Tohma´ya Su, Darende´ye Hayat

Tohma`ya Su, Darende`ye Hayat

Tohma´ya Su, Darende´ye Hayat
3.10.2012 20:52:00 11141 0

Darende’de, salma ve damlama sulama sistemleri arasındaki farkı göstermek üzere uygulanan "Tohma`ya Su, Darende`ye Hayat" projesiyle 600 milyon litre su tasarrufu sağlanabileceği ortaya konuldu.

Darende’den geçen Tohma Çayı`ndan daha çok yararlanmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen "Tohma`ya Su, Darende`ye Hayat" projesi, "Hasat Şenliği" programıyla tamamlandı.

Verim oranı karşılaştırıldı

Proje uygulayıcısı Bedrettin Toprak, yaptığı konuşmada, birer dönümlük yan yana olan bahçelerinin birinde salma, diğerinde damla sulama sistemiyle ürün yetiştirerek verim oranını değerlendirdiklerini söyledi.

Damla sulama sistemi denenen alanda salma sulamaya göre yüzde 58 oranında su tasarrufu sağladıklarının altını çizen Toprak, "Projemizin faydalarını Darende genelinde 30`u aşkın köyde 500 çiftçiyle yüz yüze görüşerek anlattık. Konuyu benimseyen çok sayıda çiftçi uygulamalarımızı da inceleyerek damla sulama sistemine geçeceğini belirtti. 110 çiftçi de sistemi bahçe ve tarlalarında uygulamaya başladı. Projeyleyaklaşık 600 milyon litre su tasarrufu yapılabileceğini ortaya koyduk" diye konuştu.

Doğa ve çevre projelerine destek

Projeyi maddi olarak destekleyen Coca Cola firmasının Türkiye Teknik Direktörü Canan Kestane de şirket olarak hayata artı değer katmak için doğa ve çevreye yönelik projelere destek verdiklerini söyledi.

Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, köy ve mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaşın katıldığı hasat şenliğinde bahçedeki sebzelerden toplandı. Misafirlere çeşitli ikramlarda bulunuldu.


Anahtar Kelimeler: