Büyükşehir tasarısı mecliste

Büyükşehir tasarısı mecliste

Büyükşehir tasarısı mecliste
Gündem 9.11.2012 16:48:00 1995 0

Aralarında Malatya’nın da bulunduğu 13 ilin Büyükşehir olmasını öngören kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne sunuldu. Yasa ile Darende’ye bağlı tüm beldeler ve köylerin tüzel kişilikleri de sona ererek mahalleye dönüşecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca 3 Ekim 2012 tarihinde kararlaştırılan tasarı ile büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırlarına genişletildi. Yenilerle birlikte büyükşehir belediyelerine bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliklerine son verildi. TBMM Genel kurulunda herhangi bir değişiklik olmaması halinde kanunun yasalaşması ile birlikte Darende’ye bağlı Ağılbaşı, Aşağıulupınar, Ayvalı, Balaban, Ilıca ve Yenice beldeleri ile tüm köyler mahalleye dönüşecek.

Tasarı ile köyler ve belde belediyelerinin mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediye sınırlarına katılması kararlaştırıldı.

Nüfusu 150’nin altındaki yerleşim birimleri en yakındaki yerle birleştirilecek. Düzenleme ile özel idarelerin tüzel kişilikleri de kaldırılacak. Kanunun yürürlük maddesinde ise ilk mahalli seçimde uygulanacak. Seçimlerde, Darende Belediye Başkanlığı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği ile mahalle muhtarlıkları için oy kullanılacak.


Anahtar Kelimeler: