21 Yıl sonra binasına kavuştu

21 Yıl sonra binasına kavuştu

21 Yıl sonra binasına kavuştu
Hemşehriler 11.10.2008 16:06:00 3756 0

İnönü Üniversitesi Arapgir Meslek Yüksekokulu, kuruluşunun 21. yılında 3 ailenin bağışlarıyla kendi binasına kavuştu.

İnönü Üniversitesi`ne bağlı Aragir ilçesindeki Arapgir Meslek Yüksekokulu`nun Naci Ekçi, Ercehan Ekçi, Turan Tuna, Nuri Tuna Taner Karabay ve merhum Yakup Karabay tarafından yaptırılan kampus ve binasının açılışı için bir tören düzenlendi. Törene Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Vali Halil İbrahim Daşöz, Arapgir Kaymakamı Engin Aksakal, Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Ali Coşkun, Milli Eğitim eski Bakanı Metin Emiroğlu, CHP Genel Sekreteri Mehmet Sevigen, AK Parti Malatya milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık, Mehmet Şahin, Ömer Faruk Öz ve İhsan Koca, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ile birlikte çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı konuşmada, "İnsanın doğup büyüdüğü havasını soluduğu yerleşim yerlerine iş adamı olduktan sonra dönüp bakması kadar güzel bir şey olabilir mi. Hayır yapmak, elini taşın altına sokmak bir nasip işidir. Nice parası olan insanlar var. Başka yerlere harcarlar. Elbette onlar elindeki parasını dilediği gibi harcayacak. Kimsenin bir şey söylemeye hakkı yok. Bu tipler varken harcadıkları ile içinde bulundukları toplumun sorunlarının çözümü bağlamında elini taşın altına sokanlar ne mutlu insanlardır. Onlar çokça var. Bu gönüllü insanların milleti ile devleti ile yaptığı birliktelik içinde kalkınmayı sürdürüyorlar. Marifet iltifata tabidir. İnsanların hayırsever duygularına yönetimler duyarsız kalırsa insanlar yapmak istediklerini sonuçlandıramaz, hayata geçiremez. İşte bu bağlamda AK Parti hükümetleri özellikle eğitime büyük önem vermiş, eğitim sorunlarını en öncelikli olarak ele almıştır. Eğitime Yüzde Yüz Destek kampanyasını başlattık. Bunun anlamı şuydu; kim ki eğitim için eğitimin alt yapısı için kazandığından ne kadar harcama yaparsa yaptığı harcamanın yüzde yüzünü matrahtan düşecek. 2002 yılında eğitim için ayrılan bütçe miktarı 2.5 milyar YTL`dir. 2008 yılında eğitime aktarılan miktar 23 milyar YTL`dir. Yüzde 107`lik bir artış. En önemlisi bütçesini en fazla ayırdığımız alan eğitim alanıdır. Bugün üniversitesi olmayan il yok. 53 üniversitenin kuruluşunu sağladık. 13 `ü vakıf , 40`ı devlet üniversiteleridir" dedi.

Vali Halil İbrahim Daşöz, okul gibi eserleri yaparak geride bıkanların isimlerini ölümsüzleştirdiğini belirtirken, Kaymakam Engin Aksakal da, "1987 yılında açılan meslek yüksek okulunun kendi binası yoktu. Artık alt yapısı ve soysal tesisleri hazır kampuste, öğrencilerimiz daha rahat eğitim görecekler. Arapgirlilerin eğitime verdiği destek örnek alınacaktır" diye konuştu.
Arapgir Belediye Başkanı Halit Konukçu ise, "İlçemizde meslek yüksek okul binası yoktu. Belediyemize ait olan 280 dönümlük arazi İnönü Üniversitesi`ne tahsis edildi. İlçemize 4 yıllık fakülte verilmesini istiyoruz" dedi.

Okulun yapımına bağışta bulunan işadamı Naci Ekşi ise, "Okulda bin 500 öğrenci eğitim görebilecek. Öğrenciler Arapgir ilçesinin sosyal hayatına büyük katkı sunacaktır. Arapgir`in sosyal envanterini çıkaracağız. Stratejik planlamasını yapacağız. Arapgir`in yerinde kalkınması için çalışma yapacağız. Üniversite bu binayı doldursun, kapasitesini kullansın, bizden 10 bina daha istesin" derken, işadamı Ercehan Ekşi de, "Okulun kapalı spor salonu ve olimpik yüzme havuzunu da yapacağız. Arapgir`in ilk atıksu arıtma tesisini bu okulda kurduk. Okulun basket voleybol ve halı sahaları yapıldı. Okul için bir otobüste alınmış bulunuyor" şeklinde bilgi verdi.

Okulun yapımına bağışta bulunan Nuri Tuna, "Arapgirliler olarak birlikte bağış yapabilme kabiliyetini gösterdik. Öğrencinin olduğu yerde modern kentleşmede olur" derken, işadamı Turan Tuna da, böyle bir proje içinde yer almaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, yeni projelerin gelmesi durumunda katkı sunmayı sürdüreceklerini ifade etti. Okulun bağışçılarından olan ancak kısa bir süre önce vefat eden merhum işadamı Yakup Karabay`ın oğlu işadamı Taner Karabay, "Böyle bir bağıştan mutluluk duyuyoruz. Ancak babam vefat etmeden önce Arapgir`e fakülte getirilmesini istiyordu" dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, okulun yapımında bağışta bulunan işadamlarına teşekkür ederek, "Stratejileri birlikte yapalım. 5 bin nüfuslu ilçeye 25 bin kapasiteli cami yapmamalıyız. İş adamlarını yardımından dolayı teşekkür ediyoruz, manevi sorumluluğumuzun arttığını düşünüyorum" ifadesini kaydetti.

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "İnönü Üniversitesi`ne kurumsal bazda ilk kez büyük bir bağış yapıldı" derken, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, Malatyalıların birlik ve beraberlik içinde sorunlarına sahip çıktığını kendilerini de sorun çözümü için hazır bulunduğunu belirtti.

Arapgir Meslek Yüksekokulu`nu kendi döneminde açıldığını belirten Milli Eğitim eski Bakanı Metin Emiroğlu, Arapgir`de önemli devlet büyüklerini yetiştiğini söyleyerek, ilçenin eğitimine önem verilmesi gerektiğini ifade etti.
Arapgirli olan CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen de, okullarla birlikte öğrencilerin barınacağı yurtlarında yapılmasını büyük önem taşıdığını söyledi.

Yapılan konuşmalardan sonra Arapgir Meslek Yüksekokulu`nun açılışı yapıldı.


Anahtar Kelimeler: