Tohma Kanyonu yeniden düzenlendi

Tohma Kanyonu yeniden düzenlendi

Tohma Kanyonu yeniden düzenlendi
Gündem 11.12.2012 11:48:00 2333 0

Darende’deki Tohma Kanyonu, yeniden düzenlenerek turizme kazandırıldı. Kanyondaki yürüyüş parkuru, pergolalar, korkuluklar ve çevre düzenlemeleri yenilenerek vatandaşların kullanımı amacıyla turizme açıldı.

Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Fırat Kalkınma Ajansı’ndan sağlanan ödenekle toplam uzunluğu bin 213 metre olan Tohma Kanyonu’nun kapsamlı bir bakım ve onarımdan geçirildiğini bildirdi.

Kanyondaki çalışmaların tamamlanması ve yeniden turizme kazandırılması amacıyla düzenlenen törene katılan Kaymakam Mehmet Aktaş, son ahşap korkuluğun çivisini çakarak tamiratı tamamladı.

150 bin liralık düzenleme

Çalışmalar hakkında gazetecilere bir açıklama yapan Mehmet Aktaş, yaklaşık 150 bin liralık çalışma ile kanyonda önemli bir yenileme gerçekleştirildiğini belirtti.

Kaymakam Aktaş; “Proje ortağımız olan Hulûsi Efendi Vakfı’nın çalışmalarımıza çok büyük katkısı oldu. Eğer vakıf olmasaydı biz bu çalışmanın ancak yarısını yapabilirdik. Yüzde 90 itibariyle kanyondaki bakım onarım çalışması tamamlandı. İnşallah önümüzdeki bahar ayında birkaç güvenlik önlemiyle, kameralı takip sistemi kurulması, çevre temizliği, bitkilendirme ve ağaçlandırma gibi peyzaj düzenlemesi ile çalışma tamamlanmış olacaktır” dedi.

Önemli olan korumak

2008 yılında büyük imkanlarla yapılan çalışmanın bakım onarımı gerçekleştirilerek yeniden turizmin hizmetine sunulduğunu dile getiren Aktaş; “Tohma Kanyonu sadece Darende’nin değil, bölgenin, Malatya’nın, yörenin en önemli turizm değerlerinden bir tanesidir. Burayı yapmak onarmak bizlerin görevi ancak korumak, yaşatmak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak tüm insanların ortak sorumluluğudur. Yenilenen kanyonun ilçemize, ilimize ve yöreye hayırlı olmasını diliyorum. Emeği, katkısı olan başta proje ofisimizdeki görevli arkadaşlarımız olmak üzere projeyi gerçekleştirirken sürekli yanımızda olan Hulûsi Efendi Vakfı’na, ustalarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ahşap ve taşla düzenlendi

Kaymakam Aktaş, çalışmalar sırasında 563 metrekare saltaşı ile kaplama ve kenar duvar imalatı ile 650 metrelik kısmı ahşap olan yürüyüş parkurunun tamamının yenilendiğini, can güvenliği açısından 260 metre yeni ahşap korkuluk yapıldığını ve alüminyum korkulukların güçlendirildiğini sözlerine ekledi. Aktaş, Fırat Kalkınma Ajansı’ndan 79 bin lira geldiğini çalışmanın geri kalanının proje ortakları ve hibelerle tamamlandığını ifade etti.

Hulûsi Efendi Vakfı Müdürü İsmail Hakkı Özbay ve proje ofisi çalışanlarının da katıldığı törende bakım onarım çalışması yapan ustalara tatlı ikram edildi.


Anahtar Kelimeler: