Çarkçı Bekir

Çarkçı Bekir

Çarkçı Bekir
Gündem 24.10.2012 08:52:00 2154 1

Kurban Bayramı nedeniyle bıçak bileyicileri, vatandaşlardan gelen talepleri yoğun bir tempoyla karşılamaya çalışıyor.

Darende`de 30 yıldır bıçak bileyen ve ``Çarkçı Bekir`` olarak tanınan Bekir Abatay, kurban ve et kesiminde kullanılacak aletlerin bilenirken suya batırılması ve bileyi taşına sürülmesi gerektiğini söyledi.

Abatay, son günlerde işlerinde büyük bir yoğunluk olduğunu anlatarak, vatandaşların kurban keserken işlerinin düzenli ve çabuk olması için bıçaklarını bilettiklerini ifade etti.

Vatandaşlara, bıçak alırken özellikle Çin malı bıçaklardan uzak durmaları uyarısında bulunan Abatay, bu bıçakların hem sağlıksız hem de müşteriye zararlı olduğunu vurguladı.

Çelikten yapılan bıçakların kolay kolay körelmediğini ve keskinlendiğinde de yapılan işten verim alındığını dile getiren Abatay, ``Vatandaşlar gidip Çin malı bıçak alıyor ve bize gelip, `3 liraya bıçak alıyorum, 1,5 liraya bilemesini yapıyorsunuz` diye sitem ediyor. Çin malı bıçaklar sacdan yapılıyor, en büyük şikayetler ondan geliyor`` diye konuştu.

İyi bir çelikten yapılmış bıçağın bilenirken suya batırılmasının bu işin sırrı olduğunu anlatan Abatay, bileme sırasında ısınan bıçağın soğuması için suyla temas ettirip işlemin ardından bıçağı yağlı bileyi taşında keskinleyerek vatandaşlara teslim ettiklerini anlattı.

Bekir Abatay, 1,5 liradan biledikleri bıçağın yanı sıra özellikle kemik parçalamakta kullanılan nacak, balta gibi aletleri de keskinleyerek büyüklüğüne göre ücret aldıklarını söyledi.


Anahtar Kelimeler: