Seçime katılacaklar

Seçime katılacaklar

Seçime katılacaklar
Gündem 17.01.2009 18:11:00 1662 0

Yargıyı birbirine düşüren kaosa rağmen kapatılan beldeler, seçime girebilmek için İdare Mahkemesinde dava açtı. Nüfusu 2 binin altında çıktığı için kapatılmasına karar verilen Darende’nin Ağılbaşı, Ilıca ve Yenice Beldeleri de mahkemeye başvurarak seçime katılmak için harekete geçti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kapatılması öngörülen belde belediyelerinden nüfus sayımının iptali için öngörülen süre içinde dava açanların yerel seçime katılabileceklerine ilişkin kararını açıkladı.

Genelge iptal seçime katılacaklar

YSK`dan yapılan açıklamada, 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak yerel seçimde Anayasa Mahkemesinin 5747 sayılı `Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun` ile ilgili kararı ve Danıştay 8. Dairesinin bu kanuna dayanak olarak çıkarılan genelgenin iptaline ilişkin kararı doğrultusunda, nüfusu 2 binin altına düştüğü için kapatılması öngörülen belde belediyelerinin seçime belde olarak katılacaklarına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sonuçlarına Danıştay kararında öngörülen süre içinde iptal davası açan, 5747 Sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 22 Mart 2008`den önce nüfusu 2 binin üzerine çıkan ve turizm öncelikli yöreler listesinde olduğu saptanan belde belediyelerinin bu seçime katılabilecekleri kaydedildi.

Başkanlar Ankara’ya koştu

Hükümetle, Danıştay`ı karşı karşıya getiren, yargıda deprem yaratan kapatılan beldeler yerel seçime girebilmek için idare mahkemesine koştu. Yüksek Seçim Kurulu`nun (YSK) 23 Aralık`ta, kapanan 862 belediyeden 740`ına daha dava açmaları koşuluyla seçime giriş izni vermesinin ardından, bu beldeler soluğu Ankara Bölge İdare Mahkemesi`nde aldı. Ağılbaşı Belediye Başkanı Süleyman Yıldırım, Ilıca Belediye Başkanı Ömer Yurt ve Yenice Belediye Başkanı Mehmet Yücel YSK’nun açıklamaları üzerine Ankara’ya giderek yargı yoluna başvurdu.

Ağılbaşı ve Ilıca Belediye Başkanları ile Ankara`daki 16. idare mahkemesinde dava açtıklarını bildiren Yenice Belediye Başkanı Mehmet Yücel, kararın sevindirici bir durum olduğunu ve yeniden belde statüsüne kavuşacakları için mutlu olduklarını kaydetti.


Anahtar Kelimeler: