Koreliyi şaşırtan kandil hediyesi

Koreliyi şaşırtan kandil hediyesi

Koreliyi şaşırtan kandil hediyesi
Gündem 24.06.2013 11:44:00 2574 0

Güney Koreli Kwang Hu, Darende ilçesinde Berat Kandili nedeniyle ziyaret ettiği Somuncu Baba Külliyesinde dağıtılan ‘Somuncu Baba Sebil Ekmeği’ ile aldığı ilginç hediyenin şaşkınlığını yaşadı.

Hacı Bayram-ı Veli’nin hocası, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid döneminde yaşayan Somuncu Baba’nın kabrinin içerisinde bulunduğu ve kendi adıyla anılan cami, Berat Kandili`nde çok sayıda vatandaş tarafından ziyaret edildi.

Yatsı namazının ardından camiye gelenlere Hulusi Efendi Vakfı tarafından Somuncu Baba’nın geleneği ve hatırasını yaşatmak amacıyla ‘Somuncu Baba Sebil Ekmeği’ dağıtıldı.

Berat Kandili’ni Somuncu Baba Camisi’nde idrak ederek af ve mağfiret dileğiyle yapılan dualara herkesle birlikte “amin” diyen Güney Koreli Kwan Hu, namazın ardından hediye edilen ‘Somuncu Baba Sebil Ekmeği’nden aldı. Farklı bir hediye almanın şaşkınlığını yaşayan Hu, “İlk kez böylesi bir hediye aldım. Kandil için camiye gelen insanlara böylesi bir hediye verilmesi beni mutlu ettiği kadar herkesi sevindirmiştir.” dedi.

Yaşadığı dönemin ardından 600 yıl geçmesine rağmen Somuncu Baba’nın hatırasını yaşatmak için güzel bir geleneğin yaşatıldığını ifade eden Hu; “Sadece yaşadığı dönemi değil, farklı coğrafyalar ile yüzyıllar sonra kendisi hakkında ilk kez bilgi edinen insanları dahi etkileyen büyük zatların ekmek gibi kutsal ve güzel bir hediye ile hatırlatılması, o zatların öneminin göstergesidir” diye konuştu.

Hu, ikinci kez geldiği Darende’de kandili idrak etmenin, insanların gösterdiği yakınlığın kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.

Vakıftan yapılan açıklama ise Türkiye genelinde temsilcilik ve gönüllülerinin bulunduğu 30 ilde vatandaşlara 50 bin ‘Somuncu Baba Sebil Ekmeği’ dağıtıldığı belirtildi.


Anahtar Kelimeler: