Köylerde de kentsel dönüşüm yapılacak

Köylerde de kentsel dönüşüm yapılacak

Köylerde de kentsel dönüşüm yapılacak
6.12.2013 21:12:00 10285 0

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm çerçevesinde depreme dayanıklı ve yöresel mimariye uygun köyler inşa edilmesi için başlatılan proje çalışmasını kamuoyuna anlattı. Darende`de kamu kurumlarının amirleri ve muhtarlara 2014 yılında Malatya`nın Büyükşehir statüsüne kavuşması ile ilçemize bağlı mahalle olacak köylerde yapılacak kentsel dönüşüm çalışması hakkında bilgi verildi.

Sadrazam Mehmet Paşa Halk Kütüphanesi salonundaki bilgilendirme toplantısında konuşma yapan Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde görevli şehir plancısı Osman Şarlak, kırsal alanlardaki kaçak, denetimsiz yapılaşma ve modern malzemelerin bilinçsiz kullanımı nedeniyle yüzyıllardır süregelen ve ülkenin her ilinde farklı zenginlikler barındıran yöresel mimari geleneğinin tehdit altında bulunduğunu söyledi.

Şartlar gözönünde tutuluyor

Aynı zamanda mühendislik ve mimarlık hizmetinden yoksun bu yapıların doğal afetlerden kolayca etkilendiğini dile getiren Şarlak; "Kırsal yerleşmelerde yeni yapılacak yapıların, yöresel yerleşim dokusunu, bölgenin doğal şartlarını ve arazi formunu dikkate alan, bölge halkının kültürel özelliklerine, yaşam koşullarına ve alışkanlıklarına uygun, günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilen, afete duyarlı, güvenli, fen ve sağlık kurallarına uygun inşa edilmesini amaçlanmaktadır." dedi.

Yöresel dönüşüme 10 Bin TL destek

Şarlak, bakanlıklarının, kentsel dönüşüm kapsamında evini yıktırıp yöresel tarzda yeniden yaptıranlara 10 bin lira teşvik vereceğini, şehir merkezlerinin yanı sıra köylerde de yöresel mimariyle ev yapanların da aynı teşvikten yararlanabileceğini belirtti.

Konut standartlarına uygun planlamalar yapıldığını kaydeden Harita Mühendisi Mustafa Gümüş de "Bakanlığımızca ülke genelinde yöresel yerleşim dokusu ve yaşam şartları, yöresel mimari cephe özellikleri, kullanılan yerel malzemeler tespit edilerek örnek mimari yapı projeleri üretilmektedir. Günümüz malzemeleri ve değişen sosyal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yöresel yapıları hayata geçirmek amaçlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Şarlak ve Gümüş, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Toplantıya Kaymakam Bünyamin Kuş, Belediye Başkan Vekili Mehmet Karcı, kurum amirleri ve muhtarlar katıldı.


Anahtar Kelimeler: