Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi
Gündem 18.03.2013 15:50:00 2349 0

Çanakkale Zaferi konferansı

“3 nesil aynı anda mücadele verdi”

Darende Kaymakamlığı’nın koordinesinde İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Çanakkale Zaferi” adlı konferans programı düzenlendi.

Mesleki Teknik Eğitim Merkezi salonundaki konferansta çok sayıda vatandaş ve öğrenciler katıldı.

Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü`nde görevli aynı zamanda Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü`nde alan kılavuzu olan polis memuru Ali Öztaş, Çanakkale’nin Türk milletinin topyekün hareket ederek, dede, oğul ve torundan oluşan 3 neslin aynı anda mücadele verdiği bir zafer olduğunu söyledi.

Dünyada benzeri olmayan savaş

Görsel sunumlarla tarihi zaferi anlatan, yaşanmış çeşitli olayları dile getiren Ali Öztaş,  Çanakkale Savaşı`nın dünyada bir benzerinin olmadığını, yokluk içerisindeki bir milletin 15 yaşındaki çocuk denecek yaştaki nesli dahi askere alarak varlık yokluk mücadelesi yaptığını anlattı.

Çanakkale’nin baştanbaşa bir destan olduğunu ifade eden Ali Öztaş; "Mehmetçiğin aslanlaştığı, aynı zeminde şefkat kahramanı kesildiği, imanın zaferinin bayraklaştığı, toptan bir milletin istikbalini pazara çıkarıp, ölüm kalım mücadelesi verdiği yerdir Çanakkale. Bu zafer, yüce milletimizin tarih boyunca kazandığı en parlak zaferlerden ve en büyük kahramanlıklardan biridir" ifadelerini kullandı.

Öztaş konuşmasını "Çanakkale Zaferi, tarihten silinmek istenen bir milletin vatanının ve mevcudiyetini canı pahasına nasıl savunacağını göstermesi bakımından insanlık tarihi için de ibret alınması gereken bir hadisedir" şeklinde sürdürdü

Konferansın sonunda İlçe Emniyet Müdürü Salih Köken tarafından Ali Öztaş’a plaket, Belediye Başkanı İsa Özkan tarafından da kayısı hediye edildi.

 

Şehitler Abidesini ziyaret

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 98`inci yıl dönümü dolayısıyla Darende’de tören düzenlendi.

Hükümet Konağı önündeki törende Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Daha sonra Hasan Gazi Şehitler Abidesi ve Türbesi ziyaret edildi. Şehitlikteki anma sırasında Darende Müftüsü Ahmet Varol tarafından dua edildi.

Darende Kaymakamlığına vekalet eden Kuluncak Kaymakamı Savaş Konak abideyi gezerek, Darendeli şehitlerin isimlerini okudu. Kaymakam Konak, burada yaptığı kısa konuşmada Çanakkale Zaferi’nin şanlı tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biri olduğunu söyledi. Savaş Konak; “Çanakkale zaferi bütünüyle yaşanmış, inanılmaz hadiselerden oluşan bir destandır. Bu zaferin Türk tarihi içinde ayrı bir yeri vardır” dedi.

Törenler daha sonra METEM salonunda Darende Lisesi’nin hazırladığı program ile devam etti.

Tarihin akışını değiştiren zafer

Burada günün anlamına ilişkin konuşmayı yapan Darende Lisesi Tarih Öğretmeni Mehmet Kaya, Çanakkale zaferinin tarihin akışını değiştiren bir olay olduğunu söyleyerek; “Çanakkale geçilseydi, Osmanlı imparatorluğu teslim olacak ve muhtemelen bugünkü Rusya dahil Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinin sosyal, politik, ve coğrafi durumları şimdikine hiç benzemeyecekti” ifadelerini kullandı.

Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar küçük bir yarım ada üzerinde bir milyona yakın insan kitlesinin katıldığı bir savaş olmadığını dile getiren Mehmet Kaya; “Çanakkale müdafaası yapılmış ve kazanılmıştır. Görev, orada savaşan komutan ve askerler için bitmiştir. Ancak bizler için yeni başlamaktadır. Çanakkale topraklarında kanlarını akıtanlar ölmek için ölmediler. Şehitleri büyük yapan ölümleri değil, ölüm sebepleridir. Bu vatan için hayatını feda eden şehitlerimizin kan borcunu son damlasına kadar ödemek zorundayız” diye konuştu.

Öğrencilerin şiirler okuduğu tören “Diriliş” adlı tiyatro gösterimi ile son buldu.

Törene Kaymakam Savaş Konak, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Hacı Güneşli, Belediye Başkan Vekili Yaşar Çalık, şehit yakınları, gaziler, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

 

     Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2435


Anahtar Kelimeler: