yapılan başvuru, 400 proje arasından ön değerlendirmeyi geçerek ilk 15`e girdi.

-Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Darende`de 2. etap olarak inşa edilen konutlar teslim edildi.

-Kaymakamlığı tarafından etrafında sportif alan bulunmayan okulların sorunlarını çözmek ve gençlere sporu daha çok sevdirmek amacıyla ilçemizin muhtelif yerlerine 6 spor sahası yapıldı.

-Uluslararası Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu, İngiltere, Bosna Hersek, Nijerya, Mısır ve Türkiye`den akademisyen, devlet adamı ve konukların katılımıyla gerçekleşti.

-İçerisine yeni bir cami inşa edilen Somuncu Baba Külliyesi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal`ın katıldığı törenle açıldı.

-Geçtiğimiz yıl ultra maraton sporcusu İbrahim Şahin`in tek başına koşarak başlattığı ve Türkiye Atletizm Federasyonu takviminde yeralan 100 kilometrelik Somuncu Baba Ashab-ı Kehf Ultra Maratonu 30 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi.

 

TEMMUZ

-Darende Belediyesi ilçemizde bir süre önce 250 gram somun ekmeğin 75 kuruştan satılmaya başlaması üzerine Malatya`dan getirttiği aynı gramajdaki ekmekleri 40 kuruştan satışa sundu.

-Balaban beldesine isminin açıklanmasını istemeyen bir hayırsever tarafından Aile Sağlığı Merkezi yaptırılmaya başlandı.

-İlçemizde 4 yıldır atıl bekleyen iplik fabrikası 60 işçiyle yeniden üretime başladı.

-Yazıköy yakınlarında meydana gelen trafik kazasında Siirt`in Kurtalan ilçesinde hakim olan Yaşar Yılmaz (32) hayatını kaybetti.

-Malatya İl Özel İdaresi tarafından geçici tarım işçisi olarak gelen vatandaşların rahat ve düzenli ortamlarda barınmaları amacıyla modern çadır köyler kuruldu.

-Hulusi Efendi Vakfı tarafından Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde yaşlı, bakıma muhtaç ve evinde yemek pişiremeyecek derece ihtiyaçlı ailelere iftar saatinde sıcak yemek servisi yapıldı.

 

AĞUSTOS

-Kaymakam Mehmet Aktaş Sivas Vali Yardımcısı olarak atandı.

-Malatya`nın Doğanyol ilçesinden Darende`ye atanan yeni Kaymakamımız Bünyamin Kuş görevine başladı.

-İlçede kuduz kurtların dolaşarak, insanlara ve hayvanlara saldırması ile tedirgin günler yaşandı.

-Mısır`daki olaylarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

-16-18 Ağustos 2013 tarihlerinde bu yıl 60.sının gerçekleştirilmesi planlanan Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali, Mısır`da yaşanan olaylarda çok sayıda insanın ölmesi üzerine iptal edildi.

-Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali kapsamındaki toplu sünnet töreninde 130 çocuk erkekliğe ilk adımını attı.

-Darende`de vatandaşların bildirmesi ile yaralı halde bulunan şahinin tedavi edilmesi için jandarma seferber oldu.

 

EYLÜL

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malatya`daki programı kapsamında 7 bakan ve çok sayıda bürokratla Darende`de toplu açılış törenlerine katıldı. Başbakan Somuncu Baba Külliyesi ve Hulusi Efendi Vakfı`nı ziyaret etti.

-Darende`nin içerisinden geçen Malatya-Kayseri karayolunun şehir geçişi ve ilçe merkezinde asfaltlama çalışması başladı.

-Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu`na sunulan arıcılık projeleri onaylanarak 6 çiftçiye 890 arı kovanı, 6 bal dinlendirme tankı gibi araçlar hibe edildi.

-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Darende`de ziyaretlerde bulunup, Malatya-Kayseri karayolu üzerindeki yapımı devam eden Karahan mevkiindeki tünel inşaatını inceledi.

 

EKİM

-Bekir Ilıcak Meslek Yüksek Okulu`nun öğrenci sayısı, yeni açılan İnşaat Teknolojisi programına kayıt yaptıranlarla 204`e ulaştı.

-Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, AK Parti İlçe Başkanlığı`na başvuru dilekçesini vererek, yaklaşan yerel seçimlerde yeniden partisinden aday adayı olduğunu açıkladı. AK Parti`ye Hulusi Kaya, Durmuş Doğan, Durmuş Yıldırım, Emin Tatlıcı, Mehmet Yalım, Mehmet Boyraz, Mehmet Kılıçer de aday adaylık başvurusunda bulundu.

-Türkiye Bisiklet Federasyonu`nun organizesi ile 34 sporcu Malatya`dan Darende`ye pedal çevirdi. 2 gün süren etkinlikte 110 kilometrelik parkuru bisikletle gelen katılımcılar, tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü ilçemizi gezdi.

-Yukarıulupınar Köyü yakınlarında uçuruma yuvarlanan bir otomobildeki 3 kişi hayatını kaybetti.

-Darende Kaymakamlığı`nın "Çat Kapı Biz Geldik" adını verdiği, sosyal içerikli proje ile özellikle kırsaldaki vatandaşların ihtiyaçlarını belirlemek, sağlık, tarım ve din hizmetleri gibi alanlardaki sorunlarını çözmek amacıyla oluşturduğu ekip saha çalışmalarına başlandı.

 

KASIM

-Orman varlığı Türkiye ortalamasına oranla yüzde 1 seviyesi ile Malatya`nın en az orman alanına sahip ilçesi olan Darende`deki ağaçlandırma çalışmalarını düzenli ve sistemli bir şekilde artırmak amacıyla stratejik plan hazırlığına başlandı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti`nin Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıklanan Ahmet Çakır, Ankara`dan kente dönüşünde babaocağı Darende`de hemşehrilerimiz tarafından coşkuyla karşılandı.

- Lütfü Gültekin önümüzdeki yerel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi`nin Darende Belediye Başkan adayı olarak açıklandı.

-Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ilçe içerisindeki yolları sıcak asfaltla kaplayarak, vatandaşların ayağını kışın çamur, yazın tozdan kurtardıklarını söyledi.

-Darende`de polisin çeşitli zamanlarda yaptığı operasyonlarda ele geçirilen 24 bin 505 paket gümrük kaçağı bandrolsüz sigara yakılarak imha edildi.

-Muharrem ayı nedeniyle Yeniköy Köyünde tüm evlerden toplanan malzemelerle `Birlik aşuresi` etkinliği düzenlendi.

 

ARALIK

-AK Parti Genel Merkezi`nden davet alan Dr. Süleyman Eser, Darende Belediye Başkanlığı için aday adaylık başvurusunda bulundu.

-Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ilçe merkezi, 3 belde ve 8 köyün faydalanacağı atıksu arıtma tesisinin Ankara İlbank Genel Müdürlüğü`nce ihale edildiğini söyledi.

-Daha önce 3 kişinin can verdiği kazanın olduğu yerdeki uçuruma yuvarlanan bir otomobildeki 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

-Çocuk felci aşı kampanyası kapsamında Darende`de tespit edilen 2 bin 500 civarında çocuk için ekipler, kapı kapı gezerek aşılarını yaptı.

-Kısa aralıklarla aynı mevkide meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 5 kişinin öldüğü yerde karayolu kenarına bariyerli önlem alındı.

-Belediyenin yaptırdığı işyerleri faaliyete geçti, eski işyerleri yıkılarak meydan genişletildi.


Anahtar Kelimeler: