Belde belediye başkanları tepkili

Belde belediye başkanları tepkili

Belde belediye başkanları tepkili
Gündem 3.01.2013 10:06:00 3170 0

Başkanlar büyükşehri yorumladı

Malatya’nın büyükşehir olmasıyla köylerle birlikte Darende’nin 6 beldesi de mahalle oldu. Belediye başkanlarına büyükşehri yorumlamalarını istedik. Avantaj ve dezavantajları değerlendirdiler. İşte yorumları:

 

Ağılbaşı – Cengizhan Kılınç / CHP

Ağılbaşı Malatya’nın en uzak beldelerinden birisidir, ilçe merkezine 52 kilometre uzaklıktayız. Mesafemiz gerek il merkezine gerekse de Darende’ye çok uzak, büyükşehrin buralara hizmet getirebileceğini sanmıyorum. Örneğin kış mevsiminde buradaki bir vatandaşımızın içme suyu şebekesinde bir sorunu oldu, hangi araç, kim, ne zaman gelip de onaracak? 100 kilometre içme suyu şebeke hattı var, bunun bakımı, onarımı nasıl olacak merak ediyorum? Yaz aylarında istenirse hizmet yapılabilir ama kış aylarında en azından yolu kim nasıl açacak? Sosyal açıdan bakıldığında Ağılbaşı’nda Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı hiçbir resmi kurum kalmadı. Belediye de kapatılıyor, vatandaş bir ihtiyacı olduğunda ne yapacak? Uygulamayı görmedikten sonra avantajı olup olmayacağı hakkında bir şey diyemeyiz. Büyükşehir yasası çıktı, belediyeye gelen ödenek 10 bin liraya yakın düştü. Kesilen ödenekler, hizmetlerin yapılamaması demektir.

 

Ayvalı – Hamit Demir / BBP

Uzun vadede büyükşehir, güzel projeler yapabilir ancak günü birlik işlerde sistem vatandaşların dezavantajına olur. Hayatın her safhasında bürokrasiyi uygulayamazsınız, her yerin kendine göre bir geleneği var, sosyal hayatta vatandaş başı sıkıştığı zaman belediyeye koşuyor, büyükşehir olunca halk sıkıntısını ilçe merkezine uzak yerlerde kime nasıl anlatacak, derdine nasıl çare arayacak? Günübirlik işlerde muhatap sıkıntısı yaşanır. Büyük çalışma ve projelerde gerek ekipman, gerekse de teknik ekibin takip edeceği işler var. Beldelerde mimar yok, kontrolör yok, her şey belediye başkanının ilgisine bağlı, çalışmaları bizzat takip ediyoruz, vatandaşların sıkıntısında da sevincinde de yanlarında oluyoruz. Küçük beldelerde belediye başkanı oranın otelidir, lokantasıdır. Kardan yol kapanınca koşturmaya da, hastayla ilgilenmeye da, kız istemeye de, cenazeye de başkan gider, çünkü vatandaş ondan bekler. Vatandaş zamanla bu sisteme de alışacaktır ancak özellikle uzak beldelerin hizmetine koşmaya büyükşehir hazırlıklı olmalı.

 

Aşağıulupınar – Sezai Gürbüz / AK Parti

Kimse beldelerin kapanmasını istemiyor. Büyükşehrin buralara hizmet yansıması nasıl olur bilemiyoruz. Bundan daha iyi olursa eyvallah, ancak büyük kaygılarımız var. İyi olur diye ümit ediyoruz. Büyükşehir yasasıyla birlikte paylarımızda kesinti oldu. Bu ay maaş vermekte zorlandık. Bu şekliyle belediyeciliğin de anlamı yok. Ya belediyeleri ekonomik olarak güçlendirmeleri lazımdı, ya da böyle bir düzenlemenin olması gerekiyordu. Beldelerin kapanması konusu önce 2 binin altı, sonra 5 binin altı gibi rakamlarla kamuoyuna sunulmuştu, büyükşehirle tüzel kişilikler sona erdirildi. Hükümetimizin yaptığı bir uygulamadır, umarım hayırlı olur. Büyükşehrin belde ve köylerin alt yapısını tamamlama çalışmasına ön hazırlık olsun diye şimdiden kanalizasyon ve içme suyu gibi proje başvurularımız var.

 

Balaban – Mehmet Kılıçer / AK Parti

Malatya’nın Büyükşehir olmasını yıllardan beri destekliyoruz ancak, 100 yıllık belediyelerin kapanmasına gönlümüz razı değil. Geçmişte Balaban bir nahiye merkeziydi, uzun yıllardır belediye teşkilatı var. Hizmetlerin aksayacağı noktasında tereddütlerimiz var bundan dolayı beldelerin kapatılmasını doğru bir karar olarak bulmuyorum. Ancak hükümetimizin verdiği bir karardır, inşallah hayırlara vesile olur. Bekleyip göreceğiz, umarım hizmet ve projeleriyle mahalleye dönüştürülen belde ve köylere gereken önem gösterilir.

 

Ilıca – Hasan Bayram / AK Parti

Bize bir avantajı olmaz. Şu anda gelirlerimiz kesilmeye başladı. Başladığımız projeler var, ödenek kesilince paramız yetmez oldu. Büyükşehir’den hizmetin gelmesini sadece bekleriz. Ilıca olarak zararımız olur karımız olmaz. Her türlü işlemimize Darende’nin onayı gerekiyor. Kanalizasyon projemizi başlatmıştık, şu an o devam ediyor. Vatandaşlar mevcut belediye hizmetlerini arar diye düşünüyorum. Örneğin bir kanalizasyon tıkansa, su borusu patlasa nerden gelip yapacaklar Darende’den mi Malatya’dan mı? Ne zaman gelecek, sıkıntıları nasıl çözecek, hangi birine yetişecekler. Sorunların çözümü yerine daha çok sorun yaşanacak.

 

Yenice – Ufuk Yücel / Bağımsız

Hizmet eksikliği yaşanır, bir avantaj sağlanmaz. Belediye başkanının görev yerindeki çalışması gibi verim alınmaz. Örneğin, gecenin bir vaktinde vatandaşların bir sorunu olduğunda arayıp bizlerden yardım isteyebiliyorlar, elimizden geldiğince koşturmaya çalışıyoruz. Burası mahalle olduğunda vatandaş kimi muhatap olarak görüp arayacak. Ama şu anda sorunları takip edip birebir ilgileniyoruz. Darende gelip buradaki sıkıntıları birebir gelip takip edemez, buradaki hizmetlere yetişemezler diye düşünüyorum. Temennimiz gelen gideni aratmasın.


Anahtar Kelimeler: