Projeler iş kapısı oldu
Darende Kaymakamlığı, istihdamdan aile bütçesine katkıya, eğitimden sanat faaliyetlerine, turizmden spora kadar farklı alanlarda, ürettiği ve sağladığı maddî kaynaklarla ilçedeki insanlara fayda sağlayan onlarca projeyi hayata geçirdi. Çok sayıda vatandaş projeler ile finanse edilen kurslara katılarak aldıkları eğitimlerle yeni meslekleri öğrenirken, ev hanımları da edindikleri becerileri kazanca dönüştürdü.
Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş gerçekleştirilen projeler hakkında ilçedeki kurum amirlerine bilgi vererek, kamu kuruluşlarının topluma fayda sağlamada öncü olmasını istedi.
Devletten imkân bekleyenlere destek
Kaymakam Mehmet Aktaş; ``Bizim hedefimiz devletten imkân bekleyen başta öğrencilerimiz, Darende’nin geleceği çocuklarımız ve gençler başta olmak üzere herkese faydalı olmaktır. Darende, Malatya’nın bir parçası, Malatya’da ülkemizin bir parçasıdır. En küçük parçayı en iyi şekilde geliştirdiğimiz onu geleceğe hazırladığımız, her bir bireyi en iyi konuma getirdiğimiz zaman ülkemize de bir katkı sunmuş olmaktayız.`` dedi.
Mehmet Aktaş, 2012 yılında SODES, Fırat Kalkınma Ajansı, Japonya Büyükelçiliği, İçişleri Bakanlığı ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nce, Malatya Valiliğinin destekleyip Kalkınma Bakanlığı’nın desteklediği projeler ile 18 bin 200 kişinin yararlandığı, 2 milyon 250 bin lira değerinde Darende’ye katkı sunulduğunu anlattı.
Turist sayısını artıran çalışma
Turizm alanında tanıtım çalışmalarıyla 1 milyon kişiye hitabeden projeler geliştirdiklerini söyleyen Aktaş ``Turizmi gelişen, turizmle gelişen Darende`` adlı projenin Fırat Kalkınma Ajansınca desteklendiğini belirterek; ``Türkiye’de ilk defa bir ilçenin turizm değerlerinin totemlerle tanıtımını yaptık. Çok sayıda ilde tanıtım organizasyonları gerçekleştirerek ilçemize daha çok konuğun gelmesini sağladık. Çalışmalarımızdan kısa sürede verim aldık, 2012’de Darende’yi 500 bin kişi ziyaret etti. İlçemize gelen turist sayısı her geçen yıl artmaktadır. İlçemizdeki Tohma Kanyonu proje ortaklarımızın katkıları ile düzenlenerek, doğa harikası alanda turizm amaçlı yenileme çalışması gerçekleştirilmiştir.`` dedi.
Amaçlarını Darende’nin daha iyi bir kuşağa ve nesle sahip olması şeklinde açıklayan Mehmet Aktaş; ``Devletten bir şeyler bekleyenlere destek olmalıyız, projeler bunun bir aracıdır. Projeler uygulandıkça öğrencilerin başarılarını, kadınlarımızın geleneksel kıyafet hazırlama, aşçılık, istihdama yönelik meslek edindirme çalışmalarımızla herkesin üretkenlik kapasitesinin arttığını gördük.`` diye konuştu.
Kurslar işsizliğe çare oldu
Kaymakam Aktaş, Kalkınma Bakanlığı’nın desteklediği SODES projeleriyle meslekî beceri kazandırmaya yönelik, özellikle farklı sektörlerin kalifiye eleman ihtiyacına cevap verecek nitelikte çok sayıda insana kurslarda eğitim verildiğini bildirdi. Mehmet Aktaş, kursların istihdam ve işsizliğe çare olacak faydalı bir çalışma şeklinde gerçekleştiğini kaydetti. Aktaş ayrıca tüm kurslara katılanlara belli miktar ödeme de yapıldığını, hem öğrenip hem de çift yönlü kazandıklarını bildirdi.
Projelerin toplumdaki işsizliği önleme, ekonomiye daha fazla katkı sunma, herkesin bileğinin gücüyle kazanması adına oldukça fayda sağladığını anlatan Kaymakam Aktaş; ``İstiyoruz ki, kimse yaşama küsmesin. Herkesin elinden tutma ve Darende’de daha mutlu ve huzurlu bir toplum oluşturma çabasındayız. ‘Devlet benim elimden tutmadı, bana yardımcı olmadı, tasarladıklarımı gerçekleştirecek ortam ve imkân hazırlamadı’ diyecek bir tek vatandaş kalmaması için biz kamu görevlilerine büyük görevler düşüyor.`` ifadelerini kullandı.
Sosyal alanda ciddi çalışma
Kaymakam Mehmet Aktaş projeler sürerken, Kültür Envanteri çalışması, Halk Kütüphanesine konferans salonu yapımı, Balaban ve Darende’de sokak sağlıklaştırma projeleri, Zengibar Kalesi yürüyüş yolu projesi, araç alımları, köy konakları yapımı, ağaçlandırma çalışmaları, TOKİ aracılığıyla 90 adet Sosyal Konut inşası ve MOBESE sistemi kurulması gibi ilçede çok sayıda işin yapıldığını dile getirdi.