Somuncu Baba’dan Ashab-ı Kehf’e koşuldu

Somuncu Baba’dan Ashab-ı Kehf’e koşuldu

Somuncu Baba’dan Ashab-ı Kehf’e koşuldu
Gündem 12.06.2013 18:51:00 2989 0

Türkiye Atletizm Federasyonunca düzenlenen "2. Uluslararası Afşin Ashab-ı Kehf Darende Somuncu Baba Ultra Maratonu" koşuldu.

Darende Kaymakamlığı, Hulûsi Efendi Vakfı ve Afşin Belediyesinin katkılarıyla organize edilen ultra maratona, 30 sporcu katıldı. Darende’deki Somuncu Baba Külliyesi önünden başlayan yarış, 100 kilometre uzaklıktaki Kahramanmaraş`ın Afşin ilçesindeki Ashab-ı Kehf Külliyesi önünde sona erdi.

Federasyon destekliyor

Atletizm Federasyonu Maraton ve Yol Koşuları Koordinatörü Mithat Şahin, Türkiye`de ultra maratonun yeni olduğunu ve 2-3 parkur bulunduğunu belirtti. "2. Uluslararası Afşin Ashab-ı Kehf Darende Somuncu Baba Ultra Maratonu"nu federasyon olarak desteklediklerini dile getiren Şahin, yarışı 2013 yılı faaliyet programına aldıklarını söyledi.

Manevî değerleri için koşu

Darende-Afşin arasındaki ultra maratonu geçen yıl başlatan ve tek başına koşan İbrahim Şahin ise "Manevî değeri yüksek bu iki ilçenin tanıtımı için koşmak benim için büyük mutluluktur. Buradaki asıl amaç, spordaki çıtayı yükseltmek, bu iki gönül merkezi arasında bir gönül köprüsü kurmaktı. Onu da gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

Önem hatırlatıcı faaliyet

Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş da ilçede gerçekleştirilen maratonun mimarı olan İbrahim Şahin`e teşekkür etti. Somuncu Baba ve Ashab-ı Kehf`in Türkiye`deki iki önemli inanç ve kültür merkezi olduğunu belirten Aktaş, "Bu iki yerin sporla birleşerek tüm kamuoyuna, insanlarımıza sunulması, tarihî mekanların önemini ve değerini bir kez daha hatırlatmaktadır. İnşallah Ashab-ı Kehfler, Somuncu Babalar bu milletin kalbinde olduğu gibi bu tür spor organizasyonlarıyla her alanda yaşamaya devam edecektir" ifadesini kullandı.

Mithat Şahin, organizasyona katkılarından dolayı Kaymakam Aktaş`a plaket verdi.

Koşmak için Almanya’dan geldi

Almanya`da yaşayan ve ultra maraton için Türkiye`ye gelen 53 yaşındaki Nusret Karakuş ise 20 yıldır Almanya ve İsviçre`de koşulara katıldığını belirterek, "Bu işe gönül verdim, bu defa da memleketimde Somuncu Baba`dan Ashab-ı Kehf`e koşmak için geldim. Bu, benim beşinci 100 kilometrelik parkurum olacak. 13-14 saatte hedefe ulaşmayı planlıyoruz." diye konuştu.

En yaşlı ve en genç koşucu

Daha önce 2 kez ultra maratona katılan 63 yaşındaki Muharrem Karaçizmeli ve ilk defa uzun mesafe koşacak 15 yaşındaki Deniz Güneşli, yarışın en yaşlı ve en genç isimleri olarak dikkati çekti.

Somuncu Baba Külliyesi önünde bir araya gelen ultra maratona katılacak sporculara parkur ve uyulması gereken kurallar hakkında verilen bilgilerin ardından verilen startla yarış başladı.

Sporculara, sağlık ekibinin yanı sıra polisler ve jandarmalar da eşlik etti.

Ali Gözükara ipi göğüsledi

Ultra Maratonda Somuncu Baba’dan hareketten sonra 8 saat 31 dakika ile Ashab-ı Kehf külliyesine ulaşarak ipi göğüsleyen Ali Gözükara yarışı birinci olarak tamamladı. Yarışmada Süleyman Akboğa 9 saat 44 dakika ile 2, geçen yıl maratonu başlatan İbrahim Şahin ise 10 saat 02 dakika ile 3. oldu. Şahin geçtiğimiz yıl 9 saat 54 dakikada Afşin’den Darende’ye ulaşmıştı.


Anahtar Kelimeler: