Demonstrasyon, nohut verimini artıracak

Demonstrasyon, nohut verimini artıracak

Demonstrasyon, nohut verimini artıracak
9.10.2013 22:28:00 10579 0

Darende’de demonstrasyon çalışması ile yaygınlaştırılan yeni nohut çeşidinin ürün verimini yüzde 30 artırması bekleniyor.

Darende Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hilmi Öksüztepe, ilçe genelinde nohut ekiminin yaklaşık 10 bin dekarlık bir alanda yapıldığını söyleyerek, hisar nohut çeşidini yetiştirenlerin rekolte ile gelirlerinin de arttığını ifade etti.

Müdürlüklerindeki teknik elemanların ilçeye bağlı Ayvalı Beldesi ve Yeniköy Köyü’nde nohut demonstrasyonu ile daha çok verim alınan hisar türünün yaygınlaşmasını sağladığını dile getiren Öksüztepe dekar başına 100-110 kilo arasında verim alındığını kaydetti.

Verim yüzde 30 fazla

Diğer nohut çeşitlerinde verimin dekar başına ortalama 70-80 kilogram olduğunu vurgulayan Öksüztepe; “Diğerlerine oranla hisar nohut çeşidinden dekara yaklaşık 30-40 kilogram daha fazla verim elde edilmiştir. İlçemizde çiftçilerimizin birim alandan 30-40 kilogram daha fazla ürün alarak gelirlerini arttırmaları kendi ekonomileri açısından önem arz ederken diğer taraftan da Darende`deki rekolte artışı sayesinde ilçemiz ve en nihayetinde ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlanmaktadır.” dedi.

Daha çok alan ekilecek

Yapılan tarımsal üretimde çeşit seçiminin verim üzerine olumlu etkisinin olduğunu bu demonstrasyon çalışmasıyla üreticilerin de fark ettiğini sözlerine ekleyen Öksüztepe; “Bundan sonraki süreçte de çalışmalarımıza, çiftçilerimizin daha fazla gelir elde etmeleri ve üretimlerini, modern tarımın gereklerini yerine getirmek suretiyle kazançlı bir şekilde yapmaları yönünde devam edeceğiz. Yeni çeşitle verimin arttığını görenler, önümüzdeki dönem daha çok alanda ekim yaparak ürün yetiştirmeyi planlamaktadır.” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: