Sadece ameliyat değil buluşta yapıyorlar

Sadece ameliyat değil buluşta yapıyorlar

Sadece ameliyat değil buluşta yapıyorlar
Sağlık 3.10.2012 21:30:00 13061 0

Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi’nde anestezi teknikeri olan Özal Erkan Demir, ameliyat sonrasında hastaların uyandırılması aşamasında oksijenle buharın birlikte verilmesini sağlayan maske projesi geliştirdi. Proje, Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Derneği’nin açtığı “yaratıcı yetenekler” adlı yarışmada Türkiye birincisi seçildi.

Özal Erkan Demir, yaptığı açıklamada ameliyat sonrasında oksijen ile buharın birlikte daha etkin ve daha kolay verilmesini sağlayan bir buluş gerçekleştirdiğini söyledi.

Projesine ilgi bekliyor

11 yıldır Anestezi teknikeri olan Demir, hastaların ameliyat sonrası uyandırılması ve yoğun bakım ünitesindeki durumlarını göz önünde bulundurarak, hayalinde canlandırdığı projeyi, gerçeğe dönüştürdü. Katıldığı yarışmada Türkiye birincisi seçilerek başarısını taçlandıran Özal Erkan Demir, maske projesinin patentini almak için de başvuruda bulundu. Demir, tıp çevrelerinde ilgiyle karşılanan projesinin hayata geçmesi için ilgi beklediğini bildirdi.

Özal Erkan Demir hastaların tedavisine katkı sağlayacağına inandığı bir proje geliştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Genel anestezi almış hastalarının uyandırılma safhası ile kliniklerdeki tedaviler sırasında, buhar ve oksijenin aynı anda verilmesinin gerekli görüldüğü durumlarda kullanılması amacıyla bir maske projesi geliştirdim” dedi.

Etkinlik, işgücü ve konfor

Demir, proje çalışması ile kliniklerde aynı amaçla kullanılacak askılı maskeyi de geliştirerek, buharın etkin olması, işgücü kazanımı ve hasta konforunun artırılmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Aynı Hastanede görev yapan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Savaş Sonar da; “Bu maske ile hastalara oksijen ile birlikte verilen buharın üst solunum yollarındaki ödem ve sekresyonlara bağlı darlık olma ihtimalini azaltarak, hava yollarının daha kolay bir şekilde temizlemesini amaçlamaktadır” diye konuştu.

Hastanelerde kullanılabilir

Uzman Dr. Savaş Sonar konuşmasını; “Bu maske sadece ameliyathane koşullarında değil, ayılma ünitelerinde, yoğun bakımlarda, acil servislerde ve diğer klinik servislerde oksijen ile birlikte buhar tedavisine ihtiyaç duyan bazı hastalarda kullanılmasıyla daha etkili, kolay ve başarılı sonuçlar elde edileceğini düşünüyoruz” şeklinde sürdürdü.

Maske projesinin bütün hastanelerde kullanılabilecek bir ürün olabileceğini dile getiren Savaş Sonar, hastanelerinden böylesine güzel bir başarının çıkmasının herkesi sevindirdiğini sözlerine ekledi.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2027


Anahtar Kelimeler: