Somuncu Baba ve Hulusi Efendi anıldı

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi anıldı

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi anıldı
Gündem 17.11.2012 07:03:00 4056 0

TÜM YURTTA SEVGİ SELİ

Yaşadığı dönemde Osmanlı coğrafyasına yetiştirdiği talebeleri ile de geniş bir alanda manevi tesir oluşturan, kabri Darende’de bulunan Somuncu Baba Hazretleri ile onun neslinden gelerek yüzyılımızı aydınlatan en önemli mutasavvıf ve Divan şairlerinden Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi, Karabük, Ankara, Konya, Gürün, Elbistan, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta düzenlenen panellerle anıldı. Hulûsi Efendi Vakfı’nca tertiplenen ve ilim adamlarının iki büyük Allah dostu hakkında yaptığı akademik çalışmalarını paylaştığı panellere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Salonlara sığmayan izleyici kitleleri iki saatlik programları büyük bir dikkat ve sabırla takip etti. Katılımcılara günün anısına Somuncu Baba Sebil Ekmeği ve Hulûsi Efendi Vakfı yayınlarından hediye edildi.

 

 

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Panelleri

Kahramanmaraş`la tamamlandı

Hacı Bayram-ı Veli’nin hocası Somuncu Baba ile yüzyılımızın önemli mutasavvıflarından Divan şairi Osman Hulûsi Ateş Efendi Kahramanmaraş’ta düzenlenen bir panelle anıldı.

Genel merkezi Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Hulûsi Efendi Vakfı tarafından 7 ayrı yerde tertiplenen panellerin sonuncusu 2 Aralık 2012 tarihinde Kahramanmaraş Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Balaban Abdurrahman Erzincani Cami imam hatibi Bekir Sıddık Durmuş’un tilavet ettiği Kur’anı Kerim’in ardından başlayan panelin vakıf adına açılış konuşmasını yapan Nazmi Değirmenci, Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli, Somuncu Baba, Şeyh Edebali gibi veliler olmasa ne Osmanlı`nın ne de Selçuklu`nun olamayacağını söyledi. Değirmenci “21. yüzyılda da bu silsilenin evlatlarının milletin yücelmesine ışık tutacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Maneviyat büyüklerini anlamak için onlar gibi yaşamak ve insanlığa örnek olacak davranışlar öğütleyen tavsiyelerini yerine getirmek gerektiğini bildiren Değirmenci askerlik görevini yapması nedeniyle Kahramanmaraş’ın Hulûsi Efendi için özel bir yeri olduğunu belirtti.

Somuncu Baba, Hulûsi Efendi, Darende ve vakfın tanıtımının yapıldığı gösterimin ardından panelistler konuşma yaptı.

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Akpınar konuşmasında gönül dostlarının hayatları incelendiği zaman onların aktif iyiler ve iyiliklerini çoğaltan kimseler tanımına uyduğunun görüleceğini dile getirdi. Ali Akpınar, “Kur’an İslama uyanları hayra çağıran iyilikleri emreden, kötülüklere dur diyen bir organizeli bilinçli bir toplum oluşmasını bildiriyor. Eğer bu ayeti insanlar hayatlarına tatbik etseydi dünyamız yaşadığımız problemler içinde kıvranmazdı. Hayra çağırmak için hayır adamı olmak, iyiliklere çağırmak için iyi olmak, kötülüklere dur diyebilmek için kötülüklerden uzak durmak lazım. Gönül adamları, hayır sırları açanlar açtıkları sırlarda yüzlerce insanı ardından sürükleyenler ve o ilahi sevaplara kavuşmaları sağlayanlardır” şeklinde konuştu.

Allah dostlarını anlamak için bireylerin onların yaşamlarını hayatlarına tatbik etmesi gerektiğini kaydeden Akpınar; “Onlar kimseye gönül koymadan davalarına, inandıkları değere baş koyan gönül adamlarıdır. Kur’an-ı Kerim’de geçen ‘sadıklara beraber olunuz’ ifadesindeki sadık, önce yaratıcıya çevresindekilere karşı dürüst olan kimselerdir. Onlarla beraber olmak için onlar gibi olmak, onları sevmek onlara sevdalanmak gerekir” dedi.

Akpınar, eylemleri hayatın her alanına yansımış gönül sultanlarından birinin de Hulûsi Efendi olduğunu kaydettiği konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Hulûsi Efendi’nin düsturu Kur’an’dı. Allah’a kul olmak istikamette kalmak olarak gören bir gönül adamıdır. Onun mesajları sadece söylemden ibaret değildir, o ibadeti de şiarları arasına koymuş bir gönül sultanıdır”

Uzman tarihçi Resul Kesenceli de İstanbul’un fethinin gizli mimarı Somuncu Baba Hazretleri olduğunu belirtti. Kesenceli, Somuncu Baba’nın yetiştirdiği Hacı Bayram-ı Veli başta olmak üzere talebelerinin Osmanlı coğrafyasını manevi olarak etkileyerek insanları iyiliğe sevkettiklerini, aynı zamanda devlet yöneticileriyle de çok yakın ilişkide olan bu kişilerin idarecilerin de maneviyatla hareket etmesini sağladıklarını bildirdi.

Hulûsi Efendi’nin askerliğini yaptığı ve sıkça ziyaret ederek çok sayıda gönül dostunun bulunduğu Kahramanmaraş’a ayrı bir sevgisi olduğunu belirten Resul Kesenceli; “Kahramanmaraş’ta çok güzel hatıraları olan Hulûsi Efendi’yi bu şehirde gönülden seven binlerce kişi vardır. Onun ibret dolu örnek alınacak yaşamının bazı hatıraları burada izler bırakmış, onun duasıyla Kahramanmaraş ayrı bir güzellik kazanmıştır” dedi.

Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından panelistler ile programa katılan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Müftüsü Muhammet Gevher, AK Parti İl Başkanı M. Fatih Erkoç ve Sütçü İmam Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Can’a günün anısına birer plaket verildi.

İzleyici yoğunluğu nedeniyle çok sayıda vatandaş programı salonda ayakta izlerken katılımcılara çıkışta Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.

Kahramanmaraş Panel Fotoğrafları

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2326

 

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi

Gaziantep’te anıldı

Hacı Bayram-ı Veli’nin hocası Somuncu Baba ile yüzyılımızın önemli mutasavvıflarından Divan şairi Osman Hulusi Ateş Efendi Gaziantep’te düzenlenen bir panelle anıldı.

Hulusi Efendi Vakfı tarafından 7 ayrı yerde tertiplenen panellerin altıncısı 1 Aralık 2012 Cumartesi günü Gaziantep Şehit Kamil Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Balaban Abdurrahman Erzincani Cami imam hatibi Bekir Sıddık Durmuş’un tilavet ettiği Kur’anı Kerim’in ardından başlayan panelin vakıf adına açılış konuşmasını yapan Nazmi Değirmenci, maneviyat büyüklerini anlamak için onlar gibi yaşamak ve insanlığa örnek olacak davranışlar öğütleyen tavsiyelerini yerine getirmek gerektiğini bildirdi. 

Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli, Somuncu Baba, Şeyh Edebali gibi veliler olmasa ne Osmanlı`nın ne de Selçuklu`nun olamayacağını söyleyen Değirmenci “21. yüzyılda da bu silsilenin evlatlarının milletin yücelmesine ışık tutacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Somuncu Baba, Hulusi Efendi, Darende ve vakfın tanıtımının yapıldığı gösterimin ardından panelistler konuşma yaptı.

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Akpınar  konuşmasında Allah dostlarını yaşamak ve yaşatmak gerektiğini belirtti. Akpınar; “Onlar kimseye gönül koymadan davalarına, inandıkları değere baş koyan gönül adamlarıdır. Kur’an-ı Kerim’de geçen ‘sadıklara beraber olunuz’ ifadesindeki sadık, önce yaratıcıya çevresindekilere karşı dürüst olan kimselerdir. Onlarla beraber olmak için onlar gibi olmak, onları sevmek onlara sevdalanmak gerekir. İşte bu toplantılar onlara olan sevdamızı artırırsa onları doğru bir şekilde tanımamıza vesile olursa bir anlam ifade eder. Onlar yüce Allah’ın kulları olarak mükellef bir şekilde yaşadılar, sorumluluklarını büyük ölçüde yerine getirdiler ve göçüp gittiler. Onlar gibi olma ve onların yolundan gitme sırası şimdi bizlerde. O nedenle sadece onları anmak yetmiyor onların düzenini hayatımıza taşımak gerekiyor” dedi.

Gönül dostlarının hayatları incelendiği zaman onların aktif iyiler ve iyiliklerini çoğaltan kimseler tanımına uyduğunun görüleceğini dile getiren Ali Akpınar, “Kur’an İslama uyanları hayra çağıran iyilikleri emreden, kötülüklere dur diyen bir organizeli bilinçli bir toplum oluşmasını bildiriyor. Eğer bu ayeti insanlar hayatlarına tatbik etseydi dünyamız yaşadığımız problemler içinde kıvranmazdı. Hayra çağırmak için hayır adamı olmak, iyiliklere çağırmak için iyi olmak, kötülüklere dur diyebilmek için kötülüklerden uzak durmak lazım. Gönül adamları, hayır sırları açanlar açtıkları sırlarda yüzlerce insanı ardından sürükleyenler ve o ilahi sevaplara kavuşmaları sağlayanlardır” şeklinde konuştu.

Akpınar, eylemleri hayatın her alanına yansımış gönül sultanlarından birinin de Hulusi Efendi olduğunu kaydettiği konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Onun insanlara faydalı olmak için çalıştığını görmek için yaptırdığı okullar, tarihi eserlerin korunması, topluma kazandırdığı sosyal hizmetler ve kurduğu vakıf tarafından günümüzde yapılan çalışmaları harikuladedir. Hulusi Efendi’nin düsturu Kur’an’dı. Allah’a kul olmak istikamette kalmak olarak gören bir gönül adamıdır. Onun mesajları sadece söylemden ibaret değildir, o ibadeti de şiarları arasına koymuş bir gönül sultanıdır”

Uzman tarihçi Resul Kesenceli de Somuncu Baba’nın yetiştirdiği Hacı Bayram-ı Veli başta olmak üzere talebelerinin Osmanlı coğrafyasını manevi olarak etkileyerek insanları iyiliğe sevkettiklerini, aynı zamanda devlet yöneticileriyle de çok yakın ilişkide olan bu kişilerin idarecilerin de maneviyatla hareket etmesini sağladıklarını bildirdi.

Kesenceli; “İstanbul’un fethinin gizli mimarı Somuncu Baba Hazretleridir. Onun yetiştirdiği talebelerin teşvikiyle fetih gerçekleşmiştir. Hacı Bayram-ı Veli’nin öğrencisi olan Akşemseddin Hazretleri İstanbul’un fethi için manevi işaret ve dua isteyen Sultan Mehmet Han’ın talebi üzerine Allah’a yakarışının ardından ‘Yarın subhu sadıkta sıdkı himmetleriyle kale fetholunacaktır. Ezanlar kalede okunup sabah namazı İstanbul’un içerisinde kılınacaktır’ der ve 29 Mayıs Salı sabahı tan yeri ağarırken İstanbul fethedilir. Günümüzde manevi şahsiyetlerle devlet yöneticileri arasında böyle bir ilişki olsaydı daha güzel gelişmeler olur” dedi.

Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından panelistler ile programa katılan AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Derya Bakbak’a Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan’a, Şehit Kamil Kaymakamı Mehmet Aydın’a, Şehit Kamil Müftüsü Sabri Kütükçü’ye günün anısına birer plaket verildi.

İzleyici yoğunluğu nedeniyle çok sayıda vatandaş programı salonda ayakta izlerken fuayeye kurulan sinevizyon sistemleri ile görüntüler salona giremeyen vatandaşlara aktarıldı.

Programa katılanlara çıkışta Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.

 

Gaziantep Panel Fotoğrafları

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2319

 

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi

Elbistan’da anıldı

Hacı Bayram-ı Veli’nin hocası Somuncu Baba ile yüzyılımızın önemli mutasavvıflarından Divan Şairi Osman Hulusi Ateş Efendi Elbistan ilçesinde düzenlenen bir panelle anıldı.

Genel merkezi Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Hulusi Efendi Vakfı’nca organize edilen panel Pınarbaşı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.

Panel, Hulusi Efendi Erkek Yatılı Kur’an Kursu Müdürü Aydın Duman’ın tilavet ettiği Kur’an-ı Kerimin ardından başladı.

Programın açılışında bir konuşma yapan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli, Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli, Somuncu Baba, Şeyh Edebali gibi veliler olmasa ne Osmanlı`nın ne de Selçuklu`nun olamayacağını söyledi.

Kesenceli, tasavvuf tarihinin mimarları olan mutasavvıflara bakıldığında tesir alanlarının eşit olmadığının görüleceğini bu noktada Somuncu Baba’nın farklı bir etkiye sahip olduğunu belirterek; “Onun yetiştirdiği, ondan feyz alan mutasavvıflar, özellikle Osmanlı coğrafyasında çok büyük etkiye sahiptir” dedi.

Somuncu Baba, Hulusi Efendi, Darende ve vakfın tanıtımın yapıldığı gösterimin ardından panelistler konuşma yaptı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman Somuncu Baba’nın yetiştirdiği öğrencilerini insanlığa hizmet edecek birer gönül eri haline getirerek yaşadığı dönem ve sonrasına etkiler bıraktığını bildirdi.

Abdullah Kahraman “İnsanları irşat ederek manevi açıdan toplumlara ve bu topraklara nice tohumlar ekmiş, hediye etmiştir. İşte Hulusi Efendi de o tohumlardan son halkalarından birisidir. Şöyle bir düşünecek olursak bir Allah dostunun sadece ekmek dağıtmakla asırlarca anılmaz, bunun arkasındaki onu gönüllere sevdiren yerli, yerleşik, köklü ve ruhlara hitabeden umdeleridir”

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Yeşil de ahlak ve gönül eğitimi ile insanlara güzellikleri kazandıran Hulusi Efendi’nin büyük bir değer olduğunu söyledi.

Mahmut Yeşil “Hulusi Efendi bir çalışma yürütürken sadece Allah’ın rızasını ön planda tutmuştur. Onun kurduğu vakfı aracılığıyla başlattığı hizmetler günümüzde en güzel biçimde oğlu Hamidettin Ateş’in başkanlığında devam etmekte, büyüyerek sadece Türkiye’yle sınırlı kalmayıp dünyanın dört bir yanına yayılmakta, rengi, dili, düşüncesi ne olursa olsun ihtiyaç sahibi insanlara el uzatılmaktadır” diye konuştu.

Panel sonunda Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından konuşmacılara birer plaket verildi.

Panele AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Elbistan Kaymakam Vekili Numan Altay, Garnizon Komutanı Binbaşı İbrahim Yazıcı, Belediye Başkanı Durmuş Küçük, ilçedeki resmi kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum örgüt yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Yoğunluk nedeniyle üst panelin yapıldığı salona sığmayanlar alt kattaki salondan programı takip etti. Çıkışta vatandaşlara Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.

Ayrıca Elbistan Belediyesi tarafından yenilenen bir bulvara Hulusi Efendi’nin ismi ile Ceyhan Irmağı üzerindeki bir köprüye de Hamid-i Veli adları verildi. Köprü ve bulvarın açılışı kurban kesilip dua edilerek gerçekleştirildi. Açılışlara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

 

Elbistan Panel ve açılış programları fotoğrafları

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2271

 

 

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi

Gürün’de anıldı

Hacı Bayram-ı Veli’nin hocası Somuncu Baba ile yüzyılımızın önemli mutasavvıflarından Divan Şairi Osman Hulusi Ateş Efendi Gürün ilçesinde düzenlenen bir panelle anıldı.

Genel merkezi Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Hulusi Efendi Vakfı’nca organize edilen panel Gürün Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panel, Balaban Abdurrahman Erzincani Cami İmam Hatibi Bekir Sıddık Durmuş’un tilavet ettiği Kur’an-ı Kerimin ardından başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli maneviyat büyüklerini anlamak için onlar gibi yaşamak ve insanlığa örnek olacak davranışlar öğütleyen tavsiyelerini yerine getirmek gerektiğini bildirdi.

Somuncu Baba’nın Gürün’e uğrayarak çeşitli izler bıraktığını ve Darende’yle komşu olan ilçe insanlarının Hulusi Efendi tarafından da sevildiğini dile getiren Kesenceli; “Adını altın harflerle tarihe yazdıran Şeyh Edebali, Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Hamid-i Veli’ler yetiştirdiği talebeleri ile yaşadıkları dönemlere önemli etkiler bırakmıştır. Yirmi birinci asırda da bu silsilenin evlatları tarihteki gibi milletimizin yücelmesine ışık tutan, yol gösterici ve irşad edici özelliklerini sürdürecektir” ifadelerine yer verdi.

Somuncu Baba, Hulusi Efendi, Darende ve vakfın tanıtımın yapıldığı gösterimin ardından panelistler konuşma yaptı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman büyüklerin hayatlarını örnek alarak yaşamını sürdürenlerin mutlu olacağını söyledi.

Abdullah Kahraman; “Somuncu Baba sadece Anadolu’da değil, aynı zamanda Rumeli’ye de ışıklar saçıp gülşenler oluşturmuştur. Somuncu Baba’nın talebelerinin imaret, cami, aşevi, medrese gibi hizmetlerle geniş bir kitleye sosyal alanda tesir ettiğini görüyoruz. Bütün bunlar doğru bir istikamet üzerine yaşayarak örnek olmakla gerçekleşmiş, bu zatların pergellerinin sabit ayağı dinin içerisinde olmuş, etrafına hizmetle faydalar sağlamıştır” dedi.

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Yeşil de kitaplara ve ilme merakını Hulusi Efendi’nin kendi ifadesiyle “Okumanın hududu yoktur, insan okudukça öğreniyor, öğrendikçe cemiyete faydalı oluyor” şeklinde dile getirdi.

Mahmut Yeşil Hulusi Efendi’nin Kur’an ve sünnete bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü belirterek; “Bir zorlukla karşılaştığı zaman peygamberimiz Hazreti Muhammed, nasıl davranır diye düşünür onun yaptığı gibi yapmaya çalışırdı. İnsanlara Kur’an-ı Kerim’i mutlaka öğrenip anlamaya çalışılmasını tavsiye ederdi” diye konuştu.

Program sonunda Gürün Kaymakamı Ömer Kalaylı ve Belediye Başkanı Mehmet Aktaş tarafından panelistlere plaket ve çeşitli hediyeler verdi. Kaymakam Kalaylı panel vesilesiyle Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yi yakından tanıma fırsatı bulduklarını bildirerek örnek çalışmalar gerçekleştiren vakfa teşekkür etti. Başkan Aktaş da Darende’nin komşusu olarak Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’nin manevi atmosferini her zaman yakından solumanın memnuniyetini yaşadıklarını belirtti.

Belediye Başkanı Mehmet Aktaş tarafından Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş’e günün anısına bir plaket ve Gürün Şalı hediye etti. Törene Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş ile Gürün’deki resmi daire amirleri ve sivil toplum örgüt yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programa katılanlara çıkışta Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.

 

Gürün Panel Fotoğrafları

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2249

 

 

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi,

Mevlana diyarında anıldı

Genel merkezi Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Hulusi Efendi Vakfı’nca organize edilen, ilki Karabük, ikincisi Ankara’da yapılan panelin üçüncüsü Konya Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Panel, Sultan Selim Camii Müezzini Halil İbrahim Üren’in tilavet ettiği Kur’an-ı Kerim ile başladı.

Panelin açılış konuşması yapan vakıf müdürü Resul Kesenceli, tasavvuf tarihinin mimarları olan mutasavvıflara bakıldığında tesir alanlarının eşit olmadığının görüleceğini bu noktada Somuncu Baba’nın farklı bir etkiye sahip olduğunu belirterek; “Onun yetiştirdiği, ondan feyz alan mutasavvıflar, özellikle Osmanlı coğrafyasında çok büyük etkiye sahiptir” dedi.

Kesenceli, Osman Hulusi Efendi’nin de ömrü boyunca başkalarında ayıp görmemeye çalışıp olanları da örttüğünü dile getirdi.

Somuncu Baba, Hulusi Efendi, Darende ve vakfın tanıtımın yapıldığı gösterimin ardından panelistler konuşma yaptı.

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil de gönül dostlarının yaşadıkları zamanlar ve sonrasında hayırla anılmasının herkese nasip olmayan bir ayrıcalık olduğunu bildirdi. Şimşirgil; “Mevlana, Somuncu Baba, Hacı Bayramı Veli, Aziz Mahmut Hüdayi gibi büyük evliyaların, türbelerini ziyaret edenlerin sayısı tutulsa, birde Fatih Sultan Mehmed’in, Yavuz Sultan Selim’in, Kanuni Sultan Süleyman’ın türbelerini ziyaret edenlerin kaydını tutsanız, birincilerinki heralde ikincileri ona katlar. Padişahların huzuruna ulaşamazsınız, Allah dostlarının ise gönülleri açıktır, onlar aramızda, içimizde, onlar heryerdedir, zira onlar gönül sultanlarıdır” dedi.

Ahmet Şimşirgil, konuşmasını; “Somuncu Baba’dan 6 asır sonrasına bakıldığında onun ahfadı, Es Seyyid Osman Hulusi Efendi, bugün hizmetleriyle vakfıyla ve onun yolundakiler nasıl bütün dünyaya güzel çalışma ve hizmetlerle örnek oluyor. Bu hizmet anlayışı Hulusi Efendi’nin insanlığa bakışını yardımseverliğini göstermektedir” şeklinde sürdürdü.

Dr. Ümran Ay da divanından örneklerle konuşmasını renklendirerek anlattığı Hulusi Efendi’nin kurduğu vakfıyla sadece Darende ve Türkiye’nin değil bütün dünyanın eli ayağı olduğunu söyledi.

Kardeşliğe büyük önem veren Hulusi Efendi’nin divanında bu temaları yoğun olarak işlediğine dikkat çeken Ümran Ay; “Hulusi Efendi hayatını eserleriyle örtüştürmüş, düşündüğünü söylemiş, söylediğini yaşamış, mutasavvıf bir şair ve mürşittir. Eserlerinde bütün insanlığı şümullenecek evrensel mesajlarıyla hizmet anlayışını yayan bir halk ve hak hizmetkarıdır” diye konuştu.

İki katlı salonu dolduran ve fuayede kurulan sistemle de çok sayıda izleyicinin takip ettiği panelin sonunda binlerce Somuncu Baba ekmeği dağıtıldı.

Panele Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş ile Konya protokolünden bazı isimler katıldı.

``Somuncu Baba ve Hulusi Efendi paneli``, sırasıyla Elbistan, Gürün, Gaziantep ve Kahramanmaraş`ta da düzenlenecek.

 

Konya Panel Fotoğrafları

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2217

 

Hacı Bayram-ı Veli’nin hocası

Ankara’da anıldı

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı`nca 7 yerde düzenlenen panellerin ilki Karabük Üniversitesi Konferans Salonunda, ikincisi ise Ankara Kocatepe Kültür Merkezi`nde gerçekleştirildi.

Ankara’daki panel, Kocatepe Cami İmam Hatip`i İsmail Coşar`ın Kur`an-ı Kerim tilavetinin ardından başladı.

Programın açılışında bir konuşma yapan Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yağcı, Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli, Somuncu Baba, Şeyh Edebali gibi veliler olmasa ne Osmanlı`nın ne de Selçuklu`nun olamayacağını söyledi.

Yağcı, 21. yüzyılda da bu silsilenin evlatlarının milletin yücelmesine ışık tutacağına inandığını ifade etti.

Somuncu Baba, Hulusi Efendi, Darende ve vakfın tanıtımın yapıldığı gösterimin ardından panelistler konuşma yaptı.

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil de asıl adı Hamid Hamidüddin olan Somuncu Baba`nın hayatı hakkında yaptığı konuşmada, Hacı Bayram-ı Veli`nin en bilinen talebesi olduğunu anlattı. İslamiyeti bugüne getirenlerin alimler olduğunu ifade eden Şimşirgil, İslamiyetin doğru şekilde aktarılması isteniyorsa, sonrakilere aktarmak için de doğru anlamak gerektiğini vurguladı.

İslamiyeti bugüne getirenlerin de iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizen Şimşirgil, Somuncu Baba`nın da böyle biri olduğunu belirterek, bu alimleri tanımayan, anlamayanların İslamiyeti de anlamadığını savundu.

Şimşirgil, Somuncu Baba`nın Kayseri`de dünyaya geldiğini ifade ederek, yerinde durmayıp gezerek devrin en büyük alimlerinden dersler aldığını kaydetti. Şimşirgil, konuşmasında Somuncu Baba hakkında bilgiler verdi.

Dr. Ümran Ay ise Hulusi Efendi hakkında dinleyenleri bilgilendirdi.

Mutasavvıf ve divan şairi Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi`nin divanından bölümler okuyan Ay, divan şiirinin 20. yüzyıldaki temsilcilerinden Hulusi Efendi`nin hayatını eserleriyle örtüştürmüş, düşündüğünü söylemiş, söylediğini yaşamış, imam hatip ve mürşid olduğunu söyledi.

Ay, Hulusi Efendi`nin babası Es-Seyyid Hatip Hasan Feyzi Efendi ardından, 1945`den 1987`ye kadar Şeyh Hamid-i Veli Cami`nin imam hatipliğini yaptığını belirterek, hizmetlerini vatan topraklarının ötesine taşımış hak ve halk hizmetkarı olduğunu da vurguladı.

Çok sayıda izleyiciye panelin sonunda Somuncu Baba ekmeği dağıtıldı.

Program sonunda Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından günün anısına eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Musa Demirci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Bahaettin Kaptan ve Sıtkı Uzun, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, Mülkiye Müfettişi Süleyman Yıldırım, PTT Mali İşler Daire Başkanı Ahmet Suluova’ya plaket tekdim edildi.

 

Ankara Panel Fotoğrafları

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2179

 

 

Karabük’te “Somuncu Baba ve

Hulusi Efendi Paneli” yapıldı

Hacı Bayram-ı Veli`nin hocası Somuncu Baba ile önemli mutasavvıf ve divan şairlerinden Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi, panellerle anılıyor.

Genel merkezi Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Hulusi Efendi Vakfı’nca organize edilen, panelin ilki Karabük Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panel, Köprübaşı Camii İmam Hatibi İlyas Tekin’in tilavet ettiği Kur’an-ı Kerim’in ardından başladı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Vakıf Mütevelli Heyet Üyesi Cemalettin Akgül, maneviyat büyüklerini anlamak için onlar gibi yaşamak ve insanlığa örnek olacak davranışlar öğütleyen tavsiyelerini yerine getirmek gerektiğini bildirdi. 

Cemalettin Akgül, tasavvuf tarihi incelendiğinde mutasavvıfların her birinin tesir alanlarının farklı olduğunu ve bu noktada Somuncu Baba Hazretlerinin Osmanlı coğrafyasında yetiştirdiği talebeleri ile derin izler bıraktığını belirtti. Akgül, yüzyılımızın en önemli divan şairi ve mutasavvıflarından olan Hulusi Efendi’nin de ecdadı gibi insanlığa hizmet ederek gönüllere taht kurduğunu söyledi.

Akgül konuşmasında; “Bu yüce veliler olmasa ne Selçuklu olurdu, nede Osmanlı. Anadolu’yu İslamlaştıran, Orhan Gazi’yi şahlandıran, Fatih’in, Yavuz’un adını altın harflerle tarihe yazdıran Şeyh Edebali, Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Hamid-i Veli’lerdir. Yirmi birinci asırda da bu silsilenin evlatları tarihteki gibi milletimizin yücelmesine ışık tutan, yol gösterici ve irşad edici özelliklerini sürdürecektir” ifadelerine yer verdi.

Somuncu Baba, Hulusi Efendi, Darende ve vakfın tanıtımın yapıldığı gösterimin ardından panelistler konuşma yaptı.

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil yeni yetişen neslin tarihe, ecdada, büyüklere, üzerinde yaşadığımız toprakları vatan yapanlara uzak kalıp bir takım değerlerden yoksun olduğunu bildirdi.

Şimşirgil; “Bu milleti millet yapan değerleri ve köşe taşları vardır. Peygamber Efendimizi, onun ashabını ve güzel islamiyeti anlatabilmek için dinimizi bizlere kadar getiren hem Anadolu’da hem de tarihimizde köşe taşları vardır. İşte bu köşe taşları yıkılmaya, unutturulmaya, yok edilmeye çalışılıyor. Onları tanıyamayanlar, unutturmaya çalışanlar ne yazık ki bu milletin değerlerini ve islamiyeti de anlayamıyorlar” dedi.

Şimşirgil, günümüz toplumunda 18 yaşındaki gençlerin seçme ve seçilme hakkı olup olmadığı tartışılırken yüzyıllar önce 19 yaşında Osmanlı’nın başına geçen Fatih’in 21’inde iken İstanbul’u fethederek peygamberimizin müjdesine nail olacak cesaret ve güce maneviyatla sahip olduğunu belirtti. Somuncu Baba’nın Hacı Bayram-ı Veli’yi onunda Fatih’i yetiştiren Akşsemseddin’in talebesi olduğuna işaret ederek fethin manevi komutanları olduğunu dile getiren Ahmet Şimşirgil; “Vatanımızı, bizden sonraki nesillere de ulaştırmak istiyor, onların da vatanımızda hür ve müreffeh yaşamasını istiyorsak, maneviyat erenlerini hayatımızın nirengi noktası yapmalıyız. Onları iyi tanımalı, gençlerimize, nesillerimizi iyi tanıtmalıyız. Ancak nefsini terk edenler nesillerine sahip çıkabilir” diye konuştu.

Hulusi Efendi Vakfı İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli ise Osman Hulusi Efendi’nin okumaya çok önem verdiğini, öğrencilere ayrı bir ihtimam gösterdiğini bildirdi.

Devrinin devlet yöneticileri ile çok yakın temasta olan Hulusi Efendi’nin bir öğütlerinde “Halka hizmeti Hakk’a hizmet” olarak görmelerini ifade ederek bunun ülkemizin gelişmesi yönündeki bakış açılarını yansıttığını kaydeden Kesenceli; “Osman Hulusi Efendi memleketimizin maddi ve manevi imarı için çalışmış, ömrünü hayra ve hizmet adamıştır. Gönlünü muhabbetle doldurmuş, cehaletle mücadele etmiş, hayatını insanlara vakfetmiş, vefatından sonra da tasarrufu devam eden bir gönül sultanıdır. O her şeyi gönülden sevmiş, her şeye gönül gözüyle bakmıştır” dedi.

Karabük Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Özcan Büyükgenç panelin sonunda bir teşekkür konuşması yaptı. Büyükgenç “Örnek hizmetler yapan vakfın sunumundan ve panelistlerin konuşmasından oldukça etkilendim. Üniversitemizin böylesine güzel ve anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapması hepimizi mutlu etti” dedi.

Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından günün anısına Büyükgenç ve panelistlere plaket takdim edilirken, çok sayıda izleyiciye de Somuncu Baba ekmeği dağıtıldı.

 

Karabük Panel Fotoğrafları

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2152


Anahtar Kelimeler: