Kadın Eğitim Merkezi yapılacak

Kadın Eğitim Merkezi yapılacak

Kadın Eğitim Merkezi yapılacak
Gündem 8.07.2013 11:49:00 2482 0

Ayvalılı kadınlar Japon desteğinden umutlu

Ayvalı Beldesine, “Çok Amaçlı Toplum Merkezi” yapılması amacıyla Darende Kaymakamlığı tarafından Japonya Büyükelçiliği’nin 2013 hibe çağrısına yapılan başvuru, 400 proje arasından ön değerlendirmeyi geçerek ilk 15’e girdi.

Projenin değerlendirmeye alınması üzerine Japonya Büyükelçiliği Yerel Projeler Sorumlusu Tuğçe Türkmen Darende’ye gelerek bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu. Kaymakam Mehmet Aktaş ve Ayvalı Belediye Başkanı Hamit Demir’le görüşen Türkmen, ön değerlendirmeden geçen 15 projeden 3 veya 4’ünün desteklenmesinin öngörüldüğünü, projenin kabul edilmesi halinde 10 milyon Japon Yeni maddî kaynakla Ayvalı Beldesine Toplum Merkezi’nin kazandırılacağını söyledi.

Geri ödemesiz mali yardım

Türkmen, Japon hükümeti tarafından “Japonya Resmi Kalkınma Yardımı (Japan ODA)” kapsamında gelişmekte olan ülkelerde uygulanan programın insanî ihtiyaçları karşılamak üzere hazırlanmış, kalkınma projelerine yönelik geri ödemesiz mali yardım sunmayı amaçladığını ifade etti.

Program kapsamında bu güne kadar 130`dan fazla ülkede yaklaşık 20 bin yerel proje gerçekleştirildiğini anlatan Türkmen, programın 2000 yılından beri Türkiye`de uygulandığını sözlerine ekledi.

Beldede heyecan uyandırdı

Ayvalı Belediye Başkanı Hamit Demir, başvurunun kabul edilerek incelemeye alınmasının kadınlar başta olmak üzere beldedeki vatandaşları heyecanlandırdığını belirtti.

Demir; “Vatandaşlarımız Japonya’nın sunacağı desteği umutla bekliyor. Özellikle kadınlar sosyal amaçlı bu projeden ümitli. Hazırlanan proje gerçekleştiğinde beldeye yaptırılması planlanan binada, kadınlara yönelik okuma-yazma, hediyelik eşya yapımı, yaşlı ve çocuk bakımı ile kültürel alanlarda kurslar açılabilecek. İnsanlarımız daha eğitimli, daha bilinçli, ailesine, çevresine ve ülke ekonomisine daha fazla faydalı olabilecek.” dedi.

100 bin dolarlık destek

Demir, Darende’nin nüfus olarak en kalabalık beldesi olan Ayvalı’ya yapılması planlanan proje ile kadınların yeteneklerinin ön plana çıkarılmasının beklendiğini, proje onaylanırsa 100 bin dolarlık kaynak aktarılarak beldeye fonksiyonel bir kompleks inşa edileceğini dile getirdi.

Kaymakam Mehmet Aktaş da geçtiğimiz yıl aynı fondan Balaban beldesine “Kadın Eğitim Merkezi” yapıldığını, önümüzdeki günlerde de inşası tamamlanan tesisin açılışının gerçekleştirileceğini belirtti. Aktaş, Ayvalı beldesine yapılması planlanan projenin de desteklenmesinden ümitli olduklarını ifade etti.


Anahtar Kelimeler: