Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Paneli Samsun´da gerçekleşti

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Paneli Samsun`da gerçekleşti

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Paneli Samsun´da gerçekleşti
Gündem 13.05.2013 01:20:00 3490 0

Samsun’da Müftülük Konferans Salonunda 12 Mayıs 2013 Pazar günü düzenlenen panel, Büyük Cami Müezzini Mustafa Demirci`nin Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Hulûsi Efendi Vakfı’nın faaliyetlerinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi sunuldu.

Panelin açılış konuşması yapan Hulûsi Efendi Vakfı Genel Müdürü Resul Kesenceli, ulu kişilerin yaşadıkları beldeyi önce manen, sonra da madden mamur ettiğini yaşamları boyunca da bulundukları tüm coğrafyayı muhteşem bir sanat ve estetik anlayışıyla şekillendirdiklerini belirtti.

Kesenceli konuşmasında; “Somuncu Baba’dan feyz alan mutasavvıflar onbeşinci yüzyıldan sonra özellikle Osmanlı coğrafyasında çok büyük etkiye sahiptir. Eserleri ve fikirleriyle bu dünyanın gelişip büyümesine katkıda bulunmuşlardır. Bu meşaleyi elden ele, gönülden gönül’e bizlere ulaştıran büyük insan gönüller sultanı Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’dir. Osman Hulûsi Efendi ceddine ve yolundaki seleflerine uyarak nasihatlerde bulunmuş, ömrü boyunca başkalarında ayıp görmemeye çalışmış, olanları da örtmüştür.” dedi.

Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, "Somuncu Baba Hazretlerinin Talebeleri ve Osmanlı Coğrafyası Üzerine Etkileri" konulu sunum yaptı.

Kemikli, Hulûsi Efendi Vakfı’nın panel programları ve çeşitli etkinlikler ile Somuncu Baba’nın ilim ve irfan sofrasını bir kardeşlik, muhabbet ve diriliş örneği olarak Anadolu’ya yaydığını söyledi.

Somuncu Baba’nın en önemli özelliğinin yetiştirdiği ve Osmanlı coğrafyasına büyük etkileri olan talebeleri olduğunu ifade eden Kemikli; “Hiç eser yazmamış bile olsaydı sadece talebesi Hacı Bayram-ı Veli gibi kamil bir insanı yetiştirmiş olması onun büyüklüğünün göstergelerinden biridir. Somuncu Baba yetiştirdiği talebeleri ile öyle bir ocak uyandırmıştır ki, baktığınızda Anadolu’nun yanı sıra Balkanlar ve Osmanlı coğrafyasında hizmet etmiştir. Halkın müslümanlaştırılması ve daha güçlü bir İslâmî kimlikle hizmet etmesini sağlamıştır. Somuncu Baba’nın ocağından Osmanlı Devleti boyunca müderrisler, devlet adamları yetişmiş, etkileri oldukça geniş sahalara ulaşmış ve yıllarca devam etmiştir. Somuncu Baba bir çınar ağacıdır, kökleri ve dalları bütün topraklarımızı kuşatmış vatanı vatan yapmıştır.” dedi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse de "Hulûsi Efendi Hazretlerinin Hayatı ve Sosyal Hayat Üzerindeki Etkileri" konusunda sunum yaptı.

Özköse, Hulûsi Efendi’nin insanları istikamete sokan, yolda olmayı öğreten, izler bırakan, sonsuzluk yolunda vuslata erdiren bir derya ve bir kıymet olduğunu söyledi.

Büyük zatları anmak kadar anlamaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Özköse konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “İnsanları örnek bir yaşama ulaştırmaya gayret eden Osman Hulûsi Efendi, sevmeyi, kavga ve nizadan uzak durmayı, kimsenin kalbini incitmemeye dikkat çekerdi.” diye konuştu.

İnsanların yaşadıkları yerlerde etrafına baktıklarında memleketin arka sokaklarını da, değerlerinden kopan çocukları da görmesi gerektiğini vurgulayan Özköse konuşmasını şu şekilde tamamladı; “Yetişen neslimize idol olarak İngiliz, Amerikalı, Fransız ve okyanus ötesi iklimler gösteriliyor. Onların Shakespeare varsa bizlerde Mevlanımız, Yunusumuz, Hacı Bektaşı Velimiz, Somuncu Babamız, İhramcızademiz, Osman Hulûsi Efendimiz gibi değerlere sahibiz. O nedenle çocuklarımıza sahip olduğumuz değerleri doğru bir şekilde aşılamalıyız.”

Paneli Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, İl Müftüsü Yrd. Doç Dr. Hayrettin Öztürk ve çok sayıda vatandaş izledi. Konuşmacılara Hamidettin Ateş tarafından plaket verildi.

Panelin sonunda vatandaşlara Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.

 

      Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2512


Anahtar Kelimeler: