Sempozyuma büyük ilgi

Sempozyuma büyük ilgi

Sempozyuma büyük ilgi
Gündem 16.06.2013 17:24:00 3055 0

Uluslararası Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumu, İngiltere, Bosna Hersek, Nijerya, Mısır ve Türkiye’den akademisyen, devlet adamı ve konukların katılımıyla gerçekleşti.

Darende Kapalı Spor Salonundaki program Mısır’dan gelen Hafız Hüseyin Türkan’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Hulûsi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Yağcı, sevginin paylaşıldıkça herkes tarafından hissedileceğini söyledi.

Darende’nin medarı iftiharı

Yağcı, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi gibi sevgi duygularını yoğun bir şekilde yaşayanların tüm insanlığa hizmet için seferber olduklarını belirterek; “Altı asır önce Darende’yi yurt tutan, bu diyarı manevîyat ışıklarıyla aydınlatan Somuncu Baba Hazretleri, gül diyarı Darende’nin medarı iftiharıdır. Hulûsi Efendi, asrımızdan gelecek asırlara bir sel gibi çağlayıp coşan, insana sevgiyi maya maya yoğuran bir büyük yakarışın gönül yazgısı, erdemin gökçeği sözün en gerçeğidir.” dedi.

Somuncu Baba, Hulûsi Efendi ve Hulûsi Efendi Vakfı’nın tanıtım filminin izlenilmesinden sonra protokol konuşmalarına geçildi.

Farklı ülkeleri de etkiledi

Sempozyuma katılan Saraybosna Senfoni Orkestrası Maestrosu Emir Muhanovic bir süre önce Türkiye’ye gelen Bosna Hersek’in önemli din adamlarından General Sheikh Halil Hulûsi Brizina’dan Darende ziyaretini dinledikten sonra ilçeyi mutlaka görmesi gerektiğini ve o amaçla etkinliklere katıldığını söyledi.

Dünyanın dört bir yanında konser verdiğini dile getiren Muhanovic; “Buradaki manevî havayı hiçbir yerde görmedim. Somuncu Baba Külliyesi ve etrafında yapılan güzel çalışmalardan oldukça etkilendim. Ayrıca Hulûsi Efendi’nin Divan’ındaki ilahileri okuyunca o dizelerin yazıldığı yerleri görmek istedim. İnsanların ruhuna hitabeden çok güzel sözler kaleme alınmış. Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi manevî kimlikleriyle Türkiye’nin yanı sıra Balkanları, Ortadoğu’yu ve dünyanın farklı ülkelerini de etkilemiştir. İyiki burayı ziyaret ederek bu zatları yakından tanıma fırsatı bularak bu gönül sofrasında yeraldım.” diye konuştu.

Güzelliklerin habercisi

Nijeryalı Büyükelçi Mohammed Yousef Babagindeo da önceki yıllarda da etkinliğe katıldığını belirterek; “Her ziyaretim bir öncekinden daha güzel, daha manevîyat dolu ve güzelliklerle geçiyor. Bu, kısmet olursa önümüzdeki yılın bundan daha güzel olacağının habercisidir.” dedi.

Babagindeo sözlerini “Allah, Türkiye’yi de Nijerya’yı da korusun.” dilekleriyle bitirdi.

Somuncu Baba’nın Darende’ye gelmesinin, ilçeye büyük bir değer kattığını ifade eden Darende Belediye Başkanı İsa Özkan da; “Onun yaktığı ışıkla bugün Hulûsi Efendi Vakfı insanlara önemli hizmetler kazandırmış, Darende’yi her alanda geliştirmiştir.” dedi.

Manevîyatları ile aydınlattı

Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş ise mesajları çağları aşarak insanlığa hizmetle günümüze ulaşan Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’nin, Anadolu’yu manevîyatları ile aydınlattığını dile getirdi.

Aktaş konuşmasını; “Darende’mizde uluslararası bir organizasyonla anma töreni yapılması ilçemiz adına oldukça büyük önem taşımaktadır. Büyük zatların hayatlarından alacağımız çok dersler var, işte burada bir gönül sofrası kurulmuştur, umarım katılan herkes bundan en iyi şekilde istifade eder.” şeklinde sürdürdü.

Akademisyenler tebliğlerini sundu

Sempozyumda Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil “Somuncu Baba’nın Yetiştirdiği Talebeleri ve Etkileri”, Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Bir Kültür Ocağı: Somuncu Baba’nın İnşa Ettiği Muhit”, Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse “Hulûsi Efendi’de İrfanî Gelenek”, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman, “Hulûsi Efendi’nin Hutbelerinde İlim ve İrfan”, Mısır Ain Shams Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet Sami Elaydy “Hulûsi Efendi’nin Hayatında Ahlakî Tavırlar” ve İngiltere Glasgow Üniversitesi Öğretim Üyesi Sheikh Rudwan Mohammed de “Hulûsi Efendi’nin Divan’ında İlim ve İrfan İlişkisi” başlıklı konularda sunumlar yaptı.

Kemiksiz konser verdi

Mehmet Kemiksiz’in tasavvuf musikisi konseri ile son bulan sempozyumun sonunda Somuncu Baba Külliyesi’nin yapımına katkı sunan mimarlar, ustalar, işadamları, protokol üyeleri ve akademisyenlere günün anısına plaket verildi.

Sempozyuma, Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamidettin Ateş, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Adıyaman İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, Gümüşhane Müftüsü Süleyman Aktaş ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce vatandaş katıldı.

 

     Haberin Fotoğrafları için tıklayın

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=450621828369340&set=pb.268303129934545.-2207520000.1371393710.&type=3&theater


Anahtar Kelimeler: