‘Günümüzün Mimar Sinan’ı’

‘Günümüzün Mimar Sinan’ı’

‘Günümüzün Mimar Sinan’ı’
Gündem 9.10.2013 22:25:00 3140 0

 

Darende’de Hulûsi Efendi Vakfı Genel Merkezi ve Aşağıulupınar Hacı Tunç Camii’nin projesini hazırlayan Mimar Necip Dinç, ilçemize ziyarette bulundu. Uyguladığı ilginç ve devasa projelerle ‘Günümüzün Mimar Sinanı’ olarak nitelendirilen Dinç, Somuncu Baba Külliyesi’nde incelemelerde bulunarak, Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş’le görüştü.

Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzlarının ortak ürünü olan, modernite ve teknolojinin kullanıldığı külliyedeki yeni camiyi beğendiğini ifade eden Dinç, vakfın restorasyon projeleri ile tarihi eserlerin korunmasına gösterdiği önemin takdire değer olduğunu söyledi.

50 yıl sonrasını planlardı

Hulûsi Efendi’nin aydın, ileri görüşlü, sanata değer veren bir yapısı olduğunu dile getiren Dinç; “Bir proje hazırlanacağı zaman 50 yıl sonrasını planlayan fikirlerle teknik insanları yönlendirirdi. Şehirle uyum sağlamayan bir mimariyi hiç tercih etmemiş, şehrin dokusuyla mimarinin uyumuna önem vermiştir.” diye konuştu.

Vakfın çalışmalarına katkı sunmayı kendisine bir görev olarak addettiğini kaydeden Dinç; “Hulûsi Efendi’nin açtığı çığırın bugün devasa bir yol olarak ilerlediğini görmekten büyük memnuniyet duydum. Buraya hizmet etmek bir onurdur, herkese de nasip olmayacağının farkındayım. Bize düşecek her türlü görevi hizmet olarak göreceğimizi belirtmek isterim.” dedi.

Ecdadın anlayışı burada var

Şimdi şehirlere bakıldığında, cam kavanoz gibi binalar ve metallerin tabiilikten uzak olduğunu vurgulayan Dinç; "Bizim ecdadımızdan gelen mükemmel bir üslubumuz var. Onlar tabii malzemeler kullanmışlar. Tabiatta ne varsa onun dışına çıkmamışlar. Burada da ecdadımızın bu anlayışını görmek mümkün." ifadelerini kullandı.

Hamidettin Ateş de Dinç’e gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ederek, istişarenin Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v)’in bir sünneti olduğunu ve insanların kullanacağı hizmetler ortaya konurken teknik hazırlığın tüm detaylarıyla yapılmasını öngördüklerini belirtti. Ateş vakıf olarak kullanışlı bir proje, kaliteli malzeme ve işinin ehli ustalar ile güzel eserler ortaya çıkarılabilmek için gayret ettiklerini dile getirdi.

Günümüzün Mimar Sinan’ı

Sivas Paşa Camii ve Cumhuriyet Üniversitesi Camii ile Libya ve Rusya’da da cami projeleri uygulayan ve ‘Günümüzün Mimar Sinanı’ olarak nitelendirilen Necip Dinç, orta doğunun dördüncü büyük camisi olan, 32 metre çaplı kubbesiyle Türkiye’nin en büyük kubbesine sahip, 6 bin 600 metrekarelik alanı, 28 bin kişilik kapasitesi ile Selimiye’nin eşi, Sultanahmet’in kardeşi, Kocatepe’nin çağdaşı olan Adana Sabancı Merkez Camii’nin mimarıdır.


Anahtar Kelimeler: